We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief – November 2014

Geschreven door  op  

München: feiten harder dan fictie

De stad München beheert Vrije Software op meer dan 15.000 werkcomputers en bespaarde daarmee meer dan € 11.000.000,-. Gedurende de overstap naar Vrije Software versterkten zij hun heterogene IT op 51 plaatsen met 1000 IT-medewerkers en 22 IT-afdelingen. Ondanks deze uitdagingen zijn de meeste gebruikers blij met de overstap en zeggen zij niet terug te willen (in het Duits). En dit alles gebeurde in de voortuin van het Duitse hoofdkantoor van Microsoft.

Als je het succes van Vrije Software in München niet fijn vindt, wat kan je dan doen? Je zou op emoties kunnen spelen en geruchten kunnen verspreiden dat de IT-medewerkers van München geen rekening houden met de eisen van gewone gebruikers en van de uitvoerende macht. Je moet natuurlijk vaag blijven in de hoop de stemmen van enkele voortdurend ongelukkigen tot spreken te bewegen, maar dit is een gemakkelijke manier om de al gemaakte vooruitgang in diskrediet te brengen. Dit is wat er in de afgelopen maanden in München is gebeurd door opmerkingen van de nieuwe burgemeester Dieter Reiter (SPD, sociaal-democraten) en zijn loco-burgemeester Josef Schmid (CSU, christen-democraten). Sommige commentatoren hebben gespeculeerd over een relatie met het feit dat Microsoft haar hoofdkantoor nu verhuist van Unterschleissheim naar München, en Reiter die claimt dat hij bij deze overeenkomst heeft geholpen (in het Duits). Aangezien Microsoft de grootste belastingbetaler was in Unterschleissheim (in het Duits), zal München financieel beter worden van deze verhuizing.

Maar ze hebben het succes van Vrije Software in München onderschat. IT-experts van hun eigen politieke partijen hebben hun stem gebruikt om hen te corrigeren en anderen hebben hun misleidende uitspraken geopenbaard. De commentaren van de burgemeesters vertegenwoordigen daarmee alleen individuele meningen. De politieke steun in München voor GNU/Linux is sterk, en het geld dat de stad bespaart en zal besparen door het gebruik van GNU/Linux, LibreOffice/OpenOffice en de KDE-desktop telt zwaar. Als Vrije Software zelfs een smaadcampagne van de burgemeesters kan overleven dan bewijst dit dat het een blijvertje is. Beste Vrije Software-gemeenschap: wees trots en vertel het verder! Maar rust niet, de volgende aanval zal subtieler zijn.

EU-breed beleid voor Open Standaarden

Maar het antwoord op het onderzoek bevat een ander cruciaal punt: het probleem met documentformaten. Münchens IT-verantwoordelijke merkte op dat aan het begin van hun migratie de Duitse deelstaten en de federale overheid het belang erkenden van Vrije Software en Open Standaarden, maar dat ze vervolgens nooit consequent deze weg zijn ingeslagen.

Het gebrek aan een duidelijk beleid voor Open Standaarden is in Duitsland een belangrijke barrière voor overheidsdiensten om Vrije Software te gebruiken. In de afgelopen jaren hebben andere Europese landen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Zweden meer gedaan om Vrije Software en Open Standaarden te promoten.

Op Europees niveau heeft de voormalige Münchense burgemeester de Europese Commissie gevraagd om twee maatregelen te nemen om deelname van Vrije Software in EU-projecten mogelijk te maken: Als eerste om alle document-sjablonen die beschikbaar zijn in Microsoft Office formaten ook in Open Document Text (ODT) formaat beschikbaar te hebben. Als tweede dat alle laptops presentatie-notebooks in de EU-instellingen ook een programma geïnstalleerd hebben waarmee Open Document Presentation (ODP) bestanden geopend kunnen worden. Dit was in 2011 en de Europese instellingen hebben lange tijd nagelaten om beleid voor Open Standaarden toe te passen.

Controle op naleving van Open Standaarden

Als instellingen besluiten over beleid van Open Standaarden is dat slechts de eerste stap. Het is belangrijk dit besluit te controleren en ze eraan te herinneren. In 2010 hebben onze Fellows in Keulen en Bonn als een Document-vrijheidsdag activiteit de departementen van de Duitse federale overheid gecontroleerd na een besluit dat ze in staat zouden moeten zijn om ODF te kunnen ontvangen, bewerken en terugsturen. De FSFE concludeerde dat slechts 2 van de 87 departementen voldoen aan het federale Open Document reglement. Dit benadrukt het belang om hardnekkig te zijn en de uitvoering van dergelijk beleid te bewaken. Bekijk het 'Word actief' onderdeel van deze maand met een specifieke suggestie hoe u hierbij kunt helpen binnen enkele minuten.

Iets heel anders

Word actief: Fix my document - ODF in EU-lichamen

De EU-instellingen hebben nog veel te doen om barrières te verwijderen voor Vrije Software-gebruikers. Samen met Open Forum Europe (EFO) had uw redacteur een overleg met de IT-verantwoordelijke van de Commissie, de Raad, en het Parlement daarover. We bediscussieerden onze brief over video-formaten en de campagne "FixMyDocuments.eu". Deze campagne was gestart door de OFE om EU-instellingen te helpen hun besluit om Open Documenten Formaten toe te passen. Vrijwilligers van de FSFE hebben de website al vertaald in meerdere talen, maar nu is het tijd voor ieder van u om wat te doen.

We zouden graag hebben dat u EU-instellingen vind die niet-vrije formaten beschikbaar maken op hun website, zonder ook deze documenten in ODT te publiceren, en ze dan te melden.

Daarnaast stimuleert en ondersteunt OFE iedereen die het platform wil gebruiken om andere overheden te melden.

Dank aan alle vrijwilligers, Fellows en zakelijke donoren die ons werk mogelijk maken,
Matthias Kirschner - FSFE