Nieuwsbrief

46 Ondertekenen Open Brief over Besturingssysteemvrijheid +++ Eerlijke Markt App +++ Uw Digitale Rechten

op  

In deze uitgave: een alliantie van meer dan 45 entiteiten steunt het universele recht om alle software op alle apparaten te installeren. Vrije software wordt overwogen om opgenomen te worden in de EU-verklaring over digitale rechten. FSFE's transparantie in overheidsinkoop-app haalt EU Datathon finale. Italiaanse FSFE-vrijwilligers bereiden tour voor.

drie illustraties: een telefoonachtig apparaat dat eruitziet als een slot dat geopend is, een vrolijke mastodoncartoon en een EU datathon banner

46 entiteiten vragen de EU om het recht op hergebruik van hardware

De EU herdefinieert haar criteria voor ecologisch ontwerp van milieuvriendelijke elektronica. De FSFE heeft input geleverd door een open brief waarin het recht wordt geëist om elke software op elk elektronisch apparaat te installeren. Dit recht zou het mogelijk maken om onze apparaten langer te houden, met het voorbehoud dat de fabrikanten zich aan bepaalde regels moeten houden. Bijvoorbeeld: fabrikanten moeten worden verplicht om bootloaders te ontgrendelen op alle apparaten, waaronder computers, tablets en telefoons; en zij moeten ook volledige specificaties voor elk onderdeel van het toestel publiceren. Dit stelt ons en elke derde partij in staat om onze toestellen beter repareren en zelfs onderdelen ervan hergebruiken. Het gebruik van Open Standaarden is ook nodig om apparaten met elkaar te laten communiceren en te werken.

Vier illustraties. 1. Drie tandwielen in verschillende kleuren en maten integreren met elkaar, terwijl op één ervan de afkorting van de codering staat 2. Een telefoonachtig toestel waaruit drie pijlen komen: één naar links, één naar rechts en één recht vooruit 3. Vier verschillende geometrische figuren zijn via bruggen met elkaar verbonden 4. Een telefoonachtig apparaat dat eruit ziet als een slot dat geopend is.

Aanvankelijk waren 38 organisaties het eens over de noodzaak van deze voorwaarden en ondertekenden de open brief vóór publicatie. Het is echter nog steeds mogelijk om de brief te ondertekenen en intussen hebben meer dan 45 organisaties dat gedaan. Het spreekt boekdelen dat techbedrijven, recht op reparatie-initiatieven en belangrijke milieuorganisaties het recht om elke software op elk apparaat te installeren ondersteunen.

Prototype van FSFE's app op de shortlist van de EU Datathon finale

De FSFE Systeemhackers hebben een prototype van een applicatie gecreëerd met de bedoeling om publiek beschikbare data over aanbestedingen en bedrijven te verbinden en te analyseren. Het doel van de app is om burgers en deskundigen in staat te stellen verdachte marktactiviteiten van openbaar belang te volgen. Het projectidee is een succes geworden en heeft het geschopt tot de top zes van de 26 inzendingen in de uitdaging "transparantie bij overheidsopdrachten" van de EU Datathon 2022. Ons team is nu uitgenodigd om de app verder te ontwikkelen.

EU Datathon banner toont rennende kubussen op weg naar de finish. De eerste kubus juicht.

Update: verklaring over Digitale Rechten

De EU is bezig met de bespreking van de Verklaring van Digitale Rechten en Beginselen. Het Europees Parlement heeft nu overeenstemming bereikt over een gemeenschappelijke tekst waarin Vrije Software wordt erkend als een manier om te zorgen voor transparantie in algoritmen en kunstmatige intelligentie wordt verzekerd. De overeengekomen tekst benadrukt ook de noodzaak van 'betrouwbare standaarden en, waar mogelijk, Open Bron Standaarden'. Het moedigt aan tot 'duurzaam te ontwerpen digitale technologieën die lang meegaan, repareerbaar en interoperabel zijn, zowel op hardware- als op softwareniveau, en het verbieden van praktijken die leiden tot voortijdige veroudering'. De FSFE blijft de lopende interinstitutionele dialoog volgen in een poging om ervoor te zorgen dat het voorstel van het Parlement blijft bestaan.

Update: KI-resolutie aangenomen

Het Europees Parlement heeft met een enorme meerderheid een resolutie over kunstmatige intelligentie (KI) aangenomen. Volgens de resolutie moeten overheidsopdrachten waar passend Vrije Software eisen, met als doel het aanmoedigen van grensoverschrijdende samenwerking. Het parlement erkent dat Vrije Software investeringen kan bevorderen en innovatie kan stimuleren betreffende KI-technologieën in de EU. De FSFE dringt er nu bij het Parlement op aan om haar eigen standpunt in de KI-regeling over te dragen.

Markeer de datum!

Vorige en lopende activiteiten

Lokale FSFE-groepen

Italië | Het Italiaanse vertaalteam heeft gewerkt aan de PMPC brochure en hij is nu beschikbaar in het Italiaans. Vrienden van het team zijn zo vriendelijk de brochure te proeflezen.

De Italiaanse vrijwilligers zijn ook bezig met de voorbereiding van een zomertournee door het land om de mensen te laten weten dat door het publiek betaalde code ook ook voor het publiek beschikbaar moet zijn. De eerste halte van de tournee is Trento, op 7 juni. Kom meer te weten over de plannen in de e-maillijsten of chats van Milaan en Sicilië. Ontmoet de vrijwilligers tijdens de rondleiding en haal zelf een exemplaar van de vers vertaalde PMPC-brochure!

Een Mastodon-cartoon verstuurt papieren vliegtuigen

Zürich | De plaatselijke groep in Zürich werkt aan het overhalen van overheidsdiensten om over te stappen op gefederaliseerde sociale netwerken. De groep bespreekt het idee al sinds begin april en het project kreeg een impuls toen veel mensen en entiteiten, waaronder de Europese Unie zich bij Mastodon hebben aangesloten. De groep zal weer bijeen komen op 18 mei 2022.

Nederland | Voortbouwend op het idee van de groep uit Zürich, heeft het Nederlandse team gebrainstormd technische oplossingen om automatisch het nieuws van de Nederlandse gemeenten op Mastodon te plaatsen. "Wat als we de RSS-feeds van 345 Nederlandse gemeenten verzamelen en die voeden aan een Mastodon-account?" was een vraag die de aandacht trok. Fani Partsafyllidou, projectleider bij FSFE, nam deel aan bij de laatste vergadering. De volgende vergadering is op woensdag 25 mei 20:00 CEST.

Word actief

In de FSFE willen we gebruikers in staat stellen de technologie te controleren. Maar Vrije Software helpt ook om ecologische duurzaamheid te bereiken. Dat is de reden waarom we lid zijn geworden van het organisatiecomité van de Bits & Bäume 2022 ('Bits en Bomen')-conferentie die zal plaatsvinden van 30 september tot 2 oktober.

Gepassioneerd door duurzame Vrije Software-oplossingen? Laat het ons en alle anderen op de conferentie weten! Stuur een voordracht, een werkgroep of een mooi kunstwerk naar Bits & Bäume 2022. De oproep voor deelname staat open tot 7 juni.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan naar ons. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. Wij verheugen ons erop van u te horen! Als u ook ons en ons werk steunen, word dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donateurs die ons werk mogelijk maken. En dank aan onze vertalers, die u in staat stellen deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.

Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou