Contribute and be proud of defending Software Freedom from monopolist control! We are intervening in the Apple vs. EC case: Find out more.

Nieuwsbrief

COVID-19 +++ Wereldwijde samenwerking +++ Werken op afstand

Geschreven door  op  

Met de verspreiding van COVID-19 worden we geconfronteerd met een wereldwijde pandemie die veel gecoördineerde inspanningen vergt en om nieuwe wereldwijde oplossingen vraagt. Onze buitengewone nieuwsbrief concentreert zich op softwarevrijheid voor wereldwijde oplossingen, Vrije Software-oplossingen voor verbindingen op afstand en de manier waarop de FSFE met de hele situatie omgaat. Zoals gewoonlijk leggen we de nadruk op onze gemeenschappelijke activiteiten en geven we tips over wat u kunt doen om uzelf te edutainen terwijl u thuisblijft. Geniet van het lezen, blijf gezond en bescherm de vrijheid.

Wereldwijde problemen hebben wereldwijde oplossingen en lokale aanpassingen nodig

De wereldwijde verspreiding van het nieuwe Coronavirus bevindt zich naar verluidt nog in het begin en het is nog veel te vroeg om een serieuze inschatting te maken van de gevolgen die tegenmaatregelen zullen hebben voor ons dagelijks leven en onze sociale organisatie. Maar er zijn al enkele conclusies die we kunnen trekken uit de vorige ontwikkeling en de huidige regelingen van ons politieke, sociale en economische leven. Een daarvan is dat de mensheid geconfronteerd wordt met een wereldwijd probleem en dat we dus behoefte hebben aan wereldwijde oplossingen.

Dit kan de tijd zijn dat meer mensen het wereldwijde potentieel van Vrije Software begrijpen omdat het alleen Vrije Software is die het mogelijk maakt om wereldwijde code te ontwikkelen, samen te werken en te delen in alle rechtsmachten. Oplossingen die in het ene land worden ontwikkeld kunnen in een ander land worden hergebruikt en aangepast. Internationale ontwikkelingsorganisaties en humanitaire bewegingen kunnen helpen om de verspreiding van COVID-19 in elk land ter wereld in te dammen met Vrije Software-oplossingen. Tegelijkertijd kan alleen Vrije Software hen in staat stellen om een oplossing aan te passen aan alle lokale behoeften over de hele wereld, bijvoorbeeld door ze te vertalen in lokale talen. Elke propriëtaire en private oplossing zal onvermijdelijk leiden tot talloze geïsoleerde oplossingen, communicatieoverhead, nutteloze concurrentie over onze gezondheidswensen en problemen in ons dagelijks werk die voortkomen uit niet-interoperabiliteit.

Veel gezichten en een globe-achtige geometrie omgeven door technologie, gesymboliseerd door printplaten

Niet te vergeten dat het merendeel van de investeringen in de huidige crisis en veel actoren in de medische sector door de staat worden gefinancierd. Het is een verspilling van energie en een belangrijk moment om steeds weer dezelfde oplossingen uit te vinden in plaats van samen te werken. Het is nu nog belangrijker dan ooit om te eisen wat al meer dan 27000 mensen vragen: dat met publiek geld gefinancierde software ontwikkeld voor de publieke sector openbaar gemaakt moet worden onder Vrije Softwarelicenties.

COVID19 apps: ze zouden Vrije Software moeten zijn

Vrije Software is de enige oplossing die volledige transparantie en vertrouwen in de implementatie ervan biedt. Steeds meer mensen vragen naar het gebruik en de ontwikkeling van apps die erop gericht zijn het coronavirus in te dammen door nieuwe infecties en hun contactpersonen op te sporen. De Free Software Foundation Europe eist dat een dergelijke app alleen op vrijwillige basis mag worden geïntroduceerd en dat de software onder een Vrije Software / Open Source Software licentie moet worden gepubliceerd. Alleen Vrije Software biedt voldoende transparantie om de volledige gegevensbescherming en het conforme gebruik te valideren waardoor vertrouwen kan worden opgebouwd.

Hoe het werk van de FSFE wordt geraakt

Zoals altijd houden we onze ogen open voor het welzijn van het Free Sofware-ecosysteem en blijven we onze activiteiten, zoals REUSE, Router vrijheid en het Next Generation Internet-project uitvoeren. We zullen zelfs de communicatie met het publiek intensiveren via gevestigde en nieuwe online kanalen.

Maar de Corona-pandemie vermindert ook onze middelen. Zoals u kunt lezen in onze afgelaste evenementen-sectie hieronder hebben wij en andere Vrije Software organisaties financieel te lijden onder het op fysieke afstand bestellen en hebben we uw hulp nodig om deze fase redelijk goed door te komen! Als u kunt, overweeg dan alstublieft om u bij ons aan te sluiten als supporter, uw bijdrage te verhogen of eenmalige te doneren. Help ons alstublieft in deze belangrijke tijd om anderen te helpen bij het opzetten van digitale infrastructuren gebaseerd op Vrije Software. Dank u wel!

Matthias Kirschner houdt zijn keynote over de kernwaarden van Softwarevrijheid. Op de presentatie-slide staat 'Please support our charitable work for software freedom' (Steun alstublieft ons liefdadigheidswerk voor softwarevrijheid, vert).
"Steun alstublieft ons liefdadigheidswerk voor softwarevrijheid."

Steun ons werk met uw donatie


Vrije Software voor werken op afstand

Aangezien steeds meer mensen nu op afstand werken hebben we een checklist geschreven over waar u naar moet zoeken als u op zoek bent naar Vrije Software. Om mensen te helpen het juiste gereedschap, dat ook hun vrijheid respecteert, te vinden voor hun specifieke behoeften zijn we ook begonnen met het publiceren van de opzet waarmee de medewerkers van de FSFE al vele jaren werken. Sommige van onze FSFE-supporters hebben gebruik van deze kans gemaakt om samen een op onze wiki een uitgebreide lijst op te stellen van gereedschappen voor werken op afstand die vrijheid respecteren.

Een persoon zit in de natuur voor een beeldscherm en symboliseert daarmee werken op afstand
Geniet van Softwarevrijheid terwijl u op afstand werkt.

Ook veel individuele FSFE-supporters hebben de laatste weken een beslissing genomen en zijn begonnen met het delen van hun ervaringen met gereedschappen die ze gebruiken om op afstand te werken. Tobias Diekershoff schreef over de ervaring die de Berlijnse groep had met hun eerste online ontmoeting waarbij Jitsi en Big Blue Button werden vergeleken (Duits), Matthias Kirschner over "Jitsi en de kracht van snelkoppelingen", Björn Schießle publiceerde zijn introductie tot Nextcloud Talk en Vanitas Vitae legt uit hoe u Jitsi-Meet met ejabberd kunt installeren.

Afgelast: komende evenementen met de FSFE

Het zal u niet verbazen dat onze eigen evenementen en de evenementen waaraan we de komende weken en maanden zouden deelnemen zijn geannuleerd. Dit plaatst de Vrije Softwaregemeenschap in moeilijke tijden. Echte ontmoetingen, zo af en toe, zijn voor veel mensen binnen onze bruisende gemeenschap essentieel om contact te blijven houden en zijn een goede kans om creativiteit en inspirerende ideeën te kweken.

Voor ons bij de FSFE behoren kramen en gesprekken tot de belangrijkste kanalen waarmee we mensen informeren over Vrije Software en het werk van de FSFE. Onze Europese gemeenschap is creatief in het plaatsen van informatiestands op straatfestivals, hackerkampen, veganistische bijeenkomsten en nog veel meer. Nu we de mogelijkheid verliezen om rechtstreeks contact op te nemen met mensen wordt de zichtbaarheid van onze organisatie en onze missie sterk beperkt. Dat gaat natuurlijk gepaard met een verlies aan nieuwe supporters en donateurs voor onze gezamenlijke doel. In het geval van onze eigen evenementen - zoals de jaarlijkse Juridische en Licentiewerkgroep en de "Publiek Geld? Publieke Code!"-conferentie" is het een nog directere financiële last vanwege het reeds geïnvesteerde werk en de niet terug te halen kosten.

Vrijwilliger en een kraam op het Winterkongress Digitale Gesellschaft
Een afbeelding van de tot nu toe laatste informatiekraam van de FSFE op het Winterkongress Digitale Gesellschaft in Zwitserland.

Als u ons en ons werk wilt steunen en dit jaar enige kosten bespaart omdat u niet naar een geannuleerd evenement gaat, overweeg dan alstublieft om een deel van uw kosten te doneren aan de organisatoren die het moeilijk hebben en een ander deel aan NGO's zoals de FSFE die het ook moeilijk hebben. En help ons alstublieft om onze boodschap te verspreiden aangezien we onze boodschap niet meer kunnen verspreiden op verschillende evenementen. Het materiaal dat we vroeger stuurden is ook beschikbaar als download. Vertel de mensen over Vrije Software, de FSFE en waarom we nu uw hulp nodig hebben.

Wat hebben we gedaan? Binnen en buiten de FSFE

Verhalen van de Planet

Edutain uzelf terwijl u thuis bent

In veel landen over de hele wereld wordt aan mensen gevraagd om na het werk, in het weekeinde en ook tijdens vakantieperiodes thuis te blijven. Als u op zoek bent naar wat edutainment dan heeft de FSFE u veel te bieden. Onze Software Freedom Podcast bevat regelmatig inspirerende mensen en onderwerpen, varierend van politieke vragen en ontwikkelingen in de gemeenschap tot juridische kwesties rond Vrije Software. Op onze Peertube en Youtube-videokanalen verzamelen we gesprekken van de FSFE en onze gemeenschapsleden en meer spannend materiaal voor urenlang kijkplezier. Onze Planet is een verzameling van individuele blogs van onze gemeenschap en de "Ons werk"-sectie op de homepage biedt uren leesplezier rond inzichten en achtergronden over de politieke kant van softwarevrijheid.

Word actief

In tijden zoals nu, waarin ons leven, werk en onze relaties steeds digitaler worden, wordt het cruciaal om anderen te vertellen over software en gebruikersvrijheid. Probeer een kans te zien in de crisis. Gebruik de tijd om mensen te helpen begrijpen hoe Vrije Software ons kan helpen om wereldwijde oplossingen te vinden die iedereen, ongeacht de achtergrond of het rechtsgebied waar mensen zich bevinden, kunnen helpen. Inspireer hen over waarom het zo belangrijk is voor een vrije samenleving om haar digitale infrastructuur te bouwen op vrije en gedecentraliseerde oplossingen. Noteer uw gedachten in een blog of schrijf op sociale media, deel en bied uw ervaring of kennis aan. Overweeg ook om uw gedachten met ons te delen zodat we ze in de volgende nieuwsbrief kunnen weergeven.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u uw gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan naar ons. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen!

Als u ons en ons werk ook wilt steunen, sluit u zich dan aan bij onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage.

Met dank aan onze gemeenschap, alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.

Blijf veilig,

Erik Albers


Steun ons werk met uw donatie