Softwarepatenten in Europa

[Introductie | Achtergrond | Status | Verdere Informatie]

Open Brief [2004-05-10] [2004-05-31] [2004-07-06] [2004-08-02] [2004-09-06] [2004-10-04] [2004-11-01] [2004-12-06] [2005-01-03] [2005-02-07] [2005-03-07] [2005-04-05] [2005-05-02] [2005-06-06]

Open brief aan alle burgers van Europa

10 Mei 2004

Geachte medeburgers,

Heeft u ooit gehoord van internet protocol (IP) telefonie? Dit is een mooie technologie! Terwijl u voor uw PC zit klikt u op een nummer en de computer belt dat voor u -- automatisch! Om met de persoon aan de andere kant te praten gebruikt u de koptelefoon die in uw computer zit. Om een ontmoeting met een vriend te regelen kunt u een telefoon conferentie hebben met zoveel mensen als u wilt. En als u en uw partner een webcam hebben kunt u ook elkaar zien. Met een "flatrate" zijn er geen verbindingskosten.

De voordelen voor bedrijven zijn aanzienlijk: IBM verwacht een kostenverlaging van 30% voor professionele gebruikers. Het marktonderzoeksbedrijf Gartner verwacht dat de marktgrootte verviervoudigt tot 2007 (vergeleken met 2002). Zeker een erg interessant gebied!

Er is echter een wegversperring genaamd "softwarepatenten": Terwijl het auteursrecht voorkomt dat concurrenten applicaties (bijvoorbeeld "Microsoft Word") verkopen onder een andere naam, beschermen softwarepatenten ideeën en maken ze die een creatief verboden gebied voor vele jaren. Apple heeft bijvoorbeeld een patent op een virtuele prullenbak.

Gegeven het passende juridische kader kan Apple de implementatie van het idee van een "prullenbak" in elk ander programma verbieden, ongeacht de technische oplossing of programmeermethode en -taal gebruikt. Ze kunnen er ook voor kiezen om licentiekosten af te dwingen van de programmeurs die de software schrijven voor het gebruiken van het idee van een prullenbak.

Terug naar internet telefonie. IP telefonie is als een complex kaartenhuis van ideeën: hoe synchroniseer je het geluid met het beeld? Hoe comprimeer je de data zodat ook gebruikers van analoge modems met een kleine bandbreedte niet uitgesloten worden? Al deze ideeën zijn nodig voor internet telefonie.

Het resultaat van softwarepatenten: helemaal geen IP telefonie! Professor Henning Schulzrinne van Columbia University (New York) stelt nu voor dat programmeurs nog 17 jaar wachten, wanneer de patenten verlopen zijn!

In de VS is er al een legale basis voor het handhaven van software patenten. Al een aantal jaar heeft het Europese Octrooi Bureau buiten de strekking van de wet softwarepatenten verleend, welke niet gehandhaafd kunnen worden door het gebrek aan een legale basis.

Tegen de goede redenen gebruikt tijdens het in elkaar zetten van het Europese systeem en tegen de wil in van het Europese Parlement, die in september 2003 de ongewenstheid van softwarepatenten herbevestigd heeft, tracht de Europese Raad van Ministers wetgeving gelijk aan de VS te forceren! Nu - minder dan zeven maanden later - bereiden de Europese Raad van Ministers en de Commissie zich voor te stemmen over het precies tegenovergestelde van de wil van de parlementariërs. Wat een belediging van onze gekozen parlementaire vertegenwoordigers!

Dit misbruik van de basis van democratie zal zware economische consequenties hebben: ondanks de huidige wet heeft het Europese Octrooi Bureau al 30.000 softwarepatenten verleend. Hoe grote creatief en economisch potentieel is voor decennium(s) geblokkeerd hierdoor? Hoe veel banen kosten of voorkomen softwarepatenten?

Wie heeft er interesse in het monopoliseren van ideeën en het handelen daarmee? In november 2003 hebben de directeuren van Alcatel, Ericsson, Nokia en Siemens naar de Europese Commissie geschreven en ten gunste van softwarepatenten gesproken. Wisten ze wat ze aan het doen waren? Duidelijk niet - vooral de leveranciers van telefonie apparatuur zullen uitstekende zaken doen met IP telefonie.

Octrooiadvocaten zijn duidelijk geïnteresseerd in nieuwe en complexe regulatie: na het besluit van het Europese Parlement verscheen er een 12 pagina's lang standpunt van de kamer van octrooiadvocaten, getekend door de voorzitter van het "computer software commité." Vanuit het oogpunt van de meer dan 700 octrooiadvocaten in München (bij dit aantal moet het juridisch personeel in bedrijven en kamers nog bij opgeteld worden) is deze poging gerechtvaardigd wanneer er een dreiging is van het verliezen van een gebied van activiteit met een grote potentiële groei. Maar kan de Europese economie zich veroorloven om de competiviteit op te offeren ten gunste van deze eenzijdige belangen? Zolang de publieke discussie gedomineerd is door octrooiadvocaten in octrooibureaus, advocaten in advocatenkantoren, kamers, verenigingen en ministeries krijg je de indruk dat deze speciale belangen de belangen van de hele samenleving zijn.

De overlast van het octrooisysteem in het gebied van software is wetenschappelijk onderzocht door MIT, the Massachusetts Institute of Technology. In studie uit 2003 concludeerden de onderzoekers dat hoe meer software patenten een bedrijft heeft, hoe minder het investeert in onderzoek en ontwikkeling.

Wat gebeurd er in de overheid, maatschappij en economie als geheel als deze ontwikkelingen niet gestopt worden? We beletten mensen creatief te zijn. We geven de maatschappelijke ontwikkeling in handen van bureaucraten die ons elke keer treiteren voor hun eigen voordeel. Om de woorden van de Tsjechische president Vaclav Klaus te gebruiken: "De EU gaat niet over vrijheid en openheid, maar over bureaucratisering, competiviteitregulatie en harmonisatie." Als we discussie over laten aan anderen zullen we hem waarschijnlijk gelijk laten krijgen.

Beste medeburgers u kent ons - fsfe.org en www.ffii.org - als organisaties die vrijheid in het digitale tijdperk (Vrije Software) en openbare informatiegoederen koesteren.

Wij zullen doorgaan met dat werk.

Softwarepatenten zal alle software tot slaaf maken, ook Vrije Software. Dus als consequentie kan dit veel meer zijn: het tot slaaf maken van de hele samenleving als een geheel door de patentindustrie. Daarvoor vragen we uw steun in onze strijd voor vrijheid in Europe. U kan dit doen door:

Met vriendelijke groet,

Georg Greve
Free Software Foundation Europe
fsfe.org
 
Hartmut Pilch
Foundation for a Free Informational Infrastructure
www.ffii.org