SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuws

Italiaanse consumenten zouden niet moeten hoeven betalen voor software die zij niet willen - Brief aan de regulerende autoriteiten

op:

FSFE, de Italiaanse consumentenvereniging ADUC en de Italiaanse groep ILS vragen aan regulerende autoriteiten om concrete stappen te nemen om Italianen te beschermen tegen het gedwongen betalen voor software die ze niet willen of nodig hebben. Het Italiaanse Hooggerechtshof bepaalde in september dat verkopers van computers aan consumenten hun uitgaven aan de prijs voor niet-gewenste niet-vrije software die is voorgeïnstalleerd op pc's en laptop moeten vergoeden. Vandaag hebben FSFE, ADUC en ILS een brief gestuurd aan de Italiaanse competitie-autoriteiten, waarin zij hen oproepen om het zeker te stellen dat verkopers zullen voldoen aan de beslissing van het Hooggerechtshof en de rechten van hun klanten zullen beschermen.

“Verkopers kunnen niet rechtmatig aan consumenten vragen om kunstzinnige acties te ondernemen om gebruik te kunnen maken van hun juridische rechten, en de autoriteiten hebben de plicht om die rechten te beschermen," zegt FSFE-Voorzitter Karsten Gerloff. "De eenvoudige stappen waar we vandaag toe oproepen zouden tot een veel grotere keuzevrijheid voor Italianen leiden. We hebben de hoop dat de competitie-autoriteiten naar de uitspraak van het Hooggerechtshof zullen handelen."

FSFE, ADUC, en ILS vragen aan de competitiewaakhond om de volgende stappen te nemen:

Verkopers zouden hun apparaten met daarop Vrije Software voorgeïnstalleerd kunnen verkopen. Dan zijn zij verlost van bovenstaande verplichtingen.

“Alleen Vrije Software staat het gebruikers toe om volledige controle te hebben over wat hun computers doen en over waar hun persoonlijke data naartoe gaat", zegt FSFE-Voorzitter Karsten Gerloff. "Iedereen die een computer koopt zou de mogelijkheid moeten hebben om deze te ontvangen met voorgeïnstalleerde Vrije Software."

Het is in de meeste Europese landen voor consumenten moeilijk om pc's en laptops te verkrijgen zonder daarbij gedwongen te worden om tegelijkertijd te betalen voor een licentie voor een niet-vrij besturingssysteem. De organisatie beheert een wiki-pagina met advies voor consumenten. Kopers kunnen daar ook hun ervaringen met het verkrijgen van compensaties voor hun uitgaven bij verschillende verkopers in verschillende landen rapporteren.