Nieuwsbrief

CRA & IEA +++ Aflevering SFP +++ Zomerontmoeting

op  

In ons augustusnummer vindt u de laatste updates van de CRA en de IAE, een nieuwe aflevering van onze Software FreedomPodcast, over Softwarevrijheid in het EU-beleid, en de aankondiging van ons symposium over gedecentraliseerde sociale netwerken. JHvV-deelnemers - en wij ook - wachten op de terugkoppeling van de jury over hun projecten.

Collage met een afbeelding van mensen die deelnemen aan de Zomerontmoeting, poserend op trappen met een gebouw erachter, een afbeelding van een fotogesprek met de woorden Europees Parlement in verschillende talen en een afbeelding met de woorden Sofware Freedom Podcast

SFP#21 - Software Freedom Podcast

In deze aflevering praat Bonnie Mehring met Lina Ceballos over EU-beleidsonderwerpen en Softwarevrijheid. Krijg een beter begrip van de Verordening Interoperabel Europa en luister hoe Lina uitlegt waarom Vrije Software in zulke EU-wetgeving zou moeten worden beschouwd en veiliggesteld.

Luister naar de laatste aflevering

Verordening Cyberveerkracht & Vrije Software: Parlement verwatert eigen standpunt

Het Europees Parlement stemde vorige maand gestemd over haar standpunt betreffende de Verordening Cyberveerkracht (CRA). Hoewel het standpunt de uitzondering van de Commissie om Vrije Software te beschermen verbetert, faalt het bij het introduceren van een geschikte bescherming. Wij roepen de instellingen op om de last van aansprakelijkheid enkel bij diegenen te leggen die aanzienlijk financieel voordeel halen uit de markt, terwijl ontwikkelaars en werk zonder winstoogmerk beschermd worden.

Europees Parlement van plan om participatie in de Raad Interoperabel Europa uit te breiden

In juli heeft de Commissie van het Europees Parlement dat verantwoordelijk is voor de Verordening Interoperabel Europa haar definitieve standpunt ingenomen. Het is een stap vooruit naar een meer inclusieve Raad Interoperabel Europa, terwijl het duidelijkere indicatoren en statistieken introduceert om toe te zien op de voortgang van de Verordening. Dit standpunt moet nu worden gehandhaafd tijdens de komende trialoog.

Meer hierover

Foto met de woorden Europees Parlement in verschillende talen van de EU

JHvV: Coderen is voorbij!

De tweede editie van JeugdHacktvoorVrijheid, de hackwedstrijd voor jonge Europeanen, is net afgelopen. De afgelopen zes maanden hebben de deelnemers gewerkt aan de ontwikkeling van hun persoonlijke Vrije Softwareprojecten. Nu is het de beurt aan de jury van JHvV om de ingezonden projecten van de deelnemers te evalueren, rekening houdend met verschillende criteria zoals de originaliteit van het idee, de creativiteit van het project en de kwaliteit van de code.

Lees meer hierover

"De wereld na Facebook, Twitter en YouTube. Een nieuwe generatie van het internet?"

Meer en meer mensen keren zich af van van sociale mediaplatforms zoals Facebook en YouTube en gebruiken alternatieven zoals Mastodon en PeerTube. Waarom zijn ze anders? Hoe veranderen ze het web? En hoe kunt u betrokken raken bij het Fediverse? Doe mee aan ons symposium en krijg door middel van onze lezingen en werkgroepen inzicht in deze gedecentraliseerde sociale netwerken!

Doe met ons mee in Keulen op 22 september

Zomerontmoeting, FrOSCon en CCC 2023

Tijdens het eerste weekeinde van juli kwamen FSFE-vrijwilligers en -stafleden bijeen en brachten dit samen door in het Linux Hotel in Essen (Duitsland). Van vrijdagavond tot zondagmiddag brachten we samen tijd door met discussiëren over onze huidige activiteiten, nieuwe kennis opdoen over Vrije Software-onderwerpen, het voeren van vruchtbare gesprekken en het samen maken van veel plezier.

Collage met verschillende afbeeldingen van de Zomerontmoeting, met mensen die plezier hebben, eten de lezingen bijwonen

Aan het begin van deze maand zullen we aanwezig zijn op FrOSCon met een lezing, een Ada-boeklezing en een kraam. Doe mee als u in de buurt bent!

Daarna zullen we kamperen op Chaos Communication Camp 2023! We kunnen niet wachten om u weer persoonlijk te ontmoeten in het 'Bits & Bäume'-dorp van 15 tot 19 augustus 2023.

En natuurlijk: kijk op onze website om op de hoogte te blijven van al onze evenementen!

Kom in actie! Voeg onze e-mailadressen toe aan uw contacten

Onthoud alstublieft om contact@fsfe.org (en ook zo met de andere @fsfe.org e-mailadressen) toe te voegen aan uw adresboek om er zeker van te zijn dat onze boodschappen u bereiken, en niet uw spambox.

Citaat van de maand

"Laat lezers, jong en oud, kennismaken met de kracht en het gevaar van software. Achter dit alles schuilt een achtergrond van ethiek van het delen van kennis waarop de boog van de menselijke geschiedenis rijdt." - Vint Cerf, computerwetenschapper en een van de uitvinders van het internet, sprekend over het boek "Ada & Zangemann"

Draag bij aan onze nieuwsbrief

We zouden graag van u willen horen. Als u uw gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan alstublieft naar ons via newsletter@fsfe.org. U kunt ons ook steunen, bijdragen aan ons werk en deelnemen aan onze gemeenschap. We willen onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donateurs die ons werk mogelijk maken bedanken. En met speciale dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteur, Ana Galán