Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief – December 2014

Geschreven door  op  

Meer vraag uit de EU-instituten

De nieuwe Europese Commissie bepaalt op dit moment de koers van het maken van haar beleid voor de komende vijf jaar. De FSFE heeft veelvuldig contact met de staf van de Commissie, die op dit moment open deuren ziet voor Vrije Software in Brussel. We willen ons ervan verzekeren dat we dit momentum gebruiken om veranderingen op het gebied van software-inkoop, standaardisatie en souverein beheer van apparaten te bewerkstelligen. Dus onze voorzitter Karsten Gerloff nam deel aan verschillende ontmoetingen.

In november organiseerde het Europees Parlement (EP) een conferentie om leden van het parlement te informeren over de IT-diensten die voor hen beschikbaar zijn. Daarbinnen vond een paneldiscussie plaats onder leiding van Adina Valean, de nieuwe vice-president van het EP over ICT, met een bijdrage van Giancarlo Villela, de directeur van het IT-departement van het EP. Na de paneldiscussie kreeg Karsten de kans om enkele korte opmerkingen te maken over de livestreams van de EU-instituten, DebianParl en vendor lock-in.

Begin december was Karsten opnieuw in het parlement, deze keer op een workshop over “Open Standaarden voor ICT-inkoop”. De echte waarde van die evenementen ligt, als zo vaak, in de mensen die er waren. De workshop bood een mogelijkheid voor de kleine gemeenschap die opkomt voor het inkopen met Vrije Software en Open Standaarden de kans om elkaar te ontmoeten en nieuws te delen. Dus in de toekomst kunnen we samen met hen opkomen voor positieve veranderingen.

Er is geen cloud, dat zijn slechts de computers van anderen

Een ander evenement waar Karsten aan deelnam was de presentatie over het rapport over "cloud"-computers en interoperabiliteit door de in Brussel gevestigde lobby-organisatie ECIS's. Karsten documenteerde de ontmoeting in zijn blog "Some common-sense recommendations on cloudy computing”.

Slechts enkele dagen later arriveerden onze nieuwe “there is no cloud just other people's computers”-stickers op ons kantoor. We ontvingen veel positieve feedback over de stickers en hebben ze nu toegevoegd aan onze promotiepakketten. We plannen meer artikelen met deze slogan klaar te hebben voor onze kraam op FOSDEM van 31 januari tot 1 februari in Brussel.

Vooruitgang met “e-mail self-defence” folders

Naast de nieuwe stickers kan u nu ook nieuwe folders bestellen, om de "e-mail zelfverdedigingsgids" van onze zusterorganisatie te promoten. We produceerden deze folder oorspronkelijk in het Duits voor de jaarlijkse "freedom not fear"-demonstratie in september in Berlijn. Na afloop bestelden vrijwilligers uit heel Duitsland ze om verder te verspreiden. Een bioscoop gaf bijvoorbeeld een folder aan iedereen die een kaartje kocht voor de Snowden-documentaire "Citizenfour". Tussentijds moesten we de Duitse versie voor een derde keer laten herdrukken en sinds eind november sturen we een Engelse versie aan Vrije Software-supporters in heel Europa.

In de komende weken zullen onze vertalers en ontwerpers een Chinese, Nederlandse, Franse, Griekse, Italiaanse en een Spaanse versie gereedmaken. In 2015 willen we lokale Vrije Software-supporters in staat stellen om deze en andere folders te verspreiden in bibliotheken, universiteiten, scholen, bioscopen, bedrijven, restaurants en café's, winkels en andere locaties.

FSFE-vertalers: ze zijn geweldig

Dit brengt ons op een hoognodig bedankje. Gedurende de afgelopen 12 maanden publiceerden wij de nieuwsbrief maandelijks. Twee edities waren geschreven door onze vrijwilliger Heiki "Repentinus" Ojasild, zodat uw redacteur van zijn vakantie kon genieten. Onze nieuwsbrief was gemiddeld in zes talen beschikbaar (tenminste vier talen, ten hoogste negen talen). We hadden nieuwsbrieven in het Albanees, Nederlands, Engels, Frans, Duits, Grieks, Italiaans, Portugees, Roemeens, Servisch en Spaans.

Uw redacteur is er trots op om te werken in een team met zulke toegewijde vrijwilligers. Zij vertalen de nieuwsbrief, de bovengenoemde folders en ander FSFE-nieuws. Zij stellen meer mensen wereldwijd in staat om te lezen over Vrije Software in hun moedertaal en maken daarom een cruciaal deel uit van de FSFE. Dus uw redacteur zou graag ons groeiende team vertalers erg willen bedanken voor dit belangrijke werk.

Iets heel anders

Word actief: ontvang een smartcard en steun ons

Volgens jaar zullen we er harder dan ooit aan werken om softwarevrijheid in het weefsel van onze samenleving te weven. Om ons in staat te stellen ons werk met de Europese Commissie te intensiveren, om meer mensen kennis te laten nemen van Vrije Software, en om verder te gaan met ons overige werk hebben we nog steeds €190.000,- nodig voor 2015.

Voor een individu is de beste manier om het werk van de FSFE financieel te steunen het worden van een Fellow (een duurzaam lid van de FSFE). Alle Fellowship-bijdragen komen ons werk aan een vrije samenleving direct ten goede.

Fellows ontvangen een state-of-the-art Fellowship-smartcard die, samen met de gratis GnuPG-encryptiesoftware en een kaartlezer, gebruikt kan worden om e-mails te ondertekenen en te versleutelen, om veilig in te loggen op een computer vanuit een mogelijk onveilige machine met gebruik van SSH, of om de encryptiesleutels van de harde schijf van de gebruiker op te slaan. Omdat de encryptiesleutel op de kaart zelf word opgeslagen is het bijna onmogelijk om deze te stelen.

Dank aan alle vrijwilligers, Fellows en zakelijke donoren die ons werk mogelijk maken,
Matthias Kirschner - FSFE