Nieuws

EU: Meerderheid voor KI-verordening en waarborgt Vrije Software

op:

Het Europees Parlement heeft vandaag voor de KI-verordening gestemd met 499 stemmen voor, 28 stemmen tegen en 93 onthoudingen. Vrije Software krijgt waarborgen. Deze regels moeten nu verdedigd worden in de trialoog en overgebracht naar de Cyberveerkrachtverordening en de Richtlijn Productaansprakelijkheid.

Schermafbeelding van de eindstemming over de KI-wet in het Europees Parlement

Met een grote meerderheid heeft de plenaire vergadering van het Europees Parlement vandaag de compromissen van de leidende commissies van mei aangenomen. De KI-verordening bevat een verregaande vrijstelling van deze regeling voor non-profitorganisaties en kleine Vrije Software-projecten tot de grootte van micro-ondernemingen. De positie van het EU-Parlement moet nu verdedigd worden in de komende trialoog, waarin samen met de Raad en de de Commissie zal worden onderhandeld over de eindtekst.

"Met de beslissing van vandaag heeft het EU-parlement aangetoond hoe Vrije Software op een zinvolle manier gereguleerd kan worden. Ontwikkelaars moeten beschermd worden, maar tegelijkertijd moeten degenen die aanzienlijk voordeel hebben op de markt door het gebruik van Vrije Software ook verantwoordelijk zijn. Dit principe moet nu ook verankerd worden in de Cyberveerkrachtverordening en de Productaansprakelijkheidsrichtlijn", legt Alexander Sander, senior beleidsadviseur van de Free Software Foundation Europe (FSFE), uit.

Meer informatie over de onderhandelingen over de Cyberveerkrachtverordening en de Richtlijn Productaansprakelijkheid vindt u hier.