SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief - mei 2009

We hebben ons deze maand behoorlijk in het zweet moeten werken. Niet alleen door de eerste echte zonnige dagen waarvan heel Europa mocht genieten, maar wij organiseerden de verkiezing van onze eerste Fellowschipvertegenwoordiger in de Algemene Vergadering. We hebben vacatures bekendgemaakt voor een nieuwe coördinator en medewerkers voor onze juridische afdeling en ons Oostenrijks team heeft haar tour door heel Oostenrijk, als deelnemer aan het "Linuxwochen Eisenstadt", succesrijk en voldaan afgesloten.

Terwijl ik deze nieuwsbrief aan het opstellen ben maakt Matthias Kirschner de resultaten van de stemming bekend. Als u wil weten wie de eerste Fellow wordt die gaat deelnemen aan FSFE's Algemene Vergadering lees dan zeker verder!

Giacomo Poderi

Inhoudstafel

 1. FSFE neemt deel aan eLiberatica 2009, 22-23 mei
 2. Update over Open Standaarden in PDFreaders.org
 3. De FSFE zoekt een coördinator en vaste medewerkers voor haar juridische afdeling
 4. Bernhard Reiter geeft een lezing aan de universiteit van Stuttgart
 5. Wat hoort zeker thuis in de Vrije Softwarerugzak van jouw dromen?
 6. Het Fellowshipinterview: Timo Jyrinki
 7. De FSFE neemt deel aan "Linuxwochen Eisenstadt", Oostenrijk 8-9 mei
 8. De FSFE is blij met de lancering van iUnika Libre UMPC op Libremeeting 2009, 13 mei
 9. In de kijker
 10. Het einde van de stemming voor de eerste Fellowshipzetel in de AV en de bekendmaking van het resultaat!
 11. Terugblik ...
 12. De eerste FSFE nieuwsbrief
 13. Toekomstige evenementen
 14. Fellowshipvergadering in Berlijn, 11 juni
 15. Het sociaal evenement tijdens FSFE's Algemene Vergadering in Miraflores de la Sierra, Spanje, 20 juni
 16. De FSFE neemt deel aan "LinuxTag 2009", Berlijn, 24-27 juni

FSFE neemt deel aan eLiberatica 2009, 22-23 Mei

Fellowshipposters sierden dit jaar de muren van eLiberatica in Boekarest. Georg Greve, voorzitter van de FSFE, maakte er tijdens zijn toespraak "Free Software 2009: challenges and opportunities" duidelijk waarom veel voorkomende vormen van innoverend beleid tekortschieten in het creëren van een evenwichtige omgeving voor innovatie, concurrentie en openbare aanbestedingen. eLiberatice wordt georganiseerd door een gemotiveerde ploeg van vrijwilligers en blijft één van de belangrijkste conferenties in deze regio. Aangezien we al deelnamen aan alle vorige edities hebben we ons voorgenomen om ook deel te nemen aan de volgende editie.

Update over Open Standaarden in PDFreaders.org

PDFreader.org werd amper zes maand geleden gelanceerd als Fellowshipproject voor het promoten van Vrije Software PDF-lezers voor de meest gebruikte platformen. Dankzij het harde werk van onze Fellows en de samenwerking met José E. Marchesi, van het GNU PDF team, vindt u op PDFreader.org nu ook een pagina over Open Standaarden. Dit is een goed leesbare en volledige instructiepagina die de verschillende versies van het formaat bekijkt ten opzichte van de standaard en tevens een goede technisch-juridische uitleg geeft waarom we dit formaat kunnen ondersteunen.

De FSFE zoekt een coördinator en vaste medewerkers voor haar juridische afdeling

Onze organisatie kent een trage maar gestage groei. Om de steeds groter wordende hoeveelheid werk de baas te kunnen en het geheel beheersbaar te houden, zijn we een tijdje geleden op zoek gegaan naar een Executive Director (ED) die zich moet bezighouden met de dagelijkse werking van onze organisatie. Ook onze juridische afdeling wordt stilaan een belangrijkere speler op gebied van Vrije Softwarelicenties in Europa, zoals bleek uit het succes van de "Tweede Europese Vrije Softwareworkshop over licenties en wetgeving". Daarom kijken we nu ook uit naar een coördinator en vaste medewerkers voor de FTF.

Bernhard Reiter geeft een lezing aan de Universiteit van Stuttgart

Bernhard Reiter gaf op 7 mei een toespraak aan de Universiteit van Stuttgart. Zijn tekst "Professional Free Software in Economy and Politics" maakt deel uit van de reeks "Free/Libre and Open Source Software Engineering". Ongeveer 20 mensen, waaronder studenten, onderzoekers, activisten en andere geïnteresseerden waren aanwezig. Nadat hij een overzicht had gegeven over de Vrije Softwareprincipes, Open Standaarden en de problematiek van softwarepatenten heeft Bernhard zich vooral geconcentreerd op het verklaren van de verschillende categorieën van Vrije Softwarelicenties.

Wat hoort zeker thuis in de Vrije Softwarerugzak van jouw dromen?

We zouden graag iets nieuw maken voor onze FSFE koophoek. We hadden gedacht aan een Vrije Softwarerugzak die voldoet aan de smaak en de behoeften van de echte hacktivists. We willen aan onze Fellows en andere geïnteresseerden vragen om deze omschrijving verder in te vullen. Hoe ziet de rugzak waar u al altijd van droomde eruit? Welke zaken zijn onmisbaar? Wat is overbodig? Wij hadden gedacht aan een kwaliteitsproduct, welke prijs vindt u aanvaardbaar? Zend uw ideeën naar:

Het Fellowshipinterview: Timo Jyrinki

Stian Rødven interviewde deze maand Timo Jyrinki voor onze serie "The smallest unit of freedom". Hij is niet alleen een Fellow, maar ook de contactpersoon voor Ubuntu Finland, het vriendelijke mediagezicht van Wikipedia Finland en stichter van het lokale promotieproject Vapaa Suomi (Libre Finland). In het interview verteld Timo over zijn interesse in computer graphics en zijn werk als ontwikkelaar en vertaler voor verschillende projecten en organisaties. Hij gaf verder ook zijn mening over de interfaces van programma's, de positie van Vrije Software in Finland en de manier waarop bedrijven zouden moeten omgaan met betrokken gemeenschappen.

De FSFE neemt deel aan "Linuxwochen Eisenstadt", Oostenrijk 8-9 mei

Als afsluitende activiteit voor de reeks Oostenrijkse evenementen, die al in maart van start gingen, heeft het Oostenrijkse team een stand georganiseerd tijdens "Linuxwochen Eisenstadt" in Eisenstadt, Oostenrijk. Tijdens dit evenement, dat kleiner was opgezet dan de vorige evenementen, hebben onze vrijwilligers de bezoekers geïnformeerd over onze activiteiten en promotiemateriaal verkocht. Het Oostenrijkse team zal binnenkort foto's en verslagen over deze reeks evenementen publiceren.

De FSFE is blij met de lancering van iUnika Libre UMPC op Libremeeting 2009, 13 mei

Georg Greve en Pablo Machón, de voorzitter en vice-voorzitter van de FSFE, hebben op 13 mei de FSFE vertegenwoordigd op "Libremeeting 2009" in Miraflores de la Sierra, Spanje. Het hoofdthema voor dit jaar was "business and free software industry". Tijdens dit evenement werd de iUnika Gyy Minipc gelanceerd. Deze Ultra Mobiele Personal Computer (UMPC) weegt 700g, is milieuvriendelijk want hij is gemaakt van bioplastic en maakt gebruik van zonne-energie. Dankzij bemiddeling van ons Spaans team en onze geassocieerde organisatie The Free Knowledge Foundation (FKF) heeft Iunika zich ertoe verbonden alleen 100% Vrije Software te gebruiken voor haar producten. Zoals wij overeen gekomen zijn met de producent zullen wij zorgen dat er voor elk toestel informatief materiaal en algemene documentatie over Vrije Software geleverd zal worden.

In de kijker

Het einde van de stemming voor de eerste Fellowshipzetel in de AV en de bekendmaking van het resultaat!

Eind mei betekende voor ons ook het einde van een belankrijk en leerrijk project voor ons en de Fellowship. De hele procedure die moest leiden naar de eerste verkozene afgevaardigde in de Algemene Vergadering (AV) liep ten einde. Wij moesten nieuwe procedures ontwikkelen waar we slechts weinig ervaring mee hadden en de Fellows die zich kandidaat stelden werden onderworpen aan strenge onderzoeken van andere Fellows.

Torsten Grote, Jan-Hendrik Peters, Michel Roche en Björn Schießle hebben zich in maart kandidaat gesteld. Heel de maand mei hebben andere Fellows de kans gekregen om hen beter te leren kennen via hun blog en het Fellowship portaal. Zo konden ze een gefundeerde keuze maken.

Een heel interessant moment in dit hele proces was de "Meet the candidates" jabber chatsessie op 25 mei. Vanaf 20:30 uur beantwoordden Björn, Jan-Hendrik, Michel en Torsten gedurende twee uur allerlei vragen van andere Fellows. Vragen met heel uiteenlopende onderwerpen. Zo werden er vragen gesteld over potentiële strategieën om de efficiëntie van de Fellowship in het verspreiden van Vrije Software te vergroten. Of vragen in welke mate de kandidaten zich zouden kunnen engageren eens verkozen. Tot vragen over hun motivatie voor de kandidatuur, hun eventuele tekortkomingen en hoe ze die willen bijwerken. De sessie was een groot succes, er waren heel de tijd gemiddeld 30 Fellows actief. Na deze online vergadering, die gemodereerd werd door Matthias Kirschner, hebben enkele Fellows nog een hele tijd verder gediscussieerd over Vrije Software. Dit soort vergaderingen zullen zeker deel uitmaken van de volgende verkiezingen voor een Fellowshipzetel. Aangezien het grote succes ervan willen we ook op andere momenten zo'n chatsessies organiseren. Wij hopen dat u erbij zal zijn!

En nu is het tijd om Björn, Jan-Hendrik en Michel te bedanken voor hun inzet tijdens het hele proces en Torsten Grote te feliciteren met zijn verkiezing als eerste verkozene voor een Fellowshipzetel in onze AV. Gefeliciteerd Torsten! We zien jou in Miraflores de la Sierra!

Relevante links:

Terugblik ...

De eerste FSFE nieuwsbrief

Mei en juni zijn meestal de maanden waarin de AV georganiseerd wordt. Tijdens de AV vijf jaar geleden, op 15 mei 2004, beslisten de kernleden dat we ons publiek beter moesten informeren over onze activiteiten. Dus werd er beslist om een maandelijkse nieuwsbrief te publiceren en dit is de eerste nieuwsbrief de we verzonden:

Toekomstige evenementen

Fellowshipvergadering in Berlijn, 11 juni

De lokale Fellowshipgroep komt op 11 juni samen in de NewThinkingStore in de Tucholskystraße 48. Er zal gepraat worden over Openstreetmap, Linuxtag en onze campagne voor de "Bundertagswahl". Ook niet Fellows zijn welkom!

Het sociaal evenement tijdens FSFE's Algemene Vergadering in Miraflores de la Sierra, Spanje, 20 juni

Van 19 tot 21 juni vindt in Miraflores de la Seirra de Algemene Vergadering van de FSFE plaats. Op zaterdag 20 juni organiseren we dan ook een sociaal evenement in dezelfde stad. Meer details zullen binnenkort bekend gemaakt worden op onze nieuwspagina.

De FSFE neemt deel aan "LinuxTag 2009", Berlijn, 24-27 juni

Wij zullen een stand organiseren op "LinuxTag 2009" in het Expo Center te Berlijn. De mensen aan onze stand zullen bezoekers informeren over het belang van Vrije Software voor de samenleving en de economie.

U vindt een lijst van alle FSFE nieuwsbrieven op

https://fsfe.org/news/newsletter.html

U vindt informatie om lid te worden van de Fellowship of ons te ondersteunen via

https://my.fsfe.org/donate https://fsfe.org/contribute/contribute.html

U kan FSFE-producten kopen via

https://fsfe.org/order/order.html