(pre-)FOSDEM +++ IloveFS +++ Gemeenschap
Van ons eigen pre-FOSDEM-evenement, via het opwindende FOSDEM-weekeinde, tot I love Free Software-dag, stond februari bol van opwindend nieuws voor de FSFE. We maakten gebruik van deze mogelijkheden om ons werk te presenteren en gemeenschappen uit Europa te kans te bieden om hun eigen werk te presenteren. Lees over onze kramen en presentaties, over liefde en komende evenementen in onze februari-nieuwsbief.
FSFE pre- en post-FOSDEM
Ieder jaar brengt FOSDEM duizenden Vrije Software-enthousiastelingen bijeen voor een weekeinde in Brussel waarin er gediscussieerd wordt over actuele onderwerpen en ontwikkelingen in de Vrije Software-wereld. De FSFE gebruikte deze gelegenheid om cruciale Vrije Softwaregroepen in Europa een dag voor de FOSDEM-festiviteiten bijeen te brengen om deel te nemen in onze "pre-FOSDEM ontmoeting". Dit was een evenement waarbij iedereen netwerkte en een overzicht kreeg van de activiteiten van verschillende Vrije Softwaregroepen in heel Europa.
De lezing van Marcel Kolaja, vice-voorzitter van het Europees Parlement, European Parlement, vormde de aftrap van het evenement, waarop er inzichten en presentaties volgden van verschillende Vrije Software-organisaties uit heel Europa, van Portugal tot Griekenland. Na de presentaties sloten we af met een diner en een sociale bijeenkomst.
Tijdens FOSDEM was er veel vraag naar onze infokraam en ons hooggemotiveerde team creeerde een glimlach op vele gezichten. Tegelijkertijd waren we met lezingen over de laatste uitdagingen ten aanzien van de FSFE en softwarevrijheid op de hele conferentie aanwezig. Lucas Lasota presenteerde over het terugwinnen van routervrijheid ("Regaining sovereignty over your router - Router freedom"), Max Mehl toonde hoe u met REUSE een licentie aan uw code kunt toevoegen ("Go REUSE to license your code - Free Software licensing made simple for everyone"), Vincent Lequertier reflecteerde op het in mensenhanden terugplaatsen van kunstmatige intelligentie ("Putting Artificial Intelligence back into people's hands - Toward an accessible, transparent and fair AI") en Matthias Kirschner sprak over "The core values of software freedom" en in zijn lightning talk over hoe de burgersamenleving Vrije Softwarehackers nodig heeft ("Civil society needs Free Software hackers").
We hebben onze aanwezigheid op zaterdag- en zondagavond afgerond met sociale avonden voor onze gemeenschap. Met veel dank aan iedereen die deelnam aan onze evenementen, bij de kraam hielp en langskwam voor een praatje.
IloveFS-dag
Liefde is als Vrije Software: het vermenigvuldigt zich als u het deelt. Dus een keer per jaar accepteren we deze situatie en handelen we ernaar door wereldwijd op 14 februari "I love Free Software"-dag te vieren: een dag vol positieve, creatieve en lieve berichten oor Vrije Software, afzonderlijke bijdragers en gemeenschappen.
In 2020 hebben we opnieuw massale deelname in vele landen en talen aan deze dag gezien. Dit jaar zagen we een buitengewone groei in de Fediverse, waar Jan Weymirsch een toename waarnam van 194 vermeldingen in 2019 tot 330 in 2020. Dit is een buitengewone toename van 70%! Blijf op de hoogte voor het komende volledige verslag en accepteer alstublieft onze speciale dank als u heeft deelgenomen aan #IloveFS door liefde te delen of te ontvangen.
Steun ons werk met een donatie
Mis het niet: komende evenementen met de FSFE
- De FSFE zal met een informatiekraam aanwezig zijn op de Chemnitzer Linuxtage. Mocht u er ook zijn, ontmoet dan Bonnie Mehring en haar team die ernaar uitkijken om met u te praten over de FSFE en onze huidige projecten. We hebben natuurlijk ook het laatste promotiemateriaal en de laatste fan-artikelen bij ons.
- Op 21 maart zal FSFE BNL (Belgie/Nederland/Luxemburg) bijeenkomen en met een kraam aanwezig zijn op de ontmoeting van de Nederlandse Linux-gebruikersgroep NLLGG in Utrecht. Zij zullen van de gelegenheid gebruikmaken om van start te gaan met regelmatig georganiseerde bijeenkomsten. Als u interesse heeft in Vrije Software in de FSFE in BNL, kom dan langs en leer de mensen van de gemeenschap en ons werk kennen. Mocht u er niet bij kunnen zijn, abonneer u dan op de e-maillijst.
- Markeer de datum: de FSFE nodigt u uit op ons evenement op 4 mei 2020 over "Digital sovereignty and modernising public aministrations" in de Kalkscheune Berlin (in het Duits). Toegang is gratis maar registratie is vereist.
Wat hebben we gedaan? Binnen en buiten de FSFE
- Om routervrijheid te erdedigen nam Lucas Lasota op 4 februari deel aan een werkgroep over de richtlijnen betreffende de identificatie van het netwerkaansluitpunt, die georganiseerd was door BEREC en plaatsvond op het IRG-secretariaat in Brussel. De richtlijnen gaan in juni 2020 van kracht en zullen een centrale rol vervullen in het vormen van het routervrijheidspanorama in Europa. De FSFE nam deel aan de publieke consultatie om de belangrijkste argumenten ter verdediging van de vrijheid van mensen om hun eigen digitale apparatuur te kiezen naar voren te brengen.
- Los van de vele presentaties op FOSDEM zoals hierboven genoemd namen onze juridische experts Gabriel Ku Wei Bin en Lucas Lasota deel aan de bijeenkomst van het Next Generation Internet Initiative, waarvoor de FSFE consulteert ten aanzien van Vrije Softwarelicenties en uitdagingen rond naleving daarvan alswel de promotie van het REUSE-initiatief. Op de bijeenkomst waren er veel mogelijkheden voor een-op-een-contact met de verschillende betrokken softwareprojecten en het ontwikkelen van constructieve dialogen met andere partners van het consortium.
- De FSFE zoekt stagiair(e)s en trainees die ervaring hebben op juridisch, beleids- of technisch gebied. Deze mensen zullen 35 uur per week met ons team in het kantoor van de FSFE in Berlijn werken. Er zal op afstand coördinatie zijn met staf en vrijwilligers en afhankelijk van het onderzoeksgebied een kans bestaan om deel te nemen aan evenementen en ontmoetingen door heel Europa.
- Op het Chaos Communication Congress 2019 was de FSFE een van de hoofdorganisatoren van het about:freedom-cluster: een vereniging van 12 organisaties en groepen uit de burgersamenleving. Samen met andere organisaties hebben we ons gericht op digitale rechten en uitdagingen met betrekking tot netwerkbeleid. Lees ons"about:freedom - about:fsfe"-veslag.
- In de aflevering in 2020 van onze maandelijkse Software Freedom Podcast praten we met Carmen Bianca Bakker over het REUSE-project. Deze aflevering gaat over het erg brede en soms ingewikkelde onderwerp softwarelicenties en de daarbij behorende problemen, die REUSE in staat is op te lossen met drie eenvoudige stappen.
-
Voor de I love Free Software-dagschrijft Tobias Platen in zijn blog over serieuze privacyproblemen van de Grindr-app en waarom hij voor gevoelige informatie alleen copyleft Vrije Software zou gebruiken. Dit komt overeen met de boodschap van de FSF voor de IloveFS-dag van dit jaar, waarin zij oproept voor een einde aan de inbreuken op privacy en de ontwikkeling van copyleft dating-apps.
- Evaggelos Balaskas schreef een interessant verhaal op zijn blog over zijn eerste baan in deze branche als junior software ingenieur en wat dit betekende voor zijn carrière.
- Voor de IloveFS-dag nodigde de lokale FSFE-groep in Berlijn Marcus Hoffmann uit om te praten over de laatste uitdagingen en oplossingen met betrekking tot de Vrije Software app-pakketbron F-Droid. Lees het verslag van Tobias (Duits).
- Alexander Sander hield op DefensiveCon v02 in Berlijn (Duitsland) een lezing waarin hij refflecteerde op de stand van de "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne en hoe deze kan worden veranderd.
- De lokale FSFE-groep "Noord-Hessen" organiseerde een GNU/Linux-installatiefeest in Witzenhausen (Duitsland).
- De Vrije Software-gemeenschap in Merano (Italië) kwam bijeen om in discussie te gaan over het REUSE-project.
- Nog twee organisaties hebben de PGPC-brief ondertekend letter: Junge Europäische Föderalisten Rheinland-Pfalz (een vereniging die democratische waarden voor jonge mensen promoot) en de AStA van de Justus Liebig Universität (de studentenvereniging van de Universiteit Giessen in Duitsland).
Word actief
Ons “Publiek Geld? Publieke Code!”-initiatief heeft als doel om met publiek geld gefinancierde en door de overheid gebruikte software Vrij en Open Source Software zal zijn. We hebben een open brief opgesteld die u als individu of als NGO kunt ondertekenen. Tot dusverre steunen meer dan 26.000 mensen en bijna 200 NGO's ons doel. Daarnaast zijn er al drie overheden die onze brief hebben ondertekend maar we willen dat er meer overheden ons doel steunen. Om dit te bereiken hebben we uw hulp nodig: neem contact op met uw lokale overheid en vraag hen om publieke code te steunen.
Draag bij aan onze nieuwsbrief
Als u welke ideeën, afbeeldingen of nieuws dan ook wilt delen, stuur het dan naar ons. Het adres is, zoals altijd, newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen!
Als u ook ons en ons werk wilt steunen, neem dan deel aan onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage.
Met dank aan onze gemeenschap, alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maakte. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.
Hoogachtend,
Erik Albers
Steun ons werk met een donatie