We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nieuws

FSFE overtuigt 1125 overheden om advertenties voor onvrije software te verwijderen

op:

Na zes actieve jaren word de PDF-lezerscampagne als een van onze meest succesvolle campagnes deze maand beëindigd.

De campagne begon in 2009 met de wil om advertenties voor PDF-leessoftware van overheidswebsites te verwijderen. Om te beginnen dienden vrijwilligers 2104 "bugs" in: gevallen waarin onvrije PDF-software direct werd gepromoot door publieke autoriteiten. De FSFE maakte hier een lijst van en plaatste deze online. Sinds die tijd gingen honderden Vrije Software-activisten tot actie over door de betreffende overheden aan te schrijven en op veranderingen op hun websites aan te dringen. We ontvingen veel positieve feedback van de instituten waarin zij ons bedankten voor onze brieven. Op dit moment zijn 1125 van de 2104 websites (53%) aangepast door het verwijderen van links naar onvrije PDF-lezers of door het toevoegen van links naar Vrije Software PDF-lezers.

FSFE schreef niet alleen brieven maar verzamelde ook handtekeningen voor een petitie met de oproep om het adverteren voor onvrije softwareprodukten op overheidswebsites te beëindigen. 90 Organisaties, 63 bedrijven en 2731 individuen ondertekenden deze petitie.

We waren verder ook in staat om een verandering te bewerkstelligen op zowel nationale alswel internationale niveaus.

"Dit succes zou niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp en het harde werk van onze vrijwilligers en de steun van onze donoren. Bedankt! Hoewel veel publieke en private websites nog steeds onvrije lezers promoten is het bewustzijnsniveau sterk veranderd tijdens onze campagne. Het zou nu ook veel gemakkelijker voor je moeten zijn om de beheerders van de resterende websites te benaderen. Vandaag de dag gebruiken de meeste internetgebruikers al Vrije Software wanneer zij een PDF-bestand in hem browser openen: een groot verschil met 2009!", zegt Hannes Hauswedell die de campagne is gestart. "Er blijft natuurlijk nog werk te doen en we nodigen je uit om overheden eraan te blijven herinneren om open standaarden te gebruiken en geen onvrije software aan te bevelen. En met jouw steun zullen wij ook door blijven vechten voor een web dat de privacy en de vrijheid van haar gebruikers respecteert!"

Om mee te doen kan je gebruik maken van onze voorbeeldbrief die je kan versturen aan de betreffende overheid, of je kan er zelf een schrijven. Verzeker jezelf ervan dat daarbij duidelijk is waar je een lijst kan vinden met Vrije Software PDF-lezers die de link op de website kan vervangen.

Met opnieuw speciale dank aan de activisten, vrijwilligers en donoren die geholpen hebben om van deze campagne een succes te maken!