Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief – januari 2015

Geschreven door  op  

Een omwenteling

De Aarde heeft opnieuw een volledige omwenteling volbracht, waar we gewoonlijk op kunnen rekenen. Hier bij FSFE zijn we in heel 2014 bezig geweest met hard werken om gebruikers ervan te verzekeren dat zij de controle houden over hun apparaten en dat Vrije Software ooit onder gelijke omstandigheden mag concurreren op publieke inkoopbijeenkomsten. Meer informatie, zoals de mate van ons beperkte succes en onze toekomstige vooruitzichten op deze beide onderwerpen en onze andere werkgebieden kan worden gevonden in ons jaarlijkse rapport van 2014, geschreven door onze voorzitter Karsten Gerloff.

Naast het bieden van een beknopt overzicht van onze activiteiten in 2014 eindigt Karsten het rapport met een vooruitblik op de uitdagingen die we in 2015 zullen tegenkomen en op revolutionaire wijze zullen overwinnen. Wij zijn bijvoorbeeld van plan om voort te bouwen op het succes van het Vrije Software Pakt om bewustzijn over Vrije Software te vergroten bij zowel de gekozen vertegenwoordigers van de Europese bevolking en bij de niet-gekozen bureaucraten van de uitvoerende macht.

We zijn ook van plan om meer te investeren in onze lokale vrijwilligers en Fellowshipgroepen. We hopen dat we niet alleen een breder publiek zullen bereiken en een grotere impact zullen krijgen met toenemende lokale participatie, maar dat dit ook veel plezieriger zal zijn voor alle betrokkenen.

Fellowship verkiezingen

FSFE heeft iets minder dan 1500 Fellows of duurzame leden. Zij ontvangen niet alleen bepaalde voordelen die nuttig zijn voor digitale activisten, maar hebben ook iets te zeggen in het beleid van FSFE. Dit recht betekent het kiezen van vertegenwoordigers in de Algemene Vergadering, het hoogste besluitvormingsorgaan van FSFE. Uw tijdelijke eindredacteur zal dit voorjaar zijn termijn als vertegenwoordiger van de Fellowship afsluiten en er zal dus door de orderlijke Fellows een nieuwe vertegenwoordiger worden gekozen van 20 februari tot 6 maart 2015, 12 uur 's avonds.

Uw vertrekkende vertegenwoordiger zou graag van deze mogelijkheid gebruik willen maken om al onze Fellows uit te nodigen om deel te nemen aan de verkiezingen. De Algemene Vergadering is verantwoordelijk voor het maken van strategische beslissingen voor FSFE, en alle Fellows, of ze nu pure idealisten zijn of zakelijk ingestelde pragmatici, hebben hetzelfde recht om invloed te hebben op onze toekomstige groei en richting, dus doe dat dan alstublieft ook.

EU het goede en slechte

Op 17 december 2014 heeft het Europees Parlement het EU-budget voor 2015 aangenomen. Het doet ons erg veel plezier om te kunnen rapporteren dat dankzij de inspanningen van Europees Parlementsleden Julia Reda (Piraten) en Max Andersson (Groenen) het parlement tot een miljoen euro heeft toegewezen aan het onderzoeken van Vrije Software dat gebruikt wordt door het Europees Parlement en de Commissie. We hopen dat de betreffende instituten nauw samen zullen werken met upstream ontwikkelaars zodat het publiek er het meeste voordeel van heeft. We zijn ook blij met andere toewijzingen die gelijke deelname aan de digitale samenleving tot doel hebben.

Helaas moeten we nog steeds een beroep doen op EU-instellingen om gebruik te maken van Open Standaarden en Vrije Software, zoals uit een recentie studie in opdracht van de Groenen/EFA blijkt dat het Europees Parlement enorm tekortschiet bij haar democratische verplichtingen als het gaat om het verzekeren van transparantie en openheid. Onder andere laken de parlementsleden de toegang tot een e-mailoplossing die aan standaarden voldoet.

Iets geheel anders

2015 zal een nieuwe etiquette brengen voor onze Fellowship Planet. Bij de eerste gelegenheid zullen de Fellows een voor te stellen werkversie gepresenteerd krijgen.

Word actief: verspreid Vrije Software

Het cadeauseizoen is net afgelopen. Zonder twijfel heeft u een vriend of familielid die ongelukkerwijze een computer met niet-vrije software cadeau heeft gekregen. Help hen een vrije GNU/Linux-distributie of Replicant te installeren.

Dank aan alle vrijwilligers, Fellows en zakelijke donoren die ons werk mogelijk maken,
Heiki Ojasild
Fellowship-vertegenwoordiger, FSFE