Nieuwsbrief

Librem 5: een pc in uw zak +++ Kramen zijn terug

op  

In deze aflevering kijken we naar de software-ontwikkeling van de Librem 5 telefoon en van Phosh, de populaire grafische omgeving voor Linux-telefoons. En de kraampjes zijn terug! We zijn blij om Vrije Software weer persoonlijk te bespreken .

Illustratie met twee afbeeldingen van kramen en een van een uit elkaar gehaalde telefoon.

Een pc in uw zak: Librem 5, een Vrije Software-telefoon

Librem 5 draait op het volledig convergente PureOS, wat betekent dat u een mobiele desktop met u mee kunt nemen in uw telefoon. De speciale grafische omgeving, Phosh, is voor Linux-telefoons een populaire optie aan het worden. Guido Günther, FSFE-supporter en één van de hoofdontwikkelaars van PureOS, onthult ons details over de softwareontwikkeling van Librem in ons interview. Convergentie, de mogelijkheid om bijna hetzelfde OS te hebben in telefoons en laptops, komt softwareontwikkeling ten goede. Guido legt uit: "Het gebruik van dezelfde componenten op verschillende apparaten helpt te voorkomen dat dezelfde dingen twee keer worden ontwikkeld: één voor mobiel en één voor desktop. Het stelt mensen met kennis van desktop-Linux in staat om meteen hun weg te vinden [... en] gemakkelijker bij te dragen omdat het dezelfde technologiestapel is."

Een geopende Librem 5
U kunt de Librem 5 met slechts een schroevendraaier uit elkaar halen. Een gemakkelijk te repareren telefoon is een duurzame optie.

De FSFE pleit voor de publicatie van broncode van stuurprogramma's, gereedschappen en interfaces voor het ecodesign en duurzaamheid van producten. Meer dan honderd entiteiten ondersteunen deze eis en Guido bevestigt het belang ervan voor de duurzaamheid van hardware: "Het vinden of schrijven van stuurprogramma's in Vrije Software kan erg uitdagend zijn, vooral als het gaat om complexe dingen zoals de GPU, omdat dit zeer complexe apparaten zijn. Hetzelfde geldt voor softwarecomponenten in de camerastapel. Maar het hebben van vrije drivers is een vereiste voor duurzaamheid." Tot slot herinnert Guido zich FrOSCon als een hoogtepunt van de lokale FSFE-groep in Bonn.

Markeer de datum

Terug naar de kramen!

Na een lange tijd van beperkingen in sociale bijeenkomsten, waren we eindelijk in staat in het weekeinde van 20 en 21 augustus twee kramen te organiseren. De FSFE had een kraam in het Open Huis-evenement van het Duitse Federale Ministerie van Milieu in Berlijn. Het was, dankzij de overweldigende deelname van de lokale FSFE- groep Berlijn een kraam vol mensen en energie. Meer dan vijf vrijwilligers waren het hele weekend ter plaatse om Vrije Software uit te leggen aan het publiek. In de kraam presenteerden we opgewaardeerde Android-telefoons en legden uit hoe Vrije Software kan helpen om software-veroudering te overwinnen. Een hoogtepunt was het bezoek van staatssecretaris Rohleder aan de kraam. We demonstreerden oude telefoons die met Vrije Software nog steeds veilig kunnen werken.

Persoon wijst naar een van vier oude telefoontoestellen, gedemonstreerd in een kraam, twee mensen luisteren.
Staatssecretaris Rohleder bezoekt de FSFE-stand waar we demonstreren dat oude telefoons nog steeds veilig kunnen werken met Vrije Software. CC-BY-SA-4.0 BMUV/Christopher Wehrer. Augustus 2022

Tijdens hetzelfde weekend had de FSFE een kraam op één van de grootste GNU/Linux-conferenties in Duitsland: FrOSCon in St. Augustin. De FSFE Vrouwengroep kwam daar samen en besprak met leden van de Open Office-kraam het proces om software om te zetten naar Debian-pakketten. Lina Ceballos presenteerde in een lezing REUSE.

Drie mensen met maskers op lachen achter een kraam.
De FSFE Vrouwengroep had een kraam op FrOSCon en discussieerde met het publiek van de conferentie. Augustus 2022.

Onze groepen en gemeenschap

Aarhus: Tijdens hun bijeenkomst in augustus heeft de lokale FSFE-groep Aarhus de recente ontwikkelingen in Denemarken over mogelijk gebruik van Vrije Software in scholen. Het Deense Databeschermingsagentschap heeft, in reactie op een klacht van een ouder, vastgesteld dat het gebruik van Chromebooks en Google Classroom in scholen in de gemeente Helsingør onaanvaardbaar is en waarschijnlijk niet in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

De groep besprak ook de EU-kletsrichtlijn, vertalingen in het Deens en soorten conferenties waar "Publiek geld? Publieke Code!" kan worden gepresenteerd. De groep zal op 22 september opnieuw bijeenkomen.

Hamburg: The lokale FSFE-groep Hamburg organiseerde haar maandelijkse ontmoeting en komt op 12 september weer bijeen.

Nederland: Het FSFE-landteam Nederland start een internationale coalitie over Vrije Software in educatie, waarbij de inspanningen worden gecoördineerd met organisaties die zich bezighouden met IT in het onderwijs. Het team komt opnieuw bijeen op 21 september.

Vertalers: De vertalersgroep van de FSFE kwam in augustus online bijeen. Bonnie Mehring gaf een leerprogramma over het gebruik van Git en begeleidde nieuwe bijdragers bij het maken van hun eerste "pull request". Luca Bonissi demonstreerde de webpreview-tool. Aan het einde van de bijeenkomst genoten de deelnemers van vele rondes hints, nadenkend over verwarrende sketches.

In augustus hebben wij de eerste in het Turks vertaalde pagina's gepubliceerd: onze algemene pagina over Vrije Software en waarom Democratie Vrije Software nodig heeft.

Wenen: De plaatselijke FSFE-groep Wenen organiseerde een informatiekraam op Veganmania, gehouden op het Donau-eiland, en genoot van interessante gesprekken met mensen die meer wilden weten over Vrije Software.

Zürich: De lokale FSFE-groep Zürich kwam in augustus bijeen en besprak de activiteiten in de onderwijssector en de verdeling van verantwoordelijkheden. De groep komt opnieuw samen op 8 september.

Word actief

Sinds de lancering van het "Publiek geld? Publieke Code!"-initiatief, is het veel gegroeid en kreeg het steeds meer steun. Nu is er een nieuwe en leuke manier om uw steun te betuigen aan "Publiek geld? Publiek Code!": Maak uw eigen eigen SharePic! Het is gemakkelijk: kies een foto van uzelf, ga naar de SharePic-generator en voeg uw steunbetuiging toe. Ta-da: uw gepersonaliseerde SharePic. Deel de foto op uw favoriete sociale media met #PublicCode.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan ze naar ons. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. We kijken er naar uit om van u te horen! Als u ons en ons werk ook wilt steunen, wordt dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Met dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.

Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou