Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief - februari 2019

Geschreven door  op  

De nieuwsbrief van deze maand introduceert onze nieuwe expertbeleidsbrochure "Publiek Geld? Publieke Code!" en reflecteert het belang van de beschikbaarheid van broncode voor vertrouwen in en veiligheid van cruciale IT-infrastructuur. De nieuwsbrief geeft zoals altijd een overzicht van de gehouden lezingen en de kramen die door onze gemeenschap zijn opgezet, alsmede een korte samenvatting van wat we hebben gedaan. Deze maand gaat het om FOSDEM, 35C3, FOSS4SME's en het Next Generation Internet. Als "word actief"-item moedigen we u deze maand aan om deel te nemen aan onze IloveFS-campagne.

FSFE publiceert expertbrochure over “Publiek Geld? Publieke Code!"

Het zou makkelijk moeten zijn om besluitvormers ervan te overtuigen waarom meer publieke code een voordeel is voor ons allemaal. Er zijn zoveel goede argumenten voor het plaatsen van met publiek geld gefinancierde code onder een Vrije Software-licentie: besparing op belasting, transparantie en innovatie, om er slechts enkele te noemen. Maar in de praktijk ervaren we dat er nog steeds veel basisinformatie is die moet worden uitgelegd. Om te beginnen met: wat is Vrije Software? Waarom zouden overheden Vrije Software moeten ontwikkelen? Welke bedrijfsmodellen zijn op Vrije Software gebaseerd? Om antwoord te geven op deze vragen en praktische richtlijnen te bieden aan besluitvormers hebben we een beleidsbrochure gepubliceerd die de belangrijkste feiten en argumenten rond met publiek geld gefinancierde code presenteert.

Deze publicatie biedt antwoorden op de meestvoorkomende vragen van besluitvormers en zet misverstanden over Vrije Software recht. De brochure presenteert in verschillende artikelen en bijdragen van experts succesvolle gebruikersvoorbeelden en inspirerende wetgeving die toont dat verandering al plaatsvindt. De brochure is al met al een praktische gids voor het moderniseren van publieke infrastructuur en tipt u over hoe inkooprichtlijnen kunnen worden herzien om de sterke punten van Vrije Software in te voegen. Downloads en gedrukte versies zijn beschikbaar onder een Creative Commons-licentie.

De brochure bevat bijdragen van experts op verschillende gebieden, waaronder Francesca Bria, Chief Technology and Digital Innovation Officer voor de stad Barcelona. Zij moderniseert de publieke infrastructuur van Barcelona en zegt: "De gemeenteraad van Barcelona steunt FSFE's campagne 'Publiek Geld? Publieke Code', omdat we allianties nodig hebben om van Vrije Software de standaard te maken in de publieke sector. De digitale publieke infrastructuur die we gebruiken zou een publiek goed moeten zijn, in handen van en gecontroleerd door de burgers."

Help ons met een donatie om FSFE's nieuwe expertbrochure over beleid af te drukken en te distribueren

Over het publiceren van broncode om vertrouwen in cruciale infrastructuur te creëren

Het Chinese bedrijf Huawei heeft in vele landen met wantrouwen te maken gekregen na beschuldigingen van potentiële staatsspionage. Het bedrijf is een van de grootste fabrikanten van 5G-apparatuur, de komende generatie mobiele telecommunicatie. Om er zeker van te zijn dat de producten en de onderliggende infrastructuur veilig zij stelden netwerkleveranciers en politici inspectie van de broncode van de apparatuur voor. De FSFE verwelkomt deze stap van het erkennen van het belang van de beschikbaarheid van broncode maar is bang dat de voorgestelde oplossing tekortschiet. Inspectie van de geheime code door geselecteerde autoriteiten en telefoonbedrijven zou in dit specifieke geval kunnen helpen maar zal het algemene probleem niet oplossen. Het is een cruciale voorwaarde voor het kunnen vertrouwen op cruciale infrastructuur zoals 5G dat alle softwarecode waarop deze apparaten draaien gepubliceerd zijn onder een Vrije en Open Bron Softwarelicentie. Op basis hiervan kan iedereen de code inspecteren op achterdeurtjes en alle andere veiligheidsrisico's. Alleen deze vrijheden staan onafhankelijke en voortdurende veiligheidscontroles toe die er toe zullen leiden dat burgers, de economie en de publieke sector hun communicatie en data-uitwisseling aan hen zal toevertrouwen. Verder is het noodzakelijk dat om de integriteit van de code te verifiëren (zodat de geleverde broncode overeenkomt met de uitvoerbare code die op de apparatuur draait) dat er ofwel reproduceerbare van de broncode gelinkte compilaties zijn in het geval van binaire distributie, danwel dat leveranciers in de positie worden gebracht dat ze de code zelf compileren en implementeren.

"We zouden niet alleen moeten debatteren over de zaak-Huawei maar de discussie moeten verbreden naar alle cruciale infrastructuur", zegt FSFE's programma-manager Max Mehl. "Alleen met Vrije en Open Bron Software kunnen transparantie en verantwoording worden gegarandeerd. Dit is een al lang bekende cruciale voorwaarde voor veiligheid en vertrouwen. We verwachten van de actoren van de staat dat zij deze oplossing direct implementeren voor de zaak-Huawei en alle vergelijkbare IT-veiligheidsproblemen."


Doe mee met onze gemeenschap van vrijheidsstrijders!


Wat hebben we verder gedaan? Binnen en buiten de FSFE

FSFE-kraam op 35C3, het 35e Chaos Communication Congress

Mis het niet: komende evenementen met de FSFE

Word Actief

Op 14 februari viert onze gemeenschap over de hele wereld "I love Free Software"-dag. We zouden u graag willen aanmoedigen om deel uit te maken van onze online campagne door liefdesboodschappen gericht aan Vrije Software en de mensen erachter te creeeren, te delen of er eenvoudigweg van te genieten. Geniet van de dag, deel en doe nieuwe energie op!

I love Free Software!

Net als in vorige edities kijken we ernaar uit dat u allerlei soorten materialen verspreidt: of het nu gaat om teksten, foto's en andere afbeeldingen, scripts of wat er verder in u opkomt om uw liefde voor Vrije Software te tonen. Gedurende de hele dag zullen we uw bijdragen van over de hele wereld verspreiden op onze media-kanalen en ze verzamelen voor een aardig artikel over uw liefde voor onze gemeenschappen. Als u iets deels, gebruik dan alstublieft de hashtag #ilovefs, of als u de IloveFS afbeeldingen op uw webplatform, website of blog gebruikt, laat dit ons dan alstublieft weten zodat we het op onze stroom kunnen invoegen.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u uw ideeën, afbeeldingen of nieuws met ons wilt delen, stuur ze dan naar ons. Het adres is zoals altijd newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen!

Met dank aan onze gemeenschap, alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteur,
Erik Albers


Doe mee met onze gemeenschap van vrijheidsstrijders!