Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief - Augustus 2015

Geschreven door  op  

Antwoord op de EU-consultatie over auteursrecht, patenten en handelsgeheimen

Eerder deze maand diende FSFE een antwoord in op de “Consultatie over het bijzondere aspect van intellectueel eigendom bij publieke inkoopprocedures” (“Consultation on the respect of intellectual property in public procurement procedures”), geïnitieerd door de Europese Commissie. Volgens de Commissie was het aanvankelijke doel van de consultatie om “bewijs, meningen en feedback te verzamelen over het bijzondere aspect van intellectuele eigendomsrechten en handelsgeheimen bij publieke inkoopprocedures”, en om te bepalen of overheidsorganisaties een gids op dit gebied nodig hebben.

In ons antwoord brengen wij opnieuw verschillende uitdagingen naar voren die beantwoordt zouden moeten worden binnen het algemene onderwerp van de consultatie. Wij legden bijvoorbeeld over softwarepatenten uit dat het onmogelijk is om om software in te kopen die niet in overtreding is ten opzichte van patenten, en dat de rechten van houders van auteursrecht niet gedevalueerd zouden moeten worden door patenten van derde partijen. Daarbij argumenteerde FSFE dat alle publiek gefinanceerde software standaard zou moeten worden gepubliceerd als Vrije Software, zodat iedereen de software voor eigen doelen kan gebruiken en betere diensten voor overheidsautoriteiten terug kan leveren.

Onze huidige trainee Polina Malaja vatte onze antwoorden samen, schreef over de consultatie in haar blog, en maakte onze antwoorden beschikbaar op FSFE's wiki.

Hoe om te gaan met firmware-beperkingen

FSFE's doel is om zeker te stellen dat de eigenaren van IT-apparaten er altijd volledige en exclusieve controle over hebben. Gedurende de afgelopen jaren is dit fundamentele principe ondergraven door ontwikkelingen als UEFI “Veilig Opstarten” en het onvrije BIOS. Dit is software op laag niveau die draait als je je computer aanzet. Deze initialiseert de hardware en zou ontworpen kunnen zijn om gebruikers te beperken bij het installeren van software die niet “geautoriseerd” is door de fabrikant. Deze ontwikkeling vormde ook een onderwerp in het inleidende praatje van uw eindredacteur op Akademy van dit jaar in A Coruña, Spanje. Daarbij is inzichtelijk gemaakt hoe je kan omgaan met deze ontworpen beperkingen.

Eén van de manieren om in antwoord op deze ontwikkelingen tot actie over te gaan is alternatieve opstartfirmware (“boot firmware”). Onze Fellow Kevin Keijzer legt in detail uit hoe "je een beaglebone black op kan zetten zodat deze Coreboot kan flashen", en hoe "je Libreboot kan flashen op een Lenovo X200 met een Raspberry Pi". André Ockers, een andere Fellow, legt in zijn blog uit hoe hij aan een Thinkpad T60p met Trisquel en Libreboot kwam.

Naast het werken met vrije alternatieve opstartfirmware moeten we ook verder in de toekomst kijken. We moeten denken over hoe we de ideeën van Vrije Software kunnen uitbreiden naar hardware. Richard Stallman schreef hierover in zijn artikel "Waarom we vrije digitale hardware-ontwerpen nodig hebben (“Why we need free digital hardware designs”)".

Iets geheel anders

Word actief: Doe mee met onze statische website-generator

Sinds 2002 gebruikt FSFE een statische website-generator voor onze aanwezigheid op het web. De eerste versie is geschreven door Jonas Öberg, die nu FSFE's Uitvoerend Directeur is. Afgelopen maand introduceerden we een bijgewerkte versie van de testversie van onze website. In zijn blog vatte FSFE's webmaster Paul Hänsch de nieuwe eigenschappen en beperkingen samen. Dus als je interesse hebt om de aanwezigheid van FSFE op technisch niveau te verbeteren, lees het en neem contact op met ons webteam.

Met dank aan alle vrijwilligers, Fellows en zakelijke donoren die ons werk mogelijk maken,
Matthias Kirschner - FSFE