SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief - mei 2019

Geschreven door admin en  op  

In deze editie van de nieuwsbrief gaat de speciale aandacht uit naar de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. We vertellen het verhaal van de Spaanse Pica Pica Hacklab die succesvol onze "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne gebruikten om het parlement van Asturië te beïnvloeden. Pica Pica's verhaal brengt ons bij de komende Europese verkiezingen waardoor het Europees Parlement nieuwe leden zal krijgen. We bieden dus advies en tips over hoe u actief Vrije Software bij hen kunt promoten. Zoals altijd zult u ook lezen over de evenementen waar de FSFE deze maand aan deelneemt en terugkijken naar wat er in de afgelopen maand is gebeurd.

Europese verkiezingen 2019 en Vrije Software

"Het parlement van Asturië committeert zichzelf aan de internationale Publiek Geld? Publieke Code!-campagne": dit is een citaat uit de eerste eis in een recent voorstel dat is ingediend bij het parlement van Asturië richting haar regering en het markeert het vrolijke einde van de voortdurende lobby-inspanningen van Oviedo's lokale hackerspace "Pica Pica Hacklab".

Pica Pica Hacklab-team voor het parlement van Asturië
Pica Pica Hacklab-team voor het parlement van Asturië na de beslissing van het parlement om Publiek Geld? Publieke Code! te steunen! (Afbeelding door Marcos Suárez, CC BY-SA 3.0)

Dit was al de tweede poging van Pica Pica om bij het parlement van Asturië te lobbyen en te eisen dat binnen overheden Vrije Software wordt gebruikt. In tegenstelling tot hun eerste poging in 2015 had Pica Pica deze keer "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagnematerialen bij de hand en ze hebben deze, samen met hun zelf ontwikkelde sociale hackvaardigheden, intensief gebruikt om de politici te overtuigen.

Pica Pica's succesverhaal is sterk motiverend voor lokale activisten en dus interviewden we Iyán Méndez Veiga, lid van Pica Pica, om de cruciale elementen van hun activiteiten, het gebruik van onze campagnematerialen en hun lobbywerk uit te lichten. Lees hoe Pica Pica succesvol de agenda van de politieke partij waar ze mee aan het praten waren lieten bepalen welke verschillende voordelen van Vrije Software zij benadrukten, hoe zij e-mails wisten om te zetten in live ontmoetingen en hoe ze uiteindelijk zelfs nog meer politici van verschillende partijen hebben ontmoet door simpelweg door het parlementsgebouw te wandelen.

Pica Pica's verhaal motiveert niet alleen maar maakt ook duidelijk hoe lokaal engagement van een kleine groep invloed kan hebben op zelfs de hoogste politieke niveaus. Toch is het maar een verhaal uit vele, die voortdurend plaatsvinden in vele delen van Europa. Of het om een groep mensen of individuen gaat: iedere lezing, uitleg of zelfs slechts het uitdelen van een goed geformuleerde en informatieve folder kan het verschil maken en een beslissingsnemer ervan overtuigen om te geven om Vrije Software.

Dat brengt ons bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, van 23 tot 26 mei door heel Europa. Laten we het recente voorbeeld van Pica Pica volgen en zekerstellen dat zoveel mogelijk kandidaten bewust zijn van Vrije Software en haar voordelen en ze te overtuigen om met ons gebruikers in staat te stellen technologie te controleren.

Dit is nu nog belangrijker omdat volgens voorspellingen de helft van de leden van het huidige parlement niet terug zullen komen in de volgende termijn. Dat betekent dat er nieuwe leden zullen opdagen die nog niets weten over Vrije Software.

Help hen te leren over de voordelen van technologieën die gebruikersrechten respecteren. Help ons nieuwe contacten aan te knopen met bepleiters van Vrije Software tijdens de volgende termijn van het Europees Parlement. Zoek de kandidaten in uw regio en neem contact met hen op. Gebruik onze "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne als een bron voor uw argumenten. Vind meer algemene hints en tips in onze wiki.

En ga dan stemmen voor de kandidaat die u het meest heeft overtuigd betreffende de onderwerpen en waarden die belangrijk voor u zijn!

De plenaire zaal van het Eurepees Parlement in Straatsburg
Het Europees Parlement tijdens een plenaire sessie in Straatsburg. (Afbeelding door Diliff, CC BY-SA 3.0)

Stem voor vrijheid en neem deel aan onze gemeenschap: https://my.fsfe.org/support


Mis het niet: komende evenementen met de FSFE

Markeer de datum:

Dit jaar organiseren we de FSFE gemeenschapsontmoeting op 15 en 16 november in samenwerking met SFSCon in Bozen (Italië). Het FSFE landteam Italië zal van deze gelegenheid gebruikmaken om op deze conferentie een speciaal FSFE-track voor te bereiden en te organiseren. De conferentiedag zal worden gevolgd door een speciale dag voor de gemeenschap. De algemene Oproep voor Deelname aan SFSCon is al geopend terwijl die voor de FSFE-track binnenkort zal worden gepubliceerd. Als u interesse heeft in de publicatie van deze oproep, volgt u dan ons nieuws (RSS-feed)

Wat hebben we verder gedaan? Binnen en buiten de FSFE

FSFE-kraam op Linuxwochen Wenen
FSFE-kraam op Linuxwochen Wenen

Word actief

Zoals al genoemd aan het begin van de nieuwsbrief komen de verkiezingen voor het Europees Parlement eraan. Volgens de voorspellingen zullen veel nieuwe leden deel uitmaken van de volgende termijn. Als u wilt dat Vrije Software aanslaat bij deze parlementaire nieuwkomers dan kunt u kandidaten in uw regio zoeken en contact met hen opnemen. We hebben in onze wiki tips en een korte lijst met acties die u kunt ondernemen.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u uw ideeën, afbeeldingen of nieuws wilt delen, stuur ze dan naar ons. Het adres is, zoals altijd, newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen!

Met dank aan onze gemeenschap, alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteuren,

Erik Albers en Galia Mancheva


Stem voor vrijheid en neem deel aan onze gemeenschap: https://my.fsfe.org/support