"DMA's interoperability is against fundamental rights" claims Apple. The FSFE disagrees. If you also think interoperability is key for software freedom, support us!

Nieuwsbrief

FSFE wint EU Datathon +++ Winnaars JHvV en nieuwe ronde +++ Nee tegen chatcontrole

op  

FSFE's 'TEDective', een programma dat overheidsuitgaven helpt analyseren, wint de eerste prijs in de EU Datathon en onze eigen Jeugd Hackt voor Vrijheid-wedstrijd ging opnieuw van start. Een concept-wet van de EU zou een einde kunnen maken aan beveiligde kletsgesprekken (chats). Burgers in Zweden krijgen inspraak met het Vrije Software Decidim en FSFE Zwitserland vraagt overheden om zich aan te sluiten bij gefedereerde sociale media.

FSFE’s open data app TEDective wint EU Datathon

Het 'TEDective'-voorstel van de FSFE won de eerste prijs in de 'transparantie bij overheidsopdrachten'-uitdaging in de EU Datathon, de Europese wedstrijd voor open gegevens. TEDective werkt met openbare EU-aanbestedingsdata. Het prototypeprogramma helpt ons te analyseren hoe overheden in de Europese Unie hun geld uitgeven. Het stelt bijvoorbeeld journalisten in staat om uit te zoeken hoeveel geld de overheid uitgeeft aan Microsoftlicenties en -producten, maar helpt ook die uitgaven te vergelijken met andere regio's in soortgelijke gevallen of zelfs ten opzichte van andere landen. Bent u een data-expert die wil helpen? E-mail tedective@fsfe.org.

Organisator overhandigt glazen plaquette aan een persoon op een podium
Alexander Sander en Linus Sehn, leden van het TEDective team, ontvangen de EU Datathon-prijs.

Winnaars JHvV!

Na een jaar van coderen en evalueren is de JHvV-wedstrijd ten einde en leverde geweldige projecten op. Meer dan honderd mensen uit 25 landen schreven zich in voor de wedstrijd, waardoor het een echt pan-Europees evenement werd. De zes winnende programma's bieden gebarentaal-transcriptie, een slimme tafelrobot, een persoonlijke assistent, een muziekleraar, het delen van bestanden en een huiswerkmanager. Allemaal Vrije Software.

Vier jongeren glimlachen met trofeeën en deelnamecertificaten in de hand
Vier winnaars: Ekaterina, Miquel, Héctor en Stavros, met hun prijzen. Brussel, oktober 2022.

Wilt u enkele van de deelnemers leren kennen en meer weten over hun motivatie? Bekijk ons interview! Alexia, Ekaterina en Miquel stellen zich voor.

Een tafel met een dienblad en opbergruimte die eruit komt. Aan de rechterkant past een rolstoel vlak voor de tafel, omdat de tafel een opening heeft ter hoogte van de voeten. Links houdt een jongere de    controller van de tafel vast.
Miquel demonstreert Smart Table Assistant. Maak kennis met drie van de deelnemers in hun interview.

JHvV-wedstrijd begint weer!

De inschrijving voor de tweede editie van Jeugd Hackt voor Vrijheid ("Youth Hacking 4 Freedom"), de hackwedstrijd van de FSFE voor tieners uit heel Europa, is net van start gegaan. Deze wedstrijd biedt jongeren tussen 14 en 18 jaar de kans om zichzelf uit te dagen, gelijkgestemden te ontmoeten en geldprijzen te winnen. Registreer u tot 31 december 2022 en deel de kans met scholen en jonge hackers!

Concept-wet EU zou een einde kunnen maken aan beveiligde chats

De Europese Commissie heeft een richtlijn voorgesteld inzake verplichte chatcontrole met het veronderstelde doel seksueel misbruik van kinderen effectief aan te pakken. Als de wet wordt uitgevoerd moeten internetproviders alle communicatie van burgers controleren en scannen; met inbegrip van de veilig versleutelde einde-naar-einde communicatie. Het is een bedreiging voor al onze privécommunicatie. Bovendien kunnen alleen grote marktspelers deze gedwongen noodzaak om elk bericht te scannen uitvoeren. Het zou ontwikkelaars van Vrije Software belemmeren om hun eigen versies van communicatiesoftware te schrijven en te draaien en het kan ons beroven van op Open Standaarden gebaseerde programmeer-interfaces.

Podcast: Burgers nemen deel aan lokale overheden

Nu is het gemakkelijker dan ooit voor een gemeente om haar burgers bijvoorbeeld te vragen welke bouwprojecten prioriteit moeten krijgen of hoe een bepaald budget moet worden verdeeld. In onze nieuwste Software Freedom Podcast legt Petter Joelson, directeur van de Zweedse NGO Digidem Lab, de kracht uit van het participatieplatform "Decidim" en doet dat aan de hand van de implementatie ervan in Zweden. Met Decidim kunnen gemeenten burgerprocessen ontwerpen op een modulaire manier die past bij hun behoeften.

Twee mensen lachen in een selfie
Petter Joelson is onze gast in een nieuwe aflevering van onze Software Freedom Podcast.

Zweedse overheden gebruiken participatieve begrotingen, dus begrotingen waaraan burgers deelnemen. Burgers dienen voorstellen in en de overheid onderzoekt of het voorstel wettig en haalbaar is. Vervolgens stemmen de burgers over de goedgekeurde voorstellen. Met Decidim kan iedereen het proces en de tijd die nodig is om het project uit te voeren, volgen en is het mogelijk om te controleren of iets niet volgens plan verloopt. De software is ontworpen en geschikt voor grootschalige implementaties. Veel steden gebruiken Decidim al, zoals bijvoorbeeld New York, Barcelona en Helsinki.

Fedigov: FSFE Zwitserland vraagt overheden om deel te nemen aan Mastodon

Wanneer publieke instellingen een boodschap delen op sociale media moeten zij zich niet beperken tot propriëtaire platforms. Om effectief te communiceren met alle burgers, inclusief degenen die terecht bezorgd zijn over hun privacy, zouden overheden ook gebruik moeten maken van gefedereerde sociale media. FSFE Zwitserland en GNU/Linux.ch leggen dit uit aan lokale overheden. De Fedigov website (ook beschikbaar in het Duits, Frans en Italiaans) laat zien dat ethische communicatie de publieke sector ten goede komt. U kunt de sjabloonbrief gebruiken en zo een brief sturen naar uw lokale autoriteiten om hen te vragen zich aan te sluiten bij Mastodon, Pixelfeld en Peertube.

Illustratie van een olifant die vrolijk groet voor een neoklassiek gebouw. Tekst: Fedigov

Markeer de datum!

Afgelopen evenementen

FSFE-groepen

Wit-Rusland: De FSFE groep Minsk en GNU/Linux-enthousiastelingen ontmoetten elkaar in Minsk. Het was de eerste persoonlijke ontmoeting na een lange periode van uitsluitend virtuele communicatie. Verschillende onderwerpen over het gebruik en de creatie van Vrije Software werden besproken. Enkele daarvan waren Intel TDX vertrouwelijk computeren, Lustre project status, Kubernetes-clusters, OpenStreetMap en Pine Phone-gebruikerservaring. Het evenement werd afgesloten met een barbecue voor alle deelnemers.

Duitsland: Ana Galan, FSFE's senior projectmanager communicatie, nam deel aan de oktober-bijeenkomst van de groep in Berlijn. De groep organiseerde ook een kraam op FifFkon, en sprak in de online maandelijkse edu-bijeenkomst over de OpenTalk videoconferentietool. De groep in Hamburg komt maandelijks bijeen.

Italië: De FSFE vierde Linux dag op 22 oktober in Milaan. Marta Andreoli, plaatsvervangend coördinator Italië, gaf een overzicht van Vrije Software-verenigingen in Italië, Natale Vinto presenteerde 'Publiek geld? Publiek Code!' en Stefano Costa sprak over Routervrijheid in Italië en de EU.

Nederland: Een Routervrijheid-consultatie in België is aangekondigd en de groep in Nederland is bezig een standpunt hierover te formuleren en te vertalen naar het Nederlands. De groep ontmoette het FSFE-team in Arnhem, waar de FSFE haar Algemene Vergadering had. De groep besprak ook de uittocht van ontwikkelaars die GitHub inruilen voor codeberg.org en git.sr.ht verlaten vanwege Copilot.

Zwitserland: Vrijwilligers in Zwitserland, waaronder de lokale groepen Basel en Zürich, lanceren de Fedigov-campagne. Na de recente ontwikkelingen op Twitter is het nu de juiste tijd om publieke communicatie naar de Fediverse te brengen. Alle lokale groepen kunnen zich aansluiten bij de Fedigov-campagne! De code van de website is beschikbaar en elke groep kan deze 'forken' en aanpassen. En de FSFE Zwitserland kan dit initiatief in andere landen helpen.

Vrouwen: In de online bijeenkomst van oktober besprak de groep kalendersystemen voor websites en stelde een introductie van de leden in de vorm van een spel voor.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan ze naar ons. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. We kijken er naar uit om van u te horen! Als u ons en ons werk ook wilt steunen, wordt dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Met dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.

Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou