Webbrowserinteroperabiliteit:
de FSFE is verheugd over de
beslissing van de EC en biedt ondersteuning aan
Op 16 januari heeft het DG voor concurrentie een mededeling van punten van bezwaar bekendgemaakt tegen het feit dat Microsoft haar Internet Explorer (IE) gekoppeld heeft aan de groep van Windows besturingssystemen. Deze actie is een gevolg van een klacht ingediend door Opera, een Europees bedrijf dat zelf betrokken is in de ontwikkeling van webbrowsers.
De Free Software Foundation Europe is verheugd over de beslissing van de Europese Commissie en biedt haar hulp aan tijdens het komende antitrustonderzoek. Zoals we ook al eerder verklaarden in een brief aan de Europese Commissaris voor concurrentie, Nelie Kroes, is anti-competitief gedrag onaanvaardbaar. Dit geldt zowel voor het koppelen van producten in markten waar men een quasi monopolie heeft als bij het omzeilen van standaarden en gelijkwaardige toegankelijkheid.
"Webbrowsers worden cruciaal voor privaat en commercieel computergebruik", zegt shane Coughlan, juridisch coördinator van de FSFE. "De markt is er in het verleden niet in geslaagd om een oneerlijke verstoring van de desktopomgeving te voorkomen. We kunnen niet lijdzaam toezien nu deze praktijken opnieuw de kop opsteken."
"Het is belangrijk dat geen enkel bedrijf de kans krijgt om in Europa haar concurrenten te vernietigen door gebruik te maken van de omarm, breidt uit en decimeer tactiek. Ongeacht deze wordt toegepast voor het manipuleren van interoperabiliteitsinformatie of om misbruik te maken van een dominante positie door producten op een oneerlijke wijze te koppelen of samen te voegen", zegt Georg Greve, voorzitter van de FSFE. "Microsoft is een bedrijf dat al eerder veroordeeld werd voor marktverstoring in de 'work group server' markt. En we zouden verheugd zijn als de Commissie ook de antitrustklacht die oorspronkelijk begin 2006 werd ingediend bij de Europese Commissie voor interoperabele systemen (ECIS) voor marktmisbruiken in andere domeinen, zou aanpakken."
De FSFE publiceerde reeds eerder haar opinie over deze zaak: https://fsfe.org/news/2007/news-20071221-01
De brief die de FSFE aan de Europese Commissaris voor concurrentie Neelie Kroes schreef vindt u hier:https://download.fsfe.org/policy/letters/20071219-opera-antitrust.pdf
De Free Software Foundation Europe
De Free Software Foundation Europe (FSFE) is een niet-gouvernementele, non-profit organisatie die actief is in verschillende Europese landen en betrokken is bij veel globale activiteiten. De toegang tot software bepaalt je kansen in de digitale samenleving. Om iedereen gelijke kansen te geven in het informatietijdperk en om tevens een vrije concurrentie mogelijk te houden, werkt de FSFE aan de vooruitgang en de promotie van Vrije Software gedefiniëerd met de vrijheden om de software te gebruiken, te bestuderen, te verbeteren en te kopiëren. De FSFE werd opgericht in 2001 om het bewustzijn voor deze zaken te vergroten, om Vrije Software politiek en juridisch veilig te stellen en om mensen te ondersteunen bij het ontwikkelen van Vrije Software.
U vindt meer informatie over het werk van de FSFE via https://fsfe.org/.
Woordvoerder pers:
greve@fsfe.orgContact
- België: +32 2 747 03 57
- Duitsland: +49 700 373 38 76 73
- Zweden: +46 31 7802160
- Zwitserland: +41 43 500 03 66
- VK: +44 29 200 08 17 7