Nieuwsbrief

CWA zonder Google +++ Internationale ontwikkelingssamenwerking +++ KDE-interview

Geschreven door  op  

Lees in onze december-nieuwsbrief over de Duitse Corona Waarschuwings-App die onafhankelijk gepubliceerd wordt om softwarevrijheid te vergroten, leer over publieke code in internationale ontwikkelingssamenwerking, geniet van een interview met Cord-Landwehr van KDE over het aannemen van REUSE, van een verhaal over de lokale groep in Zurich die een DINACon award ontving en nog veel meer.

Duitse Corona tracerings-app beschikbaar zonder Google-diensten

Christian Grigis, Fynn Godau, Marcus Hoffmann and Marvin Wißfeld bereikten wat officiële lichamen al maanden hebben gemist: ze hebben de Duitse "Corona Waarschuwings-App" (CWA) voor het traceren van Covid-19 risicocontacten beschikbaar gesteld in een versie die geheel vrij is van afhankelijkheden van Google en beschikbaar is in F-Droid, de Vrije Software app-winkel.

De CWA is in juni voor het eerst gepubliceerd, waarbij aan de eis van de FSFE dat welke Corona-tracerings-app dan ook vrijwillig gebruikt moet worden en Vrije Software moet zijn is voldaan. Het berekenen van het risico vindt plaats op basis van de geïmplementeerde uitwisseling van apparaatsleutels via Bluetooth, dat wordt uitgevoerd door een onderliggende interface genaamd "Exposure Notifications API", die met name is ontwikkeld door Apple en Google en grotendeels prioritair was. Men moest ook propriëtaire Google Play-diensten of de iTunes-winkel gebruiken om te installeren.

Screenshot van Corona Waarschuwings-App

Hoewel we aan de ene kant tevreden waren dat de met publiek geld gefinancierde CWA als Vrije Software is gepubliceerd, vroegen we aan de andere kant aandacht voor de vraag wat is al deze vrijheid waard als de oplossing afhangt van propriëtaire blobs van derde partijen? En als men propriëtaire software moet gebruiken om ze te installeren?

Onafhankelijk gepubliceerd in F-Droid

Een belangrijke eerste verbetering naar het oplossen van deze uitdaging is in september geleverd door Vrije Software-ontwikkelaar en FSFE-supporter Marvin Wißfeld. Hij voegde de blootstellingsnotificatiefunctionaliteit toe aan microG, een Vrije Software-implementatie van de propriëtaire Google-diensten. Dit stelde tenminste de mensen die in het bezit zijn van een Google-vrije Android-telefoon en microG hebben geïnstalleerd in staat om verschillende Corona-apps te gebruiken.

Enkele dagen geleden gingen Christian Grigis, Fynn Godau, Marcus Hoffmann en Marvin Wißfeld een stap verder. Ze integreerden de blootstellingsnotificatiecomponent van microG direct in de Duitse Corona Waarschuwings App. Deze zogenoemde directe vervanging stelt zelfs mensen die zowel geen Google diensten alswel hun Vrije Software-alternatief microG niet hebben geïnstalleerd om de CWA te gebruiken. Ze stelden de app ook beschikbaar op F-Droid: een app-winkel met uitsluitend Vrije Software.

We zouden alle mensen die het gebruik van de CWA zonder welk verlies van softwarevrijheid dan ook in Duitsland willen bedanken. Verder roept de FSFE regeringen en overheden op om ontwikkelde software als Vrije Software te publiceren om zo afhankelijkheden van de app-winkels van Google en Apple te breken en in plaats daarvan hun apps installeerbaar te maken vanuit onafhankelijke bronnen zoals F-Droid en propriëtaire afhankelijkheden te beëindigen.

FSFE eist publieke code in internationale ontwikkelingssamenwerking

Internationale ontwikkelingssamenwerking vindt in toenemende mate digitaal plaats. Of het nu gaat om landbouw, industriële productie, gezondheidszorg of overheid: de ontwikkeling en het beheer van moderne sociale processen is niet langer denkbaar zonder software. Vrije Software is dus een fundamentele technologie aan het worden om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te halen. Internationale ontwikkelingssamenwerking streeft naar het bereiken van de duurzaamheidsdoelen van de VN door het verbeteren van wereldwijde voorwaarden en het versterken van lokale partners. Zoals in het geval van Softwarevrijheid in het algemeen zouden de bestaande afhankelijkheden van internationale ontwikkelingssamenwerking moeten afnemen en nieuwe afhankelijkheden op welke kosten dan ook vermeden moeten worden.

Samen met andere experts op dit gebied vatte de FSFE deze onderlinge relaties samen in een artikel en eist dat met publiek geld gefinancierde software in internationale ontwikkelingssamenwerking wordt gepubliceerd als Vrije Software.


Begin het nieuwe jaar als supporter van de Free Software Foundation Europe


Komende evenementen

PMPC Video in het Nederlands

FSFE-supporters uit Nederland creëerden een Nederlandse vertaling van de populaire "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagnevideo. Na de première tijdens de online BNL-ontmoeting op 25 november kunt u het nu zelf bekijken.

Het project werd veer het grootste deel gecoördineerd door FSFE-Coördinator Nico Rikken, die een gedetailleerde blog over het hele proces schreef: van vertaling van de ondertitels via het opnemen van de audio tot de eindbewerking en mastering. Nico schreef het voor uw nieuwsgierigheid maar ook zodat u het op kunt pikken: "Ik schreef deze blog om u aan te moedigen om het ook de doen en u tijd te besparen door een methode te suggereren. I het proces leerde ik enkele nieuwe vaardigheden en gebruikte ik Vrije Software die nieuw voor mij was."

Met de Nederlandse versie is de "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagnevideo nu in zeven talen (DE, EN, FR, IT, NL, PT, RU) vertaald en van aangepaste audio voorzien. Er zijn ondertitels in negen talen (DE, EN, ES, FR, IT, NL, PT, SK, RU). Als u uw taal ook wil toevoegen aan deze lijst, neem dan contact op met Nico of de FSFE.

Wat hebben we gedaan? Binnen en buiten de FSFE

Van de Planet

Word actief: 20 jaren FSFE

Deze keer hebben we voor u geen specifiek "word actief"-item voor u maar een algemene herinnering dat de FSFE volgend jaar 20 jaar bestaat en dat we dit met u willen vieren. Dus blijf ons nieuws volgen. Er komen enkele interessante achtergrondverhalen over FSFE's geschiedenis aan. We zullen enkele bekende leden van de gemeenschap aan u voorstellen, succesverhalen uit het verleden opdiepen en enkele grappige missers uitlichten. Kijk specifiek uit naar de verscheidene participartieve campagnes die we plannen; we kijken uit naar de deelname van velen van u.

Oproep voor aanvragen van FSFE-steun voor uw lokale project

Op dit moment loopt onze tweede oproep voor FSFE-gemeenschapsprojecten. We steunen u graag met onze expertise, ons informatiemateriaal, onze netwerken of zelfs financieel. Deelnemen is zo eenvoudig als het tot 10 januari 2021 invullen van een kort online formulier.

Onder de succesvolle inzendingen van de vorige ronde is GnuLinux.ch, die we steunen met promotie, een nieuw logo, stickers en een microfoonset voor hun reguliere podcast. Een ander project dat we onder voorwaarden zullen steunen zijn de installatie-evenementen voor Freedombox. Als u steun voor een FSFE-gemeenschapsproject kunt gebruiken, aarzel dan niet om deze aan te vragen.

Getekende gloeilamp op een prikbord, die een idee representeert, naast de fsfe- en ilovefs-logo's

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u uw ideeën, afbeeldingen of nieuws wil delen, stuur ze dan alstublieft naar ons. Het adres is, zoals altijd, newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen!

Als ook u ons en ons werk wil steunen, neem dan deel aan onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage.

Met dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.

Uw eindredacteur, Erik Albers


Steun ons met uw donatie