SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief - April 2016

op  

EU Radio-richtlijn bedreigt softwarevrijheid

We publiceerden ons standpunt over radio-apparatuurrichtlijn 2014/53/EU (aangenomen in mei 2014) die van fabrikanten eist dat zij de conformiteit van de software van ieder apparaat controleren. In eerste instantie zou dit over kunnen komen als zijnde redelijk maar het heeft sterk negatieve gevolgen voor gebruikersrechten en Vrije Software, eerlijke competitie, innovatie, milieu en vrijwilligerswerk, en is meestal zonder grote voordelen voor veiligheid. De richtlijn moet in lidstaten zijn ingevoerd voor 13 juni 2016. We hebben verschillende voorstellen aan EU-lidstaten opgesteld met concrete stappen om deze uitdagingen op te lossen.

Amerikaanse overheid eist dat publiek gefinancierde software wordt gepubliceerd als Vrije Software

Eén van onze belangrijkste doelen voor 2016 is op te komen voor de eis om alle publiek gefinancierde software in de EU te publiceren als Vrije Software. Daarom doet het ons goed om enkele concrete stappen in deze richting te zien in de Verenigde Staten. In het bijzonder publiceerde de Amerikaanse overheid begin maart een werkvoorstel voor broncodebeleid waar het publiek tot 11 april op kon reageren. Het beleid vereist van iedere overheid om haar op maat gemaakte software te publiceren als Vrije Software voor zowel andere overheden alswel het algemene publiek om de software te gebruiken, te bestuderen, te delen en te verbeteren.

We zouden willen dat de EU dit voorbeeld volgt en komt met vergelijkbaar beleid op Europees niveau. Als u feedback of commentaar heeft op het Amerikaanse broncodebeleid, stuur dit dan alstublieft naar onze Engelse discussielijst of direct naar Matthias Kirschner. We zouden onszelf er graag van willen verzekeren dat we uw feedback hebben meegewogen voordat we met Europese politici gaan praten over dit onderwerp.

Uit de gemeenschap

Wat hebben we verder gedaan?

Onderneem actie

Aan alle geweldige vertalers! Help ons om beter een helpende hand te kunnen bieden door het bijwerken van de 'Vertel het verder'-pagina voor het bestellen van ons promotiemateriaal in uw taal. Op dit moment bestaat deze pagina alleen in het Engels, Duits, Nederlands en Albanees maar het zou geweldig zijn om welke andere talen dan ook in deze lijst op te nemen.

Goed Vrije Software nieuws

Indiaas patentkantoor zei nee tegen softwarepatenten in haar bijgewerkte richtlijnen die duidelijk stellen dat iedere patentaanspraak die alleen in software ligt niet toegestaan zal zijn in het Indiase patentrecht. De nieuwe Poolse eGovernment-strategie beveelt aan bij publiek gefinancierde software voor nieuwe systemen van overheidskantoren zouden moeten worden overwogen om deze te publiceren onder een Vrije Software-licentie. Zweden heeft de lijst met 'open IT-standaarden' bijgewerkt die verplicht kunnen worden bij het inkopen van software en verwante diensten. Om op deze lijst te komen moeten IT-standaarden open en publiekelijk ontwikkeld worden, mogen ze geen beperkingen opleggen aan het hergebruik van de standaard, en zouden standaard-essentiële patenten vrij beschikbaar moeten zijn.

Met dank aan alle vrijwilligers , Fellows en zakelijke donoren die ons werk mogelijk maken,

uw eindredacteuren Polina Malaja en Jonas Öberg FSFE