Nieuws

FSFE: 20 jaren mensen in staat stellen technologie te controleren

op:

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de FSFE lichten we het belang van softwarevrijheid in Europa en van de belangrijke dingen uit die we sinds 2001 hebben verwezenlijkt. We werpen licht op onze gemeenschap met een verjaardagspagina waar u interviews met en video's over de gemeenschap kunt vinden. Mensen worden uitgenodigd om met ons mee te vieren en hun eigen verhalen te delen.

Lang voordat de eerste smartphone werd geïntroduceerd was het voor de oprichters van de FSFE duidelijk dat het de mensen zijn die de controle moeten hebben over de technologie en niet omgekeerd. In 2001 besloten Vrije Software-experts in heel Europa de Free Software Foundation Europe op te richten. 20 jaren later concentreren we ons dagelijks werk met succes op drie belangrijke pijlers om softwarevrijheid te helpen floreren in Europa: publieke bewustmaking, beleidsbeïnvloeding en juridische ondersteuning.

Enkele hoogtepunten van de afgelopen 20 jaren

In 2021 kijkt de FSFE terug op een succesvolle geschiedenis met grote successen op publieke, juridische en beleidsgebieden. Bijvoorbeeld in 2005, toen onze intensieve campagne en samenwerking met andere organisaties het Europees Parlement overtuigde om tegen softwarepatenten te stemmen. Of twee jaren later, toen het Europese Hof van Justitie zich aansloot bij de FSFE door Microsoft te verplichten om interoperabiliteitsinformatie te publiceren. Gedurende die periode zagen we dat het nodig was om Vrije Software-ontwikkelaars te helpen door de juridische aspecten van hun werk te verduidelijken, zoals de handhaving in geval van licentie-overtredingen. Dit leidde ertoe dat de FSFE in 2006 voor wettelijke initiatieven begon samen te werken met advocaten en beoefenaars van Vrije Software.

Ondertussen beheert de FSFE 's werelds grootste professionele netwerk over juridische kwesties met betrekking tot Vrije Software. FSFE's juridische experts in dit netwerk helpen met concrete adviezen over licenties. Daartoe hebben we in 2017 ook het zeer succesvolle REUSE-initiatief gelanceerd om een verzameling aanbevelingen te bieden die het licenseren van Vrije Softwareprojecten makkelijker maken voor ontwikkelaars. REUSE wordt gebruikt door bekende projecten zoals de Duitse Corona Waarschuwings-App en de KDE.

Sinds haar oprichting heeft de FSFE zich toegewijd aan het voeren van publieke campagnes en mensen te helpen om de voordelen van Vrije Software te begrijpen. Al in 2012 hielpen we gebruikers om software-beperkingen in hun telefoons te overwinnen door onze 'Bevrijd Uw Android'-campagne te lanceren. Twee jaren eerder introduceerden we "I love Free Software-dag" die elk jaar op 14 februari over de hele wereld wordt gevierd. In 2017 lanceerden we de buitengewoon succesvolle 'Publiek geld? Public Code!'-campagne, waarmee we verschillende overheden overtuigden om hun IT-strategie te veranderen. De begeleidende open brief is ondertekend door meer dan 200 maatschappelijke organisaties, 31.000 individuen en verschillende overheden, zoals de stad Barcelona en het Zweedse JobTech-ontwikkelingscentrum.

FSFE20-campagne: de microfoon overhandigen aan onze gemeenschap

Natuurlijk kunnen al deze resultaten slechts een glimp bieden van de de impact van de FSFE en onze activiteiten in de laatste 20 jaren. Maar toch vertellen ze niet hoe al deze successen het resultaat zijn van onze grote gemeenschap waar we op kunnen rekenen. Om op zijn minst een aantal van hen uit te lichten hebben we dit jaar de FSFE20-campagne gelanceerd, waarmee we de microfoon overhandigen aan onze gemeenschap.

We hebben contact opgenomen met mensen die sinds haar ontstaan de weg van de FSFE hebben geëffend, zoals lange termijnmedewerkers en vroegere stafleden. In een reeks interviews gingen we in discussie over de vooruitgang van de FSFE en technologische onderwerpen. Elke persoon die betrokken is bij de FSFE heeft unieke herinneringen, expertise en hoop voor de toekomst. Ze maken allemaal deel uit van het verhaal van 20 Jaren FSFE.

Tot nu toe interviewden we Georg Greve, oprichtend voorzitter van de FSFE; Reinhard Müller, lange termijnvrijwilliger en voormalig penningmeester van de FSFE; Fernanda Weiden, voormalig vicevoorzitter van de FSFE en oprichtend lid van FSF Latijns-Amerika; en Torsten Grote, Vrije Software-ontwikkelaar en lange termijnvrijwilliger in de FSFE.

En dit is nog maar het begin. We zullen nog verschillende interviews afnemen om een licht te werpen op 20 Jaren FSFE. En we willen deze herfst nog een aparte verjaardagspagina publiceren waarvan de inhoud geheel bestaat uit bijdragen van onze gemeenschap. U vindt deze en meer op onze verjaardagspagina! Naast deze interviews vindt u ook een verjaardagsvideo van science-fiction auteur Cory Doctorow en een van onze huidige voorzitter Matthias Kirschner, alsmede informatie over hoe mensen kunnen deelnemen aan de vieringen.

Een boodschap voor u van onze voorzitter Matthias Kirschner

Hoewel de technologie voortdurend verandert zijn onze waarden gedurende de laatste twintig jaren consistent gebleven. De kern van ons werk is in een notendop: mensen onderwijzen over de aard van Vrije Software, het benadrukken van de politieke implicaties en het vereenvoudigen van de wettelijke randvoorwaarden. Matthias Kirschner, voorzitter van de FSFE sinds 2015, legt dit in zijn eigen woorden uit in een korte video.

Vier met ons mee!

Deze herfst willen we nog een speciale verjaardagspagina publiceren waarvan de inhoud volledig bestaat uit uw bijdragen. Dit is uw moment om mee te doen! Wilt u uw gedachten delen over uw tijd bij de FSFE? U kunt onze interviewvragen beantwoorden. We kijken er naar uit om van u te horen!

Andere manieren waarop u kunt deelnemen aan onze viering zijn door FSFE-foto's uit het verleden te sturen of een verjaardagsvideo te maken en uw wensen voor de toekomst te delen. Ontdek op onze verjaardagspagina hoe u uw feedback met ons kunt delen. Om deze verjaardag te koesteren produceerden we ook iets herdenkbaars. Laat uw duurzame toewijding aan Vrije Software zien door een 'FSFE since 2001' sticker op uw laptop te plakken.