Bevrijd uw Android

Bevrijd uw apparaat!

Liberated Android Robot

Hoewel Android voor het grootste deel uit Vrije Software bestaat, worden apparaten meestal uitgevoerd met niet-vrije software en diensten die voorkomen dat mensen ze gebruiken op een onafhankelijke en autonome manier. Bevrijd uw Android-apparaat: leer hoe u opnieuw controle kan krijgen over uw data, met een vrij besturingssysteem en vrije toepassingen!

De besturingssystemen

Een besturingssysteem is een verzameling software die u in staat stelt om uw telefoon te gebruiken en er andere toepassingen op te gebruiken. Hoewel Android voor het grootste deel vrij is, worden veel telefoons op de markt gebracht met niet-vrije onderdelen en toevoegingen. Sommige telefoons hebben ook een gesloten opstartlader die voorkomt dat u andere besturingssystemen opstart en installeert. Als u een Android-telefoon wilt kopen, wees er dan zeker van dat het slot van de opstartlader kan worden opengemaakt. Op sommige apparaten kan het alleen worden opengemaakt met geraffineerde hacks en verklaren de fabrikanten uw garantie nietig als u de opstartlader van uw apparaat heeft opengemaakt. Maar volgens het Europese Directief 1999/44/CE is het enkele feit dat u de software op uw apparaat heeft gewijzigd of veranderd niet genoeg reden om uw garantie nietig te verklaren. Lees Carlo Piana's blog voor meer informatie. Er zijn ook bedrijven die hun apparaten op de markt brengen met een opengemaakte opstartlader of zij voorzien u van de middelen om het zelf open te maken. Daarnaast is het een goed idee om te kijken of er vrije versies van Android zijn die het apparaat steunen.

Replicant OS

Replicant

Replicant Replicant is een Android-distributie die 100% Vrije Software is. Omdat er geen niet-vrije drivers worden gebruikt werkt het op dit moment slechts op een beperkt aantal apparaten.

We vragen u Replicant te helpen haar ondersteuning uit te breiden voor meer apparaten. U kan code bijdragen en apparaten doneren aan het Replicant team voor testdoeleinden.

CyanogenMod

CyanogenMod

CyanogenMod is een versie van Android die u kan gebruiken zonder Google-account. Hoewel het gebruikelijk is dat zij meer vrij is dan de software die op uw apparaat staat is vrijheid niet het belangrijkste doel. Hoewel CyanogenMod werkt met de meeste Android-apparaten, maakt het gebruik van niet-vrije apparaat-drivers en firmware die worden opgehaald van een apparaat en worden toegevoegd aan de ROM. Nieuwere versies bevatten ook niet-vrije Google Play diensten.

We hebben informatie verzameld over hoe u kan helpen er zeker van te zijn dat CyanogenMod weer vrij wordt, en hoe u niet-vrije delen kan identificeren en verwijderen. Als u meer weet over andere niet-vrije software toepassingen die zijn toegevoegd aan CyanogenMod, laat het ons dan alstublieft weten!

De toepassingen

Voor de meeste mensen is de Google Play Store (eerder bekend als de Android market) is de enige of belangrijkste bron voor hun toepassingen. Het vertelt u zelfs niet of een toepassing wel of niet Vrije Software is, laat staan over de licentie. Helaas zijn de meeste toepassingen uit deze en andere markten niet-vrij. Zelfs als u een Vrije Software toepassing zou installeren dan is er geen reden om de gedownloade binary te vertrouwen. Voor het gebruiken van de Google Market is er een Google-account vereist. Het wordt aanbevolen om deze markt in het geheel niet te gebruiken.

F-Droid

F-Droid

Het F-Droid initiatief is gestart om de treurige situatie van Vrije Software-toepassingen in de Android-wereld te verbeteren. Deze bouwt een bronlocatie van gemakkelijk te installeren Vrije Software voor het Android platform. Er is een Android client-toepassing die het gemakkelijk maakt om Vrije Software-applicaties te bekijken, ze op uw apparaat te installeren en updates bij te houden. Bij beschikbaarheid wordt ook informatie getoond over hoe u geld kan doneren aan de ontwikkelaars van de toepassing.

De F-Droid bronlocatie bevat details over meerdere versies van iedere toepassing. U kan ook gemakkelijk uw eigen bronlocaties maken en toevoegen. Maar omdat dit initiatief erg actief is, zich op een gedecentraliseerde manier ontwikkelt en openstaat voor samenwerking, is het maken van eigen bronlocaties niet echt noodzakelijk. Haar doel is het om alle bruikbare Vrije Software Android-toepassingen te bevatten en de updates ervan bij te houden.

We hebben enige informatie verzameld over hoe u F-Droid kan helpen.

Uw data synchroniseren

Als u alleen Vrije Software gebruikt en als u geen gebruik maakt van niet-vrije netwerkdiensten zoals die van Google, dan lijkt het alsof u niet over het gemak beschikt om uw contacten, uw kalender en andere data met uw andere apparraten te synchroniseren. Gelukkig is er een overvloed aan Vrije Software die dit werk ook doet.

Synchroniseren van kalender en contacten

Er zijn verschillende Vrije Software server uitvoeringen van CalDAV en CardDAV die u an gebruiken, zoals:

Op ieder apparaat waarop u toegang wilt tot uw contacten en kalender heeft u een CardDAV en een CalDAV-cliënt nodig. Voor de desktop kan u gebruiken:

Op de Android-apparaten kan u gebruikmaken van:

Bestanden synchroniseren

Om bestanden tussen apparaten synchroon te houden

Feed-lezers synchroniseren

Als u gewoonlijk RSS/Atom feeds bijhoudt, dan is het aardig om alle apparaten synchroon te houden. Hier zijn enkele suggesties voor mogelijke vrije oplossingen die u kan gebruiken:

Synchroniseren van webbrowsers

Het is mogelijk om uw eigen Firefox synchronisatieserver te hosten

Het is dan mogelijk om Firefox webbrowser geavanceerde setup van de sync configuratie te gebruiken om de nieuwe server te definiëren en toegangsrechten te bepalen.

Hoewel er enige documentatie is over hoe u uw eigen Chrome webbrowser synchronisatieserver te gebruiken, is het allemaal erg "in de lucht". Zie issue 181429 van de chromium development issue tracker.