SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

Softwarevrijheid 2020 +++ EU Open Source Strategie +++ Nieuwe stafleden

Geschreven door  op  

In onze November-nieuwsbrief richten we onze aandacht op ons jaarverslag "Softwarevrijheid in Europa" en de nieuwe Vrije Softwarestrategie van de Europese Commissie. We hebben nieuwe stafleden, een nieuwe oproep voor FSFE-gemeenschapsprojecten, REUSE slaat aan, de lokale groep in Zurich ontving een prijs en er is nog veel meer gebeurd om te ontdekken.

Softwarevrijheid in Europe 2020

2020 is een jaar om te onthouden. Hoewel velen zich de pandemie zullen herinneren hebben er ondanks alles in de afgelopen maanden vele positieve veranderingen voor Vrije Software plaatsgevonden. Er is in feite veel veranderd. U kunt nu in een enkel document, ons jaarverslag Softwarevrijheid in Europa 2020, lezen hoe druk onze beweging is geweest.

De EU en de WHO volgden onze argumenten om met publiek geld gefinancierde Corona-gerelateerde contacttracerings-apps alleen onder een Vrije Software-licentie te publiceren. Verschillende steden, waaronder München, en gemeenten beloofden om in de toekomst meer op Vrije Software te vertrouwen. We overtuigden met publiek geld gefinancierde hackatons om al hun resultaten als Vrije Software te publiceren. En de grootste conservatieve partij van Europa, de Duitse CDU, besloot om mee te doen met de eis van de FSFE dat met publiek geld ontwikkelde software als Vrije Software publiek beschikbaar zou moeten zijn.

De FSFE overtuigde de Europese toezichthouder voor elektronische communicatie om mee te gaan met onze eis dat iedere router en iedere modem onder de volledige controle van de gebruiker staat. Met ons REUSE-initiatief stellen we ons als doel om eenvoudige beste praktijken te bieden evenals de bijbehorende gereedschappen voor door machines leesbare licenties. KDE, een van de grootste en oudste projecten in onze gemeenschap, heeft de REUSE-richtlijnen in 2020 aangenomen. We kennen nu ongeveer 300 projecten de voordeel hebben gehad van REUSE.

We hebben deelgenomen aan meerdere Europese openbare raadplegingen, we introduceerden een nieuwe manier voor onze gemeenschap om lokale gemeenschapsprojecten te financieren, we zijn overgestapt van fysieke naar online evenementen, hadden veel spannende gasten in onze reguliere Software Freedom Podcast, lanceerden onze website opnieuw, produceerden een nieuw meertalig Vrije Software T-shirt en zo zijn er nog veel meer verhalen te vertellen.

Geniet van het lezen van ons jaarverslag en ontdek uw persoonlijke favoriete succesverhaal over onze gemeenschap in 2020. Dit succes is gebaseerd op de schouders van alle mensen en gemeenschappen die ons werk steunen.

Neem nu deel aan onze Europese beweging en maak van ons succes uw succes.

Nieuw EU Vrije Software-beleid mist concrete ideeën of acties

De Europese Commissie (EC) publiceerde haar nieuwe "Open Source Strategie". En hoewel de voorgestelde strategie de voordelen van Vrije Software erkent ontbreekt het aan concrete doelen en indicatoren om de strategie te implementeren. In plaats van de veel op gehoopte belangrijke stap te zetten waarin lopende ontwikkelingen rond de debatten over digitale soevereiniteit en bestuur op het op dit moment hoogste ontwikkelingsniveau zouden reflecteren, presenteerde de EC slechts een vijgenblad. Wat is EC presenteerde is eenvoudigweg te weinig om een strategie te noemen. Met een gebrek aan duidelijke taakbeschrijvingen en processen of concrete richtlijnen voor de implementatie van goedbedoelde verklaringen en indicatoren voor het in de gaten houden van succes, maken we ons zorgen dat de strategie uiteindelijk te weinig zal bereiken.

Een vijgenblad
Europese Commissie presenteerde slechts een vijgenblad

Uit een algemeen perspectief herhaalt de strategie met name eerdere commitments en activiteiten; we zoeken tevergeefs naar een duurzame en verifieerbare aanpak. En hoewel de voordelen van Vrije Software volledig worden benadrukt en de EC op papier ambitieus is over haar toekomstige gebruik ervan zijn concrete doelen zeldzaam. Een duidelijk commitment over het gebruik van Vrije Software ontbreekt.

Met zo weinig engagement van de EC is het eens te meer duidelijk hoe belangrijk maatschappelijke organisaties zoals de FSFE zijn om onze oplossingen te laten horen. In contrast met de niet inspirerende strategie van een centraal Europees technocratisch instituut hielp onze directe bottom-up aanpak vele overheden in Europa om in 2020 de weg naar vrijheid "zelf" te vinden. Lees in ons jaarverslag over hoe München, Hamburg, Beniganim and Nederland stappen zetten naar meer softwarevrijheid.


Kerst komt eraan en onze fan-artikelen zijn een leuke verrassing voor uw geliefden en uzelf. Bestel nu voor we zijn uitverkocht.


Nieuwe stafleden: Linda Wagener en Lina Ceballos

Linda Wagener nam als nieuwe kantoor-assistent deel aan het FSFE-team. Linda heeft een M.A. in communicatie en kijkt ernaar uit om de organisatie en de accounting van de FSFE te steunen omdat, zoals Linda stelt, "Ik geloof in het belang van het versterken van de vrije toegang tot informatie en de middelen om de wereld te bestuderen en te begrijpen."

Lina Ceballos is tot maart 2021 onze nieuwe stagiaire. Lina is een advocate uit Colombia met een M.A. in ontwikkeling en governance. Lina kijkt ernaar uit om met onze gemeenschap te werken en zegt: "Ik ben erg verheugd om deel uit te maken van deze organisatie omdat ik altijd al deels gedreven ben door het creëren van een meer transparante en vrije samenleving; in dit specifieke geval in een digitale samenleving."

Oproep voor aanvragen van FSFE-steun voor uw lokale project

We voeren nu onze tweede oproep voor FSFE-gemeenschapsprojecten uit. We zullen u graag ondersteunen met onze expertise, ons informatiemateriaal, onze netwerken en zelfs financieel. Deelnemen is zo eenvoudig als het tot 10 januari 2021 invullen van een kort online formulier.

Onder de succesvolle inzendingen van de vorige ronde was GnuLinux.ch, die we steunden met promotie, een nieuw logo, stickers en een microfoonset voor hun reguliere podcast. Een ander project dat we onder voorwaarden zullen steunen is Freedombox-installatie-evenementen. Als u hulp nodig heeft voor een FSFE-gemeenschapsproject, aarzel dan niet om uw aanvraag in te zenden.

Komende evenementen

Samen met veel andere (digitale) burgerrechtenorganisaties vormt de FSFE het cluster "about:freedom" op de jaarlijkse Chaos Communication Conferences, die tot de grootste hacking-gerelateerde evenementen in Europa behoren. Het evenement vind dit jaar voor het eerst online plaats en wel van 27 tot 30 december. We bekijken op dit moment de voorstellen die we na onze oproep voor deelname hebben ontvangen om u een goede keuze te bieden op het gebied van softwarevrijheid-gerelateerde inhoud.

Wat hebben we gedaan? Binnen en buiten de FSFE

Voorzie uzelf van fan-artikelen (beter bekend als Word Actief)

Kerst komt eraan en als u een geliefde graag gelukkig maakt en tegelijk de boodschap van Vrije Software wil verspreiden, bekijk dan onze online shop. We hebben een nieuw meertalig Vrije Software T-shirt voor mannen en vrouwen, in prachtige kleuren en met de afbeelding van een groot hart. Onze "No Cloud" en "Public Money? Public Code!" T-shirts doen het erg goed in iedere professionele in privé-omgeving. En ons "100 Freedoms" T-shirt tovert een glimlach op het gezicht van iedere kenner.

We hebben buttons, magneten en voor de ouders de veelgevraagde slabbetjes en T-shirts voor kinderen met daarop "I am a fork ()".

We kunnen voor Kerst onze voorraad niet aanvullen. Dus bestel uw speciale cadeau voor het te laat is!

Onze fan-artikelen zijn een leuke verrassing voor uw geliefden met Kerst en de rest van het jaar.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u uw ideeën, afbeeldingen of nieuws wil delen, stuur ze dan naar ons. Het adres is, zoals altijd, newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen!

Als u ook ons en ons werk wil steunen, neem dan deel aan onze gemeenschap en steun ons met een donatie of maandelijkse bijdrage.

Met dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.

Uw eindredacteur, Erik Albers


Steun ons met uw donatie