SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

Podcast Duurzaamheid +++ Vacature +++ Gedeeltelijke Routervrijheid in Griekenland

op  

In dit nummer delen wij een opbeurende podcast-aflevering over de voortgang van de Android Opwaarderen-campagne. Wij hebben een vacature in de FSFE-staf. Griekenland staat op het punt om Routervrijheid veilig te stellen, met uitzondering van glasvezelverbindingen. Gemeenschapsnieuws komt uit Aarhus, Barcelona, Berlijn, Hamburg, Wenen, Zürich, België, Italië, Nederland en van Vertalers en Vrouwen.

Router-illustratie, twee mensen met boeken, persoon houdt een Recht op Reparatie-presentatie.

Podcast Duurzaamheid

In de afgelopen jaren heeft de FSFE de duurzaamheid van software onder de aandacht gebracht, een campagne gelanceerd om mensen aan te moedigen hun telefoon terug te claimen met Vrije Software en aanbevelingen gedaan voor de EU Ecodesign-criteria. Erik Albers, die voor de FSFE aan die activiteiten werkt, vertelt het spannende verhaal van de Android Opwaarderen-campagne, die een groot succes is geworden. We hebben werkgroepen aangeboden, beleidsaanbevelingen gedaan en hebben met deze activiteiten de pers gehaald.

Router-illustratie, twee mensen met boeken, persoon houdt een Recht op Reparatie-presentatie.
Erik Albers presenteert duurzaamheid van software. Bolzano, november 2021.

Onze open brief voor het recht om elke software op elk apparaat te installeren werd goed ontvangen. 90 Entiteiten ondertekenden, waaronder de Nature And Biodiversity Conservation Union (NABU), EDRi - European Digital Rights, en de European Right to Repair Campaign. Vrijwilligers hebben het in 9 talen vertaald: Catalaans, Duits, Grieks, Spaans, Frans, Italiaans, Nederlands, Portugees en Pools. Erik vertelt over de voortgang van Android Opwaarderen in de nieuwe podcastaflevering met Bonnie Mehring. U zult merken dat het "een vrolijke podcast met een gelukkige werknemer" is.

Vacature

De FSFE zoekt een senior projectmanager communicatie voor 20-25 uur per week in ons kantoor in Berlijn. Help ons de softwarevrijheid te ondersteunen, zodat ieder mens software kan gebruiken, bestuderen, delen en verbeteren en daarmee ook andere fundamentele rechten zoals vrijheid van meningsuiting, pers, en privacy ondersteunt. Kent u iemand die geïnteresseerd zou kunnen zijn? Deel het nieuws!

Griekenland zet een stap om Routervrijheid veilig te stellen maar laat glasvezel erbuiten

Griekenland is een stap dichter om Routevrijheid veilig te stellen, maar de regelgever sluit glasvezel (FTTH) verbindingen uit van de wetgeving. Een coalitie van organisaties verzoekt de regelgevende instantie EETT nu om dit te heroverwegen en zo de vrijheid van alle gebruikers veilig te stellen. De FSFE heeft het werk van de coalitie gecoördineerd.

De EETT heeft een moedig standpunt ingenomen door de positie van het netwerkaansluitpunt (NTP) vast te stellen op het passieve punt voor gemeenschappelijke netwerken. Zij moet evenzeer de vrije keuze van eindapparatuur voor de volgende generaties en opkomende technologieën garanderen. Gebruikers die met glasvezelverbindingen op het internet zijn aangesloten, mogen niet worden uitgesloten van de keuze voor een eigen router.

Sticker met daarop een router met vleugels en een ‘Routervrijheid’-stempel.

Verder hebben we net onze Router Freedom sticker uitgebracht. Bestel hem gratis en laat iedereen zien dat u een bevrijde router hebt!

Markeer de datum!

Op woensdag 13 juli zal de FSFE deelnemen aan een sessie op het 1e Internationale Congres over Democratisch Digitaal Onderwijs en Open Edtech in Barcelona. De sessie ‘First was the code‘ behandelt de onderwerpen digitale rechten, auditing en interoperabiliteit in onderwijs.

Afgelopen activiteiten

Twee mensen bespreken iets in een videogesprek.
Carmen Bianca Bakker over het licentiëren van metadata. Juni 2022.
Twee mensen houden een kleurrijk boek vast.
Bezoeker Volker Wissing, minister voor Digitalisering in Duitsland, tijdens de lezing van het kinderboek Ada & Zangemann.

FSFE-groepen

Aarhus | De plaatselijke groep in Aarhus organiseerde haar eerste ontmoeting na lange tijd. De groep besloot zich te richten op publieke bewustmaking en "Publiek Geld? Public Code!"-onderwerpen. De groep zal opnieuw bijeenkomen en is ondertussen aan het discussiëren op het discussieforum.

Barcelona | De Vrije Software Barcelona groep organiseerde haar eerste persoonlijke evenement sinds 2020. Vijf lightning talks presenteerden verschillende Vrije Software interesses: PDF Annotaties en Lettertypen: The Evil, BetterCounter, Penpot, Steam Deck en KDE, en een inleiding tot Intel's Xe-architectuur.

België | In België zal de regelgevende instantie BIPT binnenkort een raadpleging houden over Routervrijheid. Voorstanders uit België en Nederland werken met steun van de FSFE samen aan de voorbereidingen om uiteindelijk Routervrijheid voor België te bereiken. Dit onderwerp wordt besproken in de Nederlandse bijeenkomsten.

Berlijn | De plaatselijke FSFE-groep in Berlijn kwam weer gewoon maandelijks bijeen. Ook hield een groepslid, Tunda, een lezing over dingen die Vrije Software en vrije zaden gemeen hebben.

Hamburg | De plaatselijke FSFE-groep Hamburg organiseerde haar reguliere maandelijkse ontmoeting en komt opnieuw bijeen op 14 juli.

Vier mensen beantwoorden vragen uit het publiek.
Vrijwilligers presenteren in juni 2022 in Trento (Italië) ‘Publiek Geld? Publieke Code!’.

Italië | FSFE-supporters in Italië hebben twee evenementen georganiseerd: in Trento ging het evenement over Vrije Software in het onderwijs. In Bologna ging de aandacht vooral uit naar de "Publiek Geld? Publieke Code!"-inspanningen. Leden van de lokale overheid waren aanwezig. Drie concrete voorstellen kwamen voort uit deze evenementen: Coderdojos in publieke scholen, plaatselijke Coding Gyms en een publieke hoorzitting om het onderwerp "Publiek Geld? Publieke Code!" in de gemeenteraad te brengen. De plaatselijke FSFE-groep Sicilië plant voor september een vergelijkbaar evenement in Caltanissetta. Schrijf u in voor actualiseringen.

Nederland | Het FSFE landteam Nederland had haar reguliere maandelijkse ontmoeting en komt weer bijeen op 20 juli.

Vertalers | Het vertalersteam van de FSFE komt in de eerste helft van augustus bijeen. Bonnie Mehring en Luca Bonissi zullen delen hoe u de FSFE-pagina's kunt vertalen. Het is een goede plaats om te beginnen als u een aanvang zou willen maken met bijdragen aan de FSFE door ons nieuws te vertalen. De datum wordt nog bekend gemaakt; schrijf u in op de e-maillijst voor vertalers om op de hoogte te blijven.

Twee mensen en een kraam praten met bezoekers erbuiten.
Vrijwilligers in een FSFE-kraam in juni 2022 in Oostenrijk.

Wenen | De plaatselijke FSFE-groep Wenen was met een informatiekraam aanwezig op het Veganmania-straatfestival, met advies over e-mail encryptie, een overzicht van 10 verschillende Vrije Software-distributies en een inleiding tot de vrijheid van software. De folders kwamen goed van pas. De volgende informatiekraam zal in augustus zijn op een ander Veganmania- festival op het Donau-eiland.

Vrouwen | Het FSFE Vrouwenteam heeft een inleiding over content managementsystemen gemaakt. CMS Garden nam deel aan de maandelijkse bijeenkomst. De CMS Garden e. V. is een actieve vereniging van de gemeenschappen van 11 FOSS content management systemen. Meike Jung van Drupal, Petra Hasenau van Typo3 en Kati Faude van CMS Garden hielden presentaties. Blijf op de hoogte van de volgende bijeenkomst op de e-maillijst.

Zürich | De plaatselijke FSFE-groep Zürich besprak de opties voor de volgende stappen voor de ‘Leer zoals de professionals‘ activiteit en noteerde komende conferenties op hun maandelijkse bijeenkomst. De volgende ontmoeting is op 14 juli.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan ze naar ons. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. We kijken er naar uit om van u te horen! Als u ons en ons werk ook wilt steunen, wordt dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters, en donoren die ons werk mogelijk maken. En dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou