We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nieuws

Italië: Hooggerechtshof beëindigt Windowsbelasting

op:

Het Italiaanse Hooggerechtshof heeft uitgehaald naar de praktijk om kopers van pc's en laptops te dwingen niet-vrije software te gebruiken. Volgens La Repubblica heeft het hof op donderdag bepaald dat een koper van een laptop het recht heeft op de teruggave van de Microsoft Windows-licentie op zijn computer.

De rechters hebben de praktijk van het slechts gebundeld verkopen van pc's met een niet-vrij besturingssysteem scherp bekritiseerd: "een commercieel beleid van gedwongen distributie". Het hof heeft deze praktijk afgestraft door haar "in tendens monopolistisch" te noemen. Zij heeft ook uitgelicht dat de praktijk van gebundeld verkopen betekent dat eindgebruikers gedwongen zijn aanvullende niet-vrije toepassingen te gebruiken in verband met uitdagingen op het gebied van compatibiliteit en interoperabliteit, of zij dit willen of niet.

"Deze beslissing is zowel welkom alswel te laat", zegt Karsten Gerloff, voorzitter van de Free Software Foundation Europe. "Geen verkoper zou de toestemming mogen hebben om niet-vrije software door de keel van gebruikers te duwen."

Free Software Foundation Europe is al lang aan het vechten tegen de "Windowsbelasting", zoals de niet-vrijwillige betaling aan Microsoft vaak wordt genoemd. De organisatie houdt er een wiki-pagina op na met advies voor consumenten die het financieren van de ontwikkeling van niet-vrije software willen ontwijken, en zij informeert over mensen die succesvol de gedwongen licenties hebben geretourneerd.

In antwoord op deze beslissing zouden de Italiaanse autoriteiten het bundelen van software en hardware moeten ontmoedigen en praktische stappen moeten nemen om er zeker van te zijn dat consumenten echt gebruik kunnen maken van hun keuzevrijheid. Overheden in heel Europa zouden dezelfde stappen moeten zetten en consumenten overal moeten aanmoedigen om Vrije Software te installeren en te gebruiken.

"Deze praktijk van verplichte distributie moet worden beëindigd", zegt Gerloff. "We hopen dat de Italiaanse autoriteiten deze beslissing zullen omzetten in een echte win-situatie voor consumenten en er zeker van worden dat computerkopers hun apparaat kunnen kiezen met het besturingssysteem van hun keuze, of geen besturingssysteem."

Het nummer van de beslissing is 19161 / 2014.