SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

I Love Free Software +++ Publieke autoriteiten in de Fediverse

op  

In dit nummer nodigen wij publieke instellingen uit om deel te nemen aan vrije gedecentraliseerde sociale netwerken. Bekijk onze infosessie over Duitse gemeenten die Vrije Software gebruiken. Een FSFE-vrijwilliger twijfelt aan de betrouwbaarheid van door kunstmatige intelligentie (KI) gegenereerde tekst. I Love Free Software Day komt eraan. Vier het met ons mee!

Afbeeldingen van een persoon, een hart en een mastodont voor een gebouw.

I Love Free Software Day

Wij weten dat u van Vrije Software houdt. Wij ook. Denk aan het programma dat het meest voor u betekent of één dat u dit jaar positief heeft verrast. Deel op 14 februari een bedankbericht met #ilovefs om uw waardering aan de medewerkers te tonen. We vieren ‘I Love Free Software Day' ook met evenementen. Doe hier met ons mee:

Cijfers en de vlaggen van Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland en Zwitserland.

Nodig publieke instellingen uit op de Fediverse

Als publieke instellingen op sociale netwerken aanwezig zijn, dan moeten ze ook praten met Fediverse-gebruikers. FediGov, de campagne van het Zwitserse landteam van de FSFE en GNU/Linux.ch, vraagt overheidsinstellingen om Mastodon, Pixelfeld en Peertube te gebruiken. Doe mee met de campagne en eis dat uw publieke instellingen ethische communicatiekanalen gebruiken. De Europese Commissie en verschillende publieke instellingen van de EU zijn al op Mastodon aanwezig.

Video en e-maillijst over Duitse gemeenten

Dortmund opent een nieuw hoofdstuk in Vrije Software-bestuur en inspireert gemeenten in heel Duitsland. De opname van het evenement dat we op 11 januari 2023 organiseerden is nu online. Bent u geïnteresseerd in Vrije Software en werkt u in een gemeentelijk bestuur of in de politiek? Neem dan deel aan onze e-maillijst om informatie over Vrije Software in lokale instellingen uit te wisselen!

Een woord van de Planet

Watermerken die kunnen nagaan of een tekst is geproduceerd met behulp van KI, het het verstrekken van bronnen die tot de productie van de tekst hebben geleid en het aantal terugverwijzingen naar een pagina kunnen volgens FSFE-supporter Vincent Lequertier het vertrouwen in door KI-gegenereerde teksten vergroten. U kunt de gedachten van leden van de FSFE-gemeenschap volgen in onze Planet.

Afgelopen evenementen

Groepen

Duitsland: De locale FSFE-groep in Bonn kwam op 9 januari online bijeen. De groep besprak hoe grote hoeveelheden gegevens (JSON's) doorzoekbaar te maken in een browser en hoe Vrije Software Tekst-Naar-Spraak in een blog te integreren. De kwestie van coderen zonder 'echte' computer leidde tot een korte blik op Android IDE's voor de ontwikkeling van mobiele apps. Kilux en Chemnitzer Linux Tage zijn wellicht goede gelegenheden om elkaar naast FrOScon te ontmoeten. De groep is ook geïnteresseerd in vrije muziekinstrumenten; deze keer met een opentheremin. Ondertussen ging de lokale FSFE-groep in Berlijn met de jeugd in gesprek over Vrije Software in scholen en over de voordelen van het AlekSIS-systeem.

Griekenland: In januari besprak de groep praktijken over het vertalen van Vrije Software in het Grieks. De groep deelde collaboratieve vertaalplatforms en woordenlijsten.

Nederland: De overheid heeft de code van DigiD, de app voor identiteitscontrole, vrijgegeven. Dit grote nieuws komt na enkele maanden van belangenbehartiging door het team. Deze overwinning was dan ook het hoofdonderwerp van de laatste maandelijkse bijeenkomst in januari.

Zwitserland: Na een succesvolle lancering van de FediGov-campagne heeft de groep in Zürich de volgende stappen besproken. Het creëren van een Mastodon-instantie voor publieke instellingen in Zwitserland of contact opnemen met functionarissen voor gegevensbescherming zijn levende ideeën.

Vrouwen: In januari besprak de FSFE-vrouwengroep de Python-gereedschappen Conda, Poetry, mypy en de e-mailserver mail in a box.

Vertalers: 337 FSFE-vertalingen in 2022! Ons uitzonderlijke vertalersteam heeft 337 nieuwe bestanden gecreëerd in 2022. De leider is het Italiaans met 120 nieuwe pagina's, gevolgd door het Nederlands, Duits, Spaans en Portugees. Raak betrokken door ons materiaal te proeflezen of te vertalen.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan ze naar ons. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. We kijken er naar uit om van u te horen! Als u ons en ons werk ook wilt steunen, wordt dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of maandelijkse bijdrage. Met dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.

Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou