SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

FOSS-North & LLW +++ Apparaatneutraliteit +++ NGI Zero

op  

In dit nummer kunt u lezen over het EU-project NGI Zero, LLW, de FOSS-North conferentie en de strijd van Litouwse studenten om propriëtaire 2FA te vermijden. Mis onze nieuwe SFP-aflevering over Apparaatneutraliteit niet, verdiep uw kennis met twee interessante artikelen, geniet van de laatste 'Ada & Zangemann'-lezingen en ontdek twee YH4F-projecten.

Fotocollage met afbeeldingen van een vrouw die een lezing geeft, een illustratie uit een kinderboek en enkele brochures en draagtassen.

FOSS-North en LLW in Gothenburg

De Zweedse stad Gothenburg ontving de gasten van Vrije Juridische & Licentiewerkgroep (LLW), editie 2023. Dit is de jaarlijkse conferentie voor de juridische netwerkgemeenschap. Een paar dagen later vond FOSS-North plaats, de conferentie in Gothenburg die de Scandinavische Vrije Softwaregemeenschappen samenbrengt. De FSFE organiseerde een track over politieke en juridische aspecten van Vrije Software en nam ook deel aan de gemeenschapsdag die aan de conferentie voorafging.

Tijdens FOSS-North maakten meer dan 180 deelnemers van de gelegenheid gebruik om te leren en te discussiëren over Vrije Software in meer dan 20 sessies. FSFE's beleidsprojectmanager Lina Ceballos hield een toespraak over de Verordening Interoperabel Europa en de mogelijke impact ervan op de Vrije Softwaregemeenschap.

📺 De opnames van de sessies zullen snel beschikbaar komen op FSFE's Peertube-kanaal, dus blijf op de hoogte!"

Vrouw geeft lezing met achter haar een presentatie

De FSFE helpt een “Internet van mensen” te bouwen

De Free Software Foundation Europe is partner van het Next Generation Internet Zero-consortium, dat een meer veerkrachtig, betrouwbaar en open internet, dat eindgebruikers in staat stelt de technologie te controleren, als doel heeft. Het FSFE-team ondersteunt NGI0-gesteunde projecten met juridische en licentiekwesties. Bovendien helpt de FSFE hen om REUSE-conform te worden.

📰 Kom meer te weten over dit project

Litouwen: studenten stoppen universiteit bij het gebruik van slechts propriëtaire authenticatie.

Technologie-ambtenaren in Vilnius probeerden het gebruik van propriëtaire twee factor-authenticatie (2FA) methoden af te dwingen. Sommige studenten waren bezorgd dat de methoden de privacy in gevaar zouden brengen en niet konden worden uitgevoerd op hun apparaten, dus stelden ze een alternatieve authenticatiemethode voor. Uiteindelijk kwam de universiteit op haar besluit terug.

📰 Lees het hele verhaal.

SFP#20: Alles over Apparaatneutraliteit met Lucas Lasota

Hoewel we omgeven zijn door digitale apparaten, groeit het aantal apparaten dat geen Vrije Software kunnen draaien. Smarphones, pc's en routers zijn in het bijzonder problematisch. In deze aflevering gaan Lucas Lasota en Bonnie Mehring in discussie over Apparaatneutraliteit en Routervrijheid. Lucas legt uit hoe softwarevrijheid, de afwezigheid van vergrendeling door de verkoper en controle van de eindgebruiker over data cruciaal zijn bij het breken van monopolies in digitale markten, het promoten van een open internet en het verzekeren van de toegang van Vrije Software tot apparaten.

📻 Luister naar de podcast!

Lucas presenteert de huidige status van Routervrijheid in Europa

Voostellen voor twee lezingen: REUSE-specificaties voor de wetenschappelijke gemeenschap & Vrije Software om technologie te controleren

Vorig jaar stelde de FSFE op de Weizenbaum-conferentie 2022 "Soevereiniteit in de praktijk: interventies voor open digitale toekomst" het REUSE-initiatief voor. De presentatie resulteerde in een academisch artikel (Engels, pagina 66-71) waarin wordt uitgelegd hoe REUSE-specificaties het beheersbeleid voor de digitale gemeenschappelijkheden vergemakkelijken en verbeteren door de communicatie van data en metadata voor individuen, gemeenschappen, overheden en bedrijven te verbeteren.

Bekijk ook ons artikel over Vrije software om technologie te controleren in de publicatie "Access OpenTech" voor het CrossCulture Programme (CCP) door ifa (Engels, pagina's 11-12)

Luister naar of bekijk het Ada & Zangemann boek

U kunt uw exemplaar van Ada & Zangemann in het Engels of Duits verkrijgen. Terwijl u de Duitse editie online of bij uw favoriete boekhandel kunt bestellen, is de Engelse versie momenteel in de VS verkrijgbaar bij de uitgever en bij de online winkel van de FSF. In de rest van de wereld kan het boek worden voorbesteld. Nog een reden om het te bestellen? Het helpt om een boek onder een Creative Commons Share-alike licentie te steunen.

Matthias leest het boek voor kinderen in een schoolklas

Als u het ook wilt beluisteren, dan geven we u twee opties: de lezing van het boek in de laatste aflevering van de Linux Inlaws-podcast en de video van de lezing op LibrePlanet, de jaarlijkse conferentie van onze zusterorganisatie FSF.

En vergeet de rest van de video's van LibrePlanet 2023 niet, dat afgelopen maart plaatsvond in Boston.

'Jeugd Hackt voor Vrijheid'-projecten

Terwijl we wachten op de projecten die zijn ontwikkeld door de deelnemers aan de tweede editie van de wedstrijd Jeugd Hackt voor Vrijheid, gaan we terug naar de editie van vorig jaar om meer te weten te komen over twee van de ingediende projecten: StarVibeLab en OnionSproutsBot.

📰 Leer meer over de projecten.

Vergeet niet onze evenementenpagina te bekijken

Ons team en onze gemeenschap nemen deel aan vele Vrije Software-evenementen. Bekijk onze evenementenpagina om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt. Abonneer u op onze feeds om op de hoogte te blijven en vergeet niet om u in te schrijven op de e-maillijsten van onze lokale groepen en landteams om updates te ontvangen over wat er gaande is in uw regio.

Doe mee! Neem contact op met uw overheden

Code betaald door de mensen moet beschikbaar zijn voor de mensen! Door de overheid gefinancierde software voor de publieke sector zou beschikbaar moeten zijn onder een Vrije- en Open Bron Software licentie. Daarom creëerden wij de activiteit Neem contact op met uw overheden in het kader van het initiatief Publiek Geld? Publieke Code!. Op deze wikipagina vindt u alle noodzakelijke informatie en argumenten die u nodig hebt om in contact te komen met uw overheden. Vergeet niet om een reactie achter te laten in uw favoriete sociale netwerk... en tag ons!

Citaat van de maand

"Ik ben al heel lang een Vrije Software-supporter, ik heb gevochten tegen softwarepatenten in Brussel, was medeorganisator van het systeemthema op de Libre Software Meeting (RMLL) en leid een bedrijf in Vrije Software. Vrije Software is een essentieel onderdeel van onze wereldwijde vrijheid, dus was het vanzelfsprekend om supporter te worden van de FSFE."

Benoit Mortier

Draag bij aan onze nieuwsbrief

We zouden graag van u willen horen. Als u uw gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan ze naar ons via newsletter@fsfe.org. U kunt ons ook steunen, bijdragen aan ons werk en deelnemen aan onze gemeenschap. We willen onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donateurs die ons werk mogelijk maken bedanken. En met speciale dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteur, Ana Galán