We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nieuwsbrief

SFSCON 2023 +++ Winnaars JHvV +++ REUSE gaat naar de ruimte

Ons jaarlijkse rapport, Softwarevrijheid in Europa 2023, is uit. Bij de uitreiking van de JHvV-prijzen leerden we over de geweldige projecten van de winnaars van deze editie; ons team ging naar Bolzano voor SFSCON en we zijn blij om te ontdekken hoe de REUSE-specificatie ontwikkelaars, zoals die van het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum, blijft helpen. Lees deze en andere verhalen in ons novembernummer!

Afbeelding: een collage met een afbeelding van de aarde vanuit de ruimte, de menigte op het Fediverse Symposium in Keulen en de winnaars van JHvV 2023

Softwarevrijheid in Europa 2023

Ons jaarverslag is uit! In 2023 stond Softwarevrijheid weer op het podium, terwijl we onze activiteiten voor de komende generaties hebben versterkt met ons kinderboek en de codeerwedstrijd voor jonge Europeanen. We zijn ook doorgegaan met het indienen van onze eisen bij wetgevers, we hebben projecten geholpen om REUSE-navolgend te worden en we hebben veel mooie momenten gedeeld met onze gemeenschap.

Lees ons verslag!

Kom meer te weten over onze winnaars van de tweede editie van JHvV!

Een real-time plotter voor micro-controllers, een kwisplatform voor in de klas, een radiogereedschapl, een apparaat dat zakjes levert om de poep van uw hond op te rapen, een spel-motor om niet-programmeurs te helpen hun ideeën te ontwikkelen en een programma om een bestand op uw computer te zoeken aan de hand van de hash. Dit zijn de zes projecten die de editie 2023 van Jeugd Hackt voor Vrijheid hebben gewonnen.

Afbeelding van de winnaars van JHvV 2023

REUSE gaat naar de ruimte!

Het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR) heeft de REUSE-specificatie in enkele van haar projecten overgenomen. We spraken met Tobias Schlauch, onderzoekssoftware-ingenieur bij de DLR, over de rol van Vrije Software voor onderzoek, innovatie en het belang van een duidelijk begrip en weergave van de wettelijke informatie van softwareprojecten. Hij benadrukt de speciale bijdragen die REUSE te bieden heeft voor softwareontwikkeling maar ook voor onderzoek.

Fediverse Symposium: opnames zijn nu online

Meer dan 70 mensen kwamen op 22 september in Keulen bijeen om inzicht te verkrijgen in de Fediverse en in discussie te gaan over het belang van gedecentraliseerde sociale netwerken voor onze samenleving. Als u niet in staat was om deel te nemen aan ons Fediverse Symposium of de lezingen opnieuw wilt bekijken, dan hebben we nu voor u de opnamens (Duits) op onze PeerTube-instantie!

SFSCON: Wat een geweldige ervaring!

Afgelopen vrijdag en zaterdag was het FSFE-team aanwezig op SFSCON23. We hadden een geweldige tijd en we hielden van de omgeving en de ideeën die er circuleerden. Het was ook een geweldige kans om de Italiaanse Vrije Softwaregemeenschap te ontmoeten, met vrijwilligers en vrienden die we lang niet gezien hebben.

De Europese SFS-prijs werd tijdens SFSCON uitgereikt aan Frank Karlitscheck, oprichter van Nextcloud, een gereedschap voor samenwerking op afstand voor teams onder de GNU AGPL. Dit is de eerste keer dat de SFS-prijs wordt uitgereikt op Europees niveau en de FSFE sluit zich aan bij de organisator Linux-gebruikersgroep Bolzano (LUGBZ) voor deze erkenning.

Blijf op onze kanalen op de hoogte om meer te weten over wat er gebeurde tijdens SFSCON!

Van onze gemeenschap

Er is de afgelopen weken veel gebeurd op onze Planet! Bekijk de ervaring van onze lokale groep in Wenen met een FSFE-kraam op de 25e verjaardag van Veganmania of de blog over Ada en promoot digitale volwassenheid door boeken voor te lezen aan anderen.

In oktober kwamen vele Italiaanse gemeenschappen bijeen om Linux Dag te vieren! Van Palermo tot Milaan ontmoetten enthousiastelingen en nieuwkomers uit verschillende Italiaanse steden om onderwerpen te ontdekken die te maken hebben met Linux en Vrije Software en natuurlijk om meer lezingen van ‘Ada & Zangemann’ aan te horen! Als u betrokken wilt raken of gewoon op de hoogte wilt blijven over de activiteiten die door de Italiaanse FSFE-gemeenschap worden georganiseerd, dan zou het Italiaanse FSFE-team u graag verwelkomen.

Afbeelding van de deelnemers aan de Algemene Vergadering
Bijeenkomst van de Algemene Vergadering

The members of the Free Software Foundation Europe held their General Assembly on 21 and 22 October at Linuxhotel in Essen. This annual meeting is held to discuss the course for the overall direction of the organization. Among other things the current Executive Council was re-elected: Matthias Kirschner as President, Heiki Lõhmus as Vice President, and Patrick Ohnewein as Financial Officer.

En tenslotte nog groot nieuws! U kunt nu onze “Wat is Vrije Software”-video in het Albanees en Fins bekijken en delen! U kunt ze vinden in onze Wat is Vrije Software-afspeellijst. Met dank aan onze supporters die dit mogelijk hebben gemaakt!

Gedragscode FSFE

De Free Software Foundation Europe (FSFE) en haar gemeenschappen hebben tot doel een vriendelijke en vredige omgeving te bieden aan iedere deelnemer aan FSFE's evenementen, zowel online als wel offline.

Daarom zijn wij toegewijd om verwelkomende en respectvolle omgevingen voor onze stafleden, vrijwilligers en deelnemers zeker te stellen en zullen we onze gedragscode in ere houden. Wangedrag kan leiden tot uitsluiting van evenementen en/of onze technische infrastructuur.

Als u in een situatie bent geweest waarin er sprake was van inbreuk op de geest van de gedragscode, neem dan alstublieft contact op met ons centrale CARE-team.

Citaat van de maand

“Vier decennia Vrije Software hebben ons vandaag in de positie gebracht om op grote schaal software in te zetten die mensen rechten geeft met betrekking tot de cruciale technologie waar ze op vertrouwen. De komende 40 jaar zijn cruciaal. Ik heb er vertrouwen in dat de diversiteit aan stemmen en organisaties die samenwerken het mogelijk zullen maken om het harde werk en de visie van de idealen van de beweging te verwezenlijken, onze technologie te democratiseren en ethische software in te stellen voor al onze essentiële infrastructuur.”

Karen Sandler, uitvoerend directeur van de Software Freedom Conservancy (uit haar getuigenis voor de 40e verjaardag van GNU)

Draag bij aan onze nieuwsbrief

We zouden graag van u willen horen. Als u uw gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan alstublieft naar ons via newsletter@fsfe.org. U kunt ons ook steunen, bijdragen aan ons werk en deelnemen aan onze gemeenschap. We willen onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donateurs die ons werk mogelijk maken bedanken. En met speciale dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteur,
Ana Galán