SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief - Mei 2015

Geschreven door  op  

Een geheim Vrije Software-actieplan door de Europese Commissie

De Europese Commissie heeft een nieuwe versie gepubliceerd van haar strategie voor het interne gebruik van Vrije Software. De FSFE leverde input aan de Commissie gedurende de verwerkingsfase en hoewel de strategie in het algemeen overeenkomt met de eerdere versie zijn er enkele verbeteringen.

In tegenstelling tot eerdere versies word de strategie ditmaal vergezeld van een praktijkgericht actieplan. Het actieplan is echter niet publiek beschikbaar, dus is het niet mogelijk om de vooruitgang van de Commissie richting haar eigen doelen te meten. We zouden het fijn vinden als de Commissie haar actieplan snel zou publiceren.

Interpretatie van wet die Vrije Software beperkt in Zwitserland

Het doel van FSFE is dat software die met belastinggeld is ontwikkeld gepubliceerd moet worden als Vrije Software. Dit versterkt de overheid en stimuleert een faire IT-markt.

In Zwitserland is er op dit moment onduidelijkheid over de ontwikkeling en publicatie van Vrije Software door publieke aanbesteders. De aanleiding hiervoor was de ontwikkeling en publicatie van de software “OpenJusticia” door het Zwitserse Federale Hof. De Federale Raad wil nu onderzoeken of de publicatie van Vrije Software door een federale overheid expliciet kan worden toegestaan. De FSFE eist een verklaring, zodat publiekelijk gefinancierde software juridisch en zonder ambiguïteit kan worden gepubliceerd als Vrije Software.

Wereldwijd 63 evenementen over Open Standaarden

Opnieuw deden dit jaar wereldwijd vrijwilligers, internationale organisaties, politici en publieke diensten mee mens onze eis voor documentvrijheid. De wereldwijde Document Vrijheidsdag kende 63 lokale evenementen in 31 landen op 4 continenten. Lees ons Rapport 2015 om meer te leren over politieke activiteiten, nieuwe cartoons en illustraties, en om te kijken naar afbeeldingen van de evenementen, waaronder heerlijke Document Vrijheidsdagcakes.

Iets geheel anders

Word actief: Controleer de resterende advertenties voor onvrije software

We ronden op dit moment de PDF-lezerscampagne af, en we hebben uw hulp nodig om ons succes te meten.

Het doel van FSFE met deze campagne, die in 2009 is begonnen, was om af te komen van advertenties voor onvrije PDF-lezers. We legden de nadruk op de websites van overheden, en veel mensen hebben ons geholpen om contactgegevens te verzamelen van meer dan 2000 publieke websites met daarop advertenties voor onvrije software. Veel mensen hielpen ons om in contact te komen met overheden, regeringen werden hierover bewustgemaakt en publiceerden richtlijnen. Tot nu toe weten we dat 772 van de 2110 fouten zijn opgelost, en dat is een succesrato van 36%.

Maar voor de meeste landen hebben we de afgelopen maanden de status niet gecontroleerd. Daarom hebben we uw hulp nodig om een laatste ronde te kunnen maken. We zoeken naar vrijwilligers die ons kunnen helpen bij het controleren van websites in hun eigen taal, en daarbij de stap-voor-stapgids volgen aan het eind van de blog van uw eindredacteur..

Met dank aan alle vrijwilligers, Fellows en zakelijke donoren die ons werk mogelijk maken,
Matthias Kirschner - FSFE