SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

Till Jaeger +++ Youth Hacking 4 Freedom +++ SFScon 2021

op  

In onze nieuwsbrief van oktober leest u over Till Jaeger, die uit eerste hand weet wat er nodig is om Vrije Softwarelicenties te handhaven. Kom meer te weten over de wedstrijd die we net gelanceerd hebben: Youth Hacking 4 Freedom. Leer over de donaties van een jaarboekgroep van een middelbare school. Volg onze laatste activiteiten en schrijf de data van de komende SFScon op.

Nieuwe podcast: Hoe kunnen we overtredingen tegen Vrije Softwarelicenties voorkomen?

Till Jaeger deelde zijn inzicht over hoe we Vrije Softwarelicenties kunnen handhaven. In een podcast gehost door Matthias Kirschner herinnerde hij zich het begin van deze inspanning in 2004. Dit was de eerste keer dat een overtreding van de GNU General Public Licence (GNU GPL) leidde tot een rechtszaak en een schikking. De persoon achter dit initiatief was Harald Welte die daarna een project opzette om GPL-overtedingen te rectificeren.

Till Jaeger
Till Jaeger werkte samen met Harald Welte bij het handhaven van de GNU GPL in rechtszaken in Duitsland.

17 jaar na de eerste rechtszaak hebben we nu veel meer gereedschappen om schendingen van Vrije Softwarelicenties te voorkomen. Naleving van informatie is duidelijker en workshops zoals aangeboden door FSFE's juridische netwerk zijn beschikbaar. Toch stelt Till voor verdere vereenvoudiging van licenties, interoperabiliteit en compatibiliteit van licenties voor. Tenslotte bedankt Till iedereen die GNU/Linux distributies doet voor hun cruciale werk.

Youth Hacking 4 Freedom: programmeerwedstrijd voor tieners

Softwareontwikkeling is een krachtige en vaak autodidactische vaardigheid; mensen die op jonge leeftijd zijn begonnen met programmeren verdienen aanmoediging. Daarom organiseren wij een programmeerwedstrijd voor tieners in Europa: Youth Hacking 4 Freedom. Van 1 november 2021 tot 31 maart 2022 kunt u alle soorten software programmeren zolang het maar Vrije Software is. De winnaars worden beloond met cash prijzen (2 x 4096€, 2 x 2048€, 2 x 1024€) en een reis naar Brussel. De evaluatie-fase zal worden uitgevoerd door experts op het gebied van Vrije Software.

Poster van meisje in een hackerspace

Bent u tussen 14 en 18 jaar en al begonnen met programmeren? Doe mee ons! Zorg dat u zich voor zondag 31 oktober 2021 registreert. Onze veelgestelde vragen kunnen u helpen. Wij zijn toegewijd aan het bieden van een inclusieve omgeving in de YH4F en we moedigen mensen van alle genders aan om lid te worden! We zullen ervoor zorgen dat iedereen van het proces zal genieten en deze competitie met een glimlach zal verlaten. Verspreid de boodschap!

Middelbare school Hittfeld laat haar steun voor Vrije Softwareprojecten en de FSFE zien

Het jaarboek 2021 van een middelbare school werd met succes voltooid met behulp van Vrije Software en het redactieteam doneerde alle winst van de verkoop aan Vrije Softwareprojecten en de FSFE. Dit is het verhaal van de middelbare school Hittfeld in Seevetal, in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

School jaarboek
Dit jaarboek is gemaakt met Vrije Software zoals LibreOffice, GNOME-Desktop, Ubuntu, Nextcloud, gThumb, darktable, PDF Arranger, LimeSurvey, Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, MailMerge, Jitsi Meet, OpenStreet, Inkscape en GIMP.

De redactie vermeldt dat het gunstig is voor de school om dure abonnementen op propriëtaire programma's te vermijden. Wij danken de leerlingen en iedereen die betrokken was bij de beslissing over de donatie. Dit vriendelijke gebaar is een mooie herinnering dat we degenen moeten steunen die ons geweldige gereedschappen bieden zonder onze vrijheid te beperken. We moedigen iedereen aan om Vrije Softwareprojecten te steunen, net zoals de middelbare school Hittfeld deed.


Dit jaar viect de FSFE haar 20e verjaardag. Steun ons werk voor de komende 20 jaren


Duurzaamheidstrack op Zuid-Tiroler Vrije Softwareconferentie

De Zuid-Tiroler Vrije Softwareconferentie SFSco is een van Europa's meest vooraanstaande jaarlijkse conferenties over Vrije Software. Markeer de datum! SFScon 2021 vindt plaats op vrijdag 12 en zaterdag 13 november.

Dit jaar zal de FSFE aan de conferentie deelnemen door een duurzaamheidstrack te organiseren met vijf lezingen van twintig minuten:

De FSFE zal ook drie extra lezingen verzorgen. 'REUSE: Gold standard for Free Software licensing', deel van het juridische track, door Max Mehl; 'Protecting Router Freedom', deel van IoT & Cybersecurity track, door Lucas Lasota; 'Public Money? Public Code! During Corona: What role did Free Software play during the crisis', deel van het overheid & GIS-track, door Alexander Sander. We kijken ernaar uit om onze lezers te zien op de SFScon!

Wat hebben we gedaan?

In de laatste week voor de Duitse federale verkiezingen hebben we in lijn met onze verkiezings activiteiten politici gevraagd naar hun standpunt over Vrije Software. Alexander Sander, beleidsadviseur van de FSFE, en Karl Krüger van onze geassocieerde organisatie OSB Alliance voerden van 20 tot 24 september 5 interviews (DE) met vertegenwoordigers van Duitse politieke partijen. Van CDU spraken we met Nadine Schön, MdB, CDU plaatsvervangend voorzitster van de CDU/CSU parlementaire fractie in de Bondsdag. We interviewden drie leden van het Comité voor de Digitale Agenda: Elvan Korkmaz-Emre van de SPD, Manuel Höferlin van de FDP en Anke Domscheit-Berg van Die Linke. Van de Groenen spraken we met Margit Stumpp, MdB, lid van het Comité voor Culturele en Media-aangelegenheden. De 5 video's zijn beschikbaar in het Duits. Ook hebben we onze visie voor de komende decennia en concrete eisen voor de volgende regering gepubliceerd en analyseerden we de verkiezingsprogramma's van de partijen.

Nieuwe tas

Voor onze twintigste verjaardag presenteren we nu een nieuwe tas! Blauw en tweezijdig, met twee slogans: de nieuwste 'FSFE sinds 2001', om te herinneren wanneer het allemaal begon en onze evergreen: 'There is no cloud, just other people's computers'. Een duurzame oplossing voor een boodschappentas. Bestel in de FSFE webwinkel.

tas voor een boom

Deel YH4F-mogelijkheid met tieners in uw gemeenschap

Wilt u ons helpen de boodschap te verspreiden en jonge hackers de kans te geven zich bij YH4F aan te sluiten? Neem dan contact op met tieners die u kent, voormalige scholen, hackerruimtes, jeugd faciliteiten of e-maillijsten. Deel onze oproep tot inschrijving met hen via een bericht op uw website, een vermelding in uw nieuwsbrief of een bericht op sociale media. Ook kunt u vrij gebruik maken van de illustraties in ons mediapakket en ons persbericht.. Beide zijn beschikbaar in het Engels en vertalingen.

Uw bijdrage is waardevol om ervoor te zorgen dat jongeren zullen deelnemen en hopelijk meer in contact komen met de softwarevrijheidsbeweging.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan naar ons. Het adres is zoals altijd newsletter@fsfe.org. We kijken er naar uit om van u te horen! Als u ook ons en ons werk steunen, word dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.

Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou