Gemeenten gebruiken Vrije Software +++ PMPC-tour in Italië
Lees in dit nummer over negen overheden die innoveren en geld besparen met Vrije Software, een Nederlandse coalitie die oproept tot eerlijk digitaal onderwijs en hoe een duurzame telecomsector haalbaar is met Vrije Software. Vrijwilligers organiseren een ‘Publiek geld? Publieke code!‘-tour in Italië.
9 overheden innoveren en besparen geld met Vrije Software
In 2020 lanceerde de stad Bühl (Duitsland) "Palim! Palim!": een platform voor videoconferenties gebaseerd op "Jitsi Meet" Vrije Software. De stad bood het platform aan burgers die het nodig hadden en het initiatief werd goed ontvangen. Twee jaren later gebruiken clubs, burgers en de stad zelf "Palim! Palim!" dagelijks.
Ook andere gemeenten hebben belangstelling getoond voor de oplossing. Een vereniging van negen overheden die gebruik maken van 'Palim! Palim!' moderniseerden gezamenlijk, gebaseerd op Vrije Software. 'Re@di - regional.digital' is een intergemeentelijke samenwerking van negen Zuid-Duitse steden. Hun gemeenschappelijke behoeften worden worden vervuld door synergie-effecten in collaboratieve ontwikkeling. In een interview deelden Alexander Gabriel en Eduard Itrich dat de gemeenten hun middelen kostenefficiënt konden gebruiken dankzij samenwerking en het delen van Vrije Software.
Nederlandse coalitie roept op tot eerlijk digitaal onderwijs
Studenten zouden geen propriëtaire software hoeven te gebruiken om deel te nemen deel te nemen aan het onderwijsproces. De FSFE sluit zich aan bij de Nederlandse coalitie 'Eerlijk Digitaal Onderwijs', die op scholen privacy respecterende oplossingen gebaseerd op Vrije Software ondersteunt. De coalitie ondertekende een manifest waarin wordt opgeroepen tot meer controle en eerlijkheid in de digitale oplossingen die voor onderwijs worden gebruikt. Leerlingen moeten vaardigheden aanleren in plaats van producten. Vrije Software verhoogt code-alfabetisering en toont de waarde van samenwerking.
Hoe te komen tot een duurzame telecomsector
Het recht om elke software op elk apparaat te installeren, Vrije Software-licenties en Apparaatneutraliteit dienen zowel digitale duurzaamheid als consumentenbeschermingsmaatregelen. Wanneer gebruikers software op elk apparaat kunnen installeren kan dit het verschil maken om het apparaat te repareren of het te hergebruiken en zo te voorkomen dat het elektronisch afval wordt. Het recht van gebruikers om alle software te installeren die zij willen, de verplichting van fabrikanten om de volledige broncode te publiceren en Apparaatneutraliteit zijn allemaal noodzakelijk om apparaten terug te winnen. Deze principes moeten de leidraad vormen voor toekomstig beleid inzake productontwerp in de EU. De FSFE maakte dit punt als antwoord op een publieke raadpleging over de impact van de telecommunicatiesector op het milieu.
Markeer de datum!
- Op 8 juni zal FSFE-beleidsadviseur Alexander Sander een online lezing geven over KI en Vrije Software in de EU, als onderdeel van de OW2-conferentie.
- Op 9 juni zal FSFE-voorzitter Matthias Kirschner een auteurslezing geven van het kinderboek Ada & Zangemann (Duits) op re:publica 22.
- Op 9 juni geeft FSFE's juridisch projectmanager Lucas Lasota een lezing over het in de praktijk brengen van soevereiniteit (“Practicing Sovereignty. Interventions for open digital futures”) op de Weizenbaum Conferentie in Berlijn.
- Op 9 juni geeft Lucas Lasota een online lezing over Apparaatneutraliteit (“Device Neutrality“) als onderdeel van de OW2-conferentie.
- Op 18 juni geeft Lucas Lasota een lezing over Apparaatneutraliteit (“Device Neutrality“) op OSCAL 2022 in Tirana (Albanië).
- Op 24 juni geeft Alexander Sander een lezing over de rol die Vrije Software speelde tijdens de Corona-crisis ("What role did Free Software play during the corona crisis?" op esLibre conferentie in Vigo (Spanje).
- Op 24 juni geeft FSFE-projectmanager Lina Ceballos een lezing over "REUSE" op de esLibre conferentie in Vigo (Spanje).
- Op 25 juni houden Lina Ceballos en Alexander Sander een Publiek Geld? Publieke Code!''-werkgroep op de esLibre conferentie in Vigo (Spanje).
- Op 30 juni geeft Lina Ceballos een lezing over REUSE op de OpenExpoEurope2022-conferentie in Madrid.
Vorige en lopende activiteiten
- Op 3 juni organiseerde FSFE's technisch adviseur Florian Snow in Keulen een werkgroep over Android Opwaarderen.
- Op 2 juni gaf Matthias Kirschner in Keulen een auteurslezing van het kinderboek Ada & Zangemann in Keulen.
- Op 19 mei besprak onze beleidsadviseur Alexander Sander de uitdagingen van ethische KI op het panel van de KIDD-Fachkonferenz in Berlijn.
- Op 14 en 15 mei had de FSFE een kraam op make-it.saarl en in Saarbrücken (Duitsland). Alexander Sander gaf een lezing over innovatie, die Vrije Software nodig heeft ( "Innovation needs Free Software").
- As a member of European Digital Rights (EDRi), the FSFE participated in the General Assembly on 13-14 May to exchange ideas with other actors. The EDRi network is a collective of 45+ NGOs’ numerous experts working to defend digital rights. Erik Albers gave a workshop on how to utilise the European Ecodesign to ask for the universal right to install any software on any device.
- Op 4 mei debatteerden de sleutelbelanghebbenden over de toekomst van Routervrijheid in Oostenrijk in een online sessie georganiseerd door de FSFE en de Alliantie van fabrikanten van telecommunicatie-eindapparatuur (VTKE). De video (Duits) is beschikbaar.
FSFE-groepen
Aarhus Na zeven jaren gaat opnieuw een groep van start. De lokale FSFE-groep Aarhus gaat opnieuw van start met als doel het bewustzijn over Vrije Software in Denemarken te vergroten. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 9 juni.
Berlijn | De lokale FSFE-groep Berlijn heeft besloten om de reguliere maandelijkse bijeenkomsten van nu af aan weer in het echte leven te houden en kwam ook bijeen op de Linux Works LUG. De groep had ook de reguliere online maandelijkse bijeenkomst gewijd aan Vrije Software in educatie.
Griekenland | Het FSFE landteam Griekenland vertaalde het antwoord van de FSFE op de consultatieronde van de Helleense Commissie voor Telecommunicatie en Post over de positie van het netwerkaansluitpunt. Neem deel aan de Griekstalige FSFE Matrix-ruimte om te discussiëren over onmogelijke vertalingen van technische termen en andere onderwerpen rond softwarevrijheid onderwerpen die u leuk vindt.
Hamburg | De plaatselijke FSFE-groep Hamburg had haar maandelijkse bijeenkomst.
Nederland | Het FSFE landteam Nederland organiseerde een FSFE-kraam op de NLLGG-bijeenkomst in Utrecht en hield zijn regelmatige online bijeenkomst.
Vrouwen | De FSFE Vrouwengroep kwam voor het eerst in het echte leven bijeen in Berlijn. Ze bespraken zoekmachines, kletsruimtes en wachtwoordmanagers die het leven makkelijker maken.
Zürich | De FSFE lokale groep Zürich organiseerde een hackathon om een initiatief voor te bereiden ter ondersteuning van gefederaliseerde communicatie voor overheden.
Word actief in Italië!
Vrijwilligers presenteren de ’Publiek geld? Publieke code!’-campagne in Italië. Ontmoet de mensen achter de Italiaanse vertalingen van de FSFE en leer hoe de digitalisering van de Italiaanse publieke sector kan worden verbeterd. De evenementen vinden plaats in Trento op 7 juni, in Bologna op 8 juni en in Caltanissetta op 18 juni.
Draag bij aan onze nieuwsbrief
Als u gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan ze naar ons. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. We kijken er naar uit om van u te horen! Als u ons en ons werk ook wilt steunen, wordt dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters, en donoren die ons werk mogelijk maken. En dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.
Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou