We are intervening in the Apple vs.EC litigation. Become a proud supporter of the FSFE and join us in defending software freedom from monopoly control: https://my.fsfe.org/donate!

Nieuwsbrief

Apparaatneutraliteit wordt een realiteit +++ Stockholm +++ FSFE-infrastructuur +++ KI

op  

In onze nieuwsbrief van januari erkennen wij het belang van de Wet Digitale Markten als een overwegend positieve ontwikkeling voor softwarevrijheid. Lees over hoe het gebrek aan publieke code Stockholm €100 miljoen kostte. Ons team systeemhackers ontrafelt wat er schuilgaat achter de FSFE-infrastructuur. Vincent Lequertier benadrukt dat KI transparantie nodig heeft. FOSDEM komt eraan.

Apparaatneutraliteit wordt eindelijk een realiteit

Het Europees Parlement heeft de Wet Digitale Markten aangenomen, die het beginsel van apparaatneutraliteit introduceert. Dit is een belangrijke eerste stap. Het recht van eindgebruikers om hun eigen apparaat en besturingssysteem te gebruiken is een belangrijke factor om de toegang van Vrije Software-besturingssystemen tot dominante platformen te garanderen. Als een dagelijkse realiteit voor veel gebruikers vergroot deze optie het publiek voor Vrije Software-adoptie.

De Wet Digitale Markten beschermt de gebruikers door strengere toestemming voor vooraf geïnstalleerde apps te vereisen; het wil verkoper lock-in voorkomen en vereist dat data rechtstreeks moeten kunnen worden overgezet. Wij betreuren echter dat de stemming niet heeft overwogen om Open Standaarden als standaard voor interoperabiliteit te definiëren.

Gebrek aan publieke code kost de stad Stockholm €100 million

Ouders in Stockholm ontvangen informatie over de kleuter- en andere scholen van hun kinderen rechtstreeks op hun apparaat met behulp van Skolplattformen ('Schoolplatform'): een digitaal platform aangeboden door de stad Stockholm. Het kostte naar schatting 100 miljoen euro en hoewel het door de overheid werd gefinancierd, was de code van Skolplattformen privé. Ouders ontdekten onregelmatigheden en veiligheidsproblemen in het platform en gingen zelf aan de slag om de gebreken te verhelpen. Ze creëerden een functioneel en veilig alternatief voor Vrije Software: Öppna skolplattformen ('Open school platform'). De stad Stockholm nam wettelijke maatregelen tegen de ontwikkelaars die wilden helpen.

Interview met Christian Landberg en Alexander Crawford van Öppna skolplattformen

We interviewden Christian Landberg en Alexander Crawford, twee belangrijke medewerkers achter het initiatief. Volgens Alexander Crawford verandert Öppna skolplattformen het gesprek rond civiele technologie en digitalisering van de publieke sector.

Infrastructuur die de idealen van softwarevrijheid waarmaakt

Kunnen organisaties met beperkte middelen digitaal soeverein zijn en en toch moderne diensten leveren? Het is niet triviaal maar de FSFE bewijst dat het mogelijk is. We hebben onze controle over diensten en servers gemaximaliseerd door Vrije Software te gebruiken. We tonen interne en externe transparantie. De complexiteit van onze systemen is draaglijk, terwijl we een verscheidenheid aan nuttige functies aanbieden.

De FSFE geeft in een artikel een overzicht van haar digitale infrastructuur, dat andere NGO's kan helpen onafhankelijk te worden van propriëtaire dienstverleners. Laat ons u meenemen op een reis door onze infrastructuur en haar beginselen: van glanzende gebruikersinterfaces van onze diensten, over de virtualisatiemethodes en monitoring, tot aan de metalen servers waarop ze draaien. Onze infrastructuur wordt beheerd door het team van systeemhackers.

Interview met Vincent Lequertier over KI

Vincent Lequertier is lid van het systeemhackers-hackersteam en een onderzoeker van kunstmatige intelligentie voor de gezondheidszorg. Voor 20 jaren FSFE interviewden we Vincent over cruciale aspecten van kunstmatige intelligentie. Transparantie in KI is noodzakelijk om te evalueren en te begrijpen hoe data worden verwerkt en hoe resultaten worden berekend. Vrije Software kan een cruciale rol spelen om KI meer transparanter te maken.

Vincent Lequertier presenteert cruciale punten over KI tijdens een FSFE-gemeenschapsvergadering in Bozen. Italië, 2019.

Vincent merkt op dat in de gezondheidssector sommige geaggregeerde statistieken op grote schaal beschikbaar zijn. Volgens zijn inschatting zullen openheid en samenwerkingsaspecten van onderzoek naar KI verbeteren. Het interview ontrafelt baanbrekende onderwerpen zoals de mogelijkheid dat KI het wettelijke recht krijgt om auteursrecht te claimen.

Markeer de datum

Wat hebben we gedaan

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan naar ons. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. Wij verheugen ons erop van u te horen! Als u ook ons en ons werk steunen, wordt dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donateurs die ons werk mogelijk maken. En dank aan onze vertalers, die u in staat stellen deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.

Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou