We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Het convertieleugen

Oorspronkelijk gepubliceerd op Heise.de, 16 juli 2007.

Convertie tussen Microsofts's Office OpenXML-formaat (MS-OOXML) en het producent-onafhankelijke Open Document Formaat (ODF), wordt door Microsoft en haar partners voorgesteld als de oplossing voor het probleem dat Microsoft nu creëert door een formaat op de markt te brengen dat niet compatibel is met de bestaande Open Standaard. Microsoft's businesspartners Novell, Xandros, Linspire en Turbolinux hebben zich, in de door hun ondertekende overeenkomst, allemaal geëngageerd om werk te maken van zo'n convertieprogramma.

Net zoals de Nationale Archieven van het VK geloof hechten aan de mythe van een betere archivering door middel van MS-OOXML, waarover je een meer diepgaande analyse kan vinden in een recent verschenen artikel in BBC Technology news, aanvaarden ook invloedrijke groepen zoals Gartner de convertieclaim zonder slag of stoot.

Hier is het probleem: Als deze convertieprogramma's in staat zijn om te doen wat ze beweren te doen, dan zijn ze overbodig.

Toen men begon aan het ontwikkelen van een standaard Open Document Formaat (ODF), werd Microsoft uitgenodigd om mee te werken, zij besloten niet te reageren. Alhoewel, ook vandaag nog, verschillende mensen Microsoft aanporren om mee te werken aan deze universele standaard, leveren zij geen ideeën en voorstellen voor het door verschillende producenten ondersteunde Open Document Format.

Microsoft richt zich daarentegen op MS-OOXML, een volgens hen technologisch superieur formaat met grotere mogelijkheden. Maar als Microsofts beweringen over de technologische superioriteit van MS-OOXML over ODF waar zijn, hoe kunnen ze dan ooit het ene formaat perfect overzetten naar het andere?

Microsoft blijft volhouden dat ze het Open Document Format (ODF) zonder problemen konden inbouwen, maar dat ze naar MS-OOXML moesten overschakelen om alle mogelijkheden van hun office-pakket aan te kunnen bieden. Maar als Microsoft zelf niet in staat is om de interne datastructuren van hun office-pakket voor te stellen in het Open Document Format (ODF), hoe zou een convertieprogramma van derden deze taak dan kunnen vervullen?

Het antwoord op beide vragen is dat het onmogelijk is, twee zaken kunnen niet tegelijk hetzelfde en verschillend zijn.

Als de twee formaten werkelijk dezelfde data vertegenwoordigen, dan zou MS-OOXML niet moeten bestaan. En zou Microsoft geen uitvlucht hebben om ODF niet in te bouwen in haar office-toepassingen.

Microsoft moest dus wel enkele bijkomende mogelijkheden toevoegen, zodat voor beide formaten de data en de functies verschillen. Met als gevolg dat het nooit mogelijk zal zijn om alle documenten om te zetten van het ene formaat naar het andere.

De beloofde convertieprogramma's kunnen er nooit komen, het zijn leugens.

Als de gebruikers van MS-OOXML, gebruik maken van specifieke Microsoftfuncties, maken ze zichzelf opnieuw volledig afhankelijk van een producent of product net alsof er geen Open Standaard, of convertie ernaar, bestaat.

Als gebruikers van MS-OOXML willen genieten van de voordelen van Open Standaarden, zullen ze elk gebruik van specifieke Microsoftfuncties en mogelijkheden moeten vermijden, en veilig binnen de mogelijkheden van het convertieprogramma moeten blijven.

Maar hoe kan een gebruiker weten welke functies specifiek voor Microsoft zijn?

Microsoft plaatst geen labels op zijn knoppen, en je kan geen instelling veranderen zodat het programma alleen "ODF-compatibele" functies gebruikt. Het Open Document Format is zelfs niet ingebouwd in hun producten, aangezien het voor Microsoft interessanter is om zijn klanten aan hun product te binden dan concurrentie toe te staan.

Het enige realistische alternatief voor gebruikers van Microsoft Office die niet volledig afhankelijk willen worden van deze ene producent, is de ODF plugin voor Microsoft. Zo kunnen zij hun documenten opslaan in het Open Document Format (ODF).

Met andere woorden: De enige manier om niet gevangen te raken in het MS-OOXML-formaat, is door er je handen van af te houden. Wat Microsoft en zijn partners ook mogen zeggen, de convertieprogrammas promoten afhankelijkheid, ze maken je niet onafhankelijk.

Online staan nog meer vragen waar je best eens over nadenkt.

Aanvullende informatie