Nieuwsbrief

Gemeenten gebruiken Vrije Software +++ PMPC-tour in Italië

op  

Lees in dit nummer over negen overheden die innoveren en geld besparen met Vrije Software, een Nederlandse coalitie die oproept tot eerlijk digitaal onderwijs en hoe een duurzame telecomsector haalbaar is met Vrije Software. Vrijwilligers organiseren een ‘Publiek geld? Publieke code!‘-tour in Italië.

drie afbeeldingen van groepen mensen

9 overheden innoveren en besparen geld met Vrije Software

In 2020 lanceerde de stad Bühl (Duitsland) "Palim! Palim!": een platform voor videoconferenties gebaseerd op "Jitsi Meet" Vrije Software. De stad bood het platform aan burgers die het nodig hadden en het initiatief werd goed ontvangen. Twee jaren later gebruiken clubs, burgers en de stad zelf "Palim! Palim!" dagelijks.

drie mensen in een videogesprek
Interview met Duitse overheden die Vrije Software gebruiken. Mei 2022.

Ook andere gemeenten hebben belangstelling getoond voor de oplossing. Een vereniging van negen overheden die gebruik maken van 'Palim! Palim!' moderniseerden gezamenlijk, gebaseerd op Vrije Software. 'Re@di - regional.digital' is een intergemeentelijke samenwerking van negen Zuid-Duitse steden. Hun gemeenschappelijke behoeften worden worden vervuld door synergie-effecten in collaboratieve ontwikkeling. In een interview deelden Alexander Gabriel en Eduard Itrich dat de gemeenten hun middelen kostenefficiënt konden gebruiken dankzij samenwerking en het delen van Vrije Software.

Nederlandse coalitie roept op tot eerlijk digitaal onderwijs

Studenten zouden geen propriëtaire software hoeven te gebruiken om deel te nemen deel te nemen aan het onderwijsproces. De FSFE sluit zich aan bij de Nederlandse coalitie 'Eerlijk Digitaal Onderwijs', die op scholen privacy respecterende oplossingen gebaseerd op Vrije Software ondersteunt. De coalitie ondertekende een manifest waarin wordt opgeroepen tot meer controle en eerlijkheid in de digitale oplossingen die voor onderwijs worden gebruikt. Leerlingen moeten vaardigheden aanleren in plaats van producten. Vrije Software verhoogt code-alfabetisering en toont de waarde van samenwerking.

Hoe te komen tot een duurzame telecomsector

Het recht om elke software op elk apparaat te installeren, Vrije Software-licenties en Apparaatneutraliteit dienen zowel digitale duurzaamheid als consumentenbeschermingsmaatregelen. Wanneer gebruikers software op elk apparaat kunnen installeren kan dit het verschil maken om het apparaat te repareren of het te hergebruiken en zo te voorkomen dat het elektronisch afval wordt. Het recht van gebruikers om alle software te installeren die zij willen, de verplichting van fabrikanten om de volledige broncode te publiceren en Apparaatneutraliteit zijn allemaal noodzakelijk om apparaten terug te winnen. Deze principes moeten de leidraad vormen voor toekomstig beleid inzake productontwerp in de EU. De FSFE maakte dit punt als antwoord op een publieke raadpleging over de impact van de telecommunicatiesector op het milieu.

Markeer de datum!

Vorige en lopende activiteiten

kraam waar twee mensen met zwarte T-shirts en zonnebrillen lachen op een zonnige dag
Alexander Sander en Lucas Lasota op de FSFE-kraam op make-it.saarland in Saarbrücken (Duitsland), mei 2022. Foto van: Cuvée
groep mensen voor een gebouw
The FSFE participated in the General Assembly of European Digital Rights (EDRi). May 2022.

FSFE-groepen

Aarhus Na zeven jaren gaat opnieuw een groep van start. De lokale FSFE-groep Aarhus gaat opnieuw van start met als doel het bewustzijn over Vrije Software in Denemarken te vergroten. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 9 juni.

Berlijn | De lokale FSFE-groep Berlijn heeft besloten om de reguliere maandelijkse bijeenkomsten van nu af aan weer in het echte leven te houden en kwam ook bijeen op de Linux Works LUG. De groep had ook de reguliere online maandelijkse bijeenkomst gewijd aan Vrije Software in educatie.

Griekenland | Het FSFE landteam Griekenland vertaalde het antwoord van de FSFE op de consultatieronde van de Helleense Commissie voor Telecommunicatie en Post over de positie van het netwerkaansluitpunt. Neem deel aan de Griekstalige FSFE Matrix-ruimte om te discussiëren over onmogelijke vertalingen van technische termen en andere onderwerpen rond softwarevrijheid onderwerpen die u leuk vindt.

Hamburg | De plaatselijke FSFE-groep Hamburg had haar maandelijkse bijeenkomst.

twee mensen in een kraam
André Ockers en Nico Rikken op de kraam van de FSFE op de NLLGG-bijeenkomst in Utrecht,mei 2022.

Nederland | Het FSFE landteam Nederland organiseerde een FSFE-kraam op de NLLGG-bijeenkomst in Utrecht en hield zijn regelmatige online bijeenkomst.

Vrouwen | De FSFE Vrouwengroep kwam voor het eerst in het echte leven bijeen in Berlijn. Ze bespraken zoekmachines, kletsruimtes en wachtwoordmanagers die het leven makkelijker maken.

Zürich | De FSFE lokale groep Zürich organiseerde een hackathon om een initiatief voor te bereiden ter ondersteuning van gefederaliseerde communicatie voor overheden.

Word actief in Italië!

Vrijwilligers presenteren de ’Publiek geld? Publieke code!’-campagne in Italië. Ontmoet de mensen achter de Italiaanse vertalingen van de FSFE en leer hoe de digitalisering van de Italiaanse publieke sector kan worden verbeterd. De evenementen vinden plaats in Trento op 7 juni, in Bologna op 8 juni en in Caltanissetta op 18 juni.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan ze naar ons. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. We kijken er naar uit om van u te horen! Als u ons en ons werk ook wilt steunen, wordt dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters, en donoren die ons werk mogelijk maken. En dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou