Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief – september 2014

Geschreven door  op  

Een introductie tot Vrije Software en de bevrijding van cyberspace

De vrijheid van meningsuiting, vrijheid van de pers, vrijheid van samenkomst, vrijheid van vereniging en privacy zijn essentiële voorwaarden voor een vrije samenleving. Als een van deze vrijheden ontbreken is het moeilijk om de andere te handhaven. Als samenleving is het belangrijk om deze vrijheden te verdedigen, vooral in het licht van fundamentele veranderingen zoals de verandering die is geïntroduceerd door de komst van computers. Zulke veranderingen kunnen een bedreiging vormen voor oude vrijheden en kunnen de behoefte voor nieuwe creëren. Dus nu is vrijheid van software is cruciaal voor het verdelen en in balans brengen van macht in de samenleving. De FSFE is ervan overtuigd dat een vrije samenleving de vrijheden nodig heeft die alleen Vrije Software kan bieden. Daarom verdedigen wij Vrije Software.

In 2010 schreven we het artikel "Democratie vereist Vrije Software", dat bovenstaande boodschap uitlegt aan politici bij een ceremonie waarop de Theodor-Heuss medaille werd toegekend aan de FSFE. Dankzij het FSFE-vertaalteam is het artikel intussen beschikbaar in 15 talen en wordt het brede kringen gedeeld.

Sinds vorige maand wordt de boodschap van het belang van Vrije Software ook uitgelicht in de korte TEDx-video "Introductie tot Vrije Software en de bevrijding van cyberspace" van Richard Stallman. Het is een goede manier om anderen bewust te maken van het belang van Vrije Software en waarom het van belang is. We hebben meer mensen nodig die begrijpen waarom Vrije Software van belang is voor een vrije samenleving, zoals de volgende voorbeelden opnieuw zullen laten zien.

Slowakije dwingt gebruikers nog steeds om niet-vrije software te gebruiken

Dankzij onze voormalige stagiair Martin Husovec raakte de FSFE samen met het Europese Informatie Samenlevings Instituut (EISi) in 2012 betrokken bij een zaak tegen de Slowaakse Belasting Autoriteiten. Zoals de huidige FSFE-stagiair Matej Gera in zijn blog beschrijft gaat het probleem van de Slowaakse autoriteiten die niet-vrije software gebruiken nog steeds verder: volgens nieuwe regelgeving in Slowakije moeten mensen die agrarisch land willen verkopen vooraf een aanbod doen op een webpagina van het Ministerie van Landbouw. Om een aanbod in te dienen op de webpagina van het ministerie heeft u aanvullende software nodig. Het gaat om niet-vrije software die alleen beschikbaar is voor Microsoft Windows en het is de enige manier: er is geen papieren formulier. Als u het land op een andere manier zou willen verkopen dan zou u in overtreding zijn.

Deze praktijk is niet alleen onacceptabel voor Vrije Software-gebruikers maar is op zichzelf ook onwettig in Slowakije. Sinds 2008 is er bindende regelgeving die publieke autoriteiten verbied om gebruikers te verzoeken een specifiek besturingssysteem te gebruiken. Maar de website van het ministerie voldoet duidelijk niet aan deze regel. Op dit moment heeft de Slowaakse non-profit organisatie EISi een brief aan het Ministerie van Landbouw gestuurd waarin zij oproept om een einde te maken aan deze praktijk. Als zij niet voldoen aan de brief en niet uiterlijk oktober met een interoperabele oplossing komt dan gaat EISi naar de rechtbank om de rechten van Slowaakse software-gebruikers te beschermen.

Gedwongen door een Internet Service Provider om bepaalde hardware te gebruiken

Het zou normaal moeten zijn dat we in onze samenleving net zo vrij zouden moeten zijn in het kiezen van technische apparaten voor thuisgebruik als in het kiezen van meubels of van de boeken op onze boekenplanken. Behalve dat de FSFE te maken heeft met autoriteiten die ons dwingen om niet-vrije software te gebruiken heeft zij ook te maken met bedrijven die ons willen dwingen om bepaalde computers thuis te gebruiken. In dit geval zelfs een van de meest belangrijke computers: de router, die zou moeten functioneren als poortwachter tussen ons privé-netwerk en het publieke internet.

In Duitsland dwingen Internet Service Providers (ISP's) hun klanten om bepaalde typen hardware te gebruiken om verbinding te maken met het internet. Gebruikers die desondanks alternatieve apparaten gebruiken zijn niet in staat om via deze ISP's verbinding te maken met het internet. Samen met andere leden van de Vrije Software-gemeenschap heeft ons Duitse team verschillende commentaren geschreven over deze zaak en zijn we in gesprek geraakt met overheidsdiensten, bedrijven en andere organisaties op het gebied van verplichte routers.

Omdat dit onderwerp vooral aan bod is gekomen in Duitsland en in het Duits heeft ons Duitse teamlid Max Mehl deze zaak samengevat en een tijdlijn gemaakt van de belangrijkste gebeurtenissen die hebben geleid tot de huidige situatie. Wij hopen dat we met deze informatie wereldwijd andere Vrije Software-activisten kunnen steunen die met vergelijkbare problemen te maken zouden kunnen krijgen.

Iets geheel anders

Word actief: Vertel het verder op Software Bevrijdingsdag

Op 20 september 2014 vieren mensen wereldwijd Vrije Software. De organisatoren van Software Freedom International hebben aangekondigd dat de registratie voor evenementen nu is geopend. Zij voorzien u van een startgids met tips en aanwijzingen voor het organiseren van uw eigen SFD-team-evenement. Als u een evenement organiseert of als u gewoon informatie verspreidt over Vrije Software op Software Bevrijdingsdag dan kan u ook:

Met dank aan alle vrijwilligers, Fellows en bedrijfsdonoren die ons werk mogelijk maken,
Matthias Kirschner - FSFE