KI in EU +++ Open brief aan Bondsdag +++ Plasma Mobile +++ Meshnet
In onze April-nieuwsbrief verwelkomen we veelbelovende ontwikkelingen rond KI in de EU. We richten onze eis, een duidelijk budget voor Vrije Software, aan de Duitse regering. We interviewen Plasma Mobile-ontwikkelaar Bhushan Shah en praten met Elektra Wagenrad over Mesh-netwerken. We feliciteren KDE met eco-gecertificeerde software.
Europees Parlement erkent Vrije Software als cruciaal voor eerlijke KI
De speciale commissie voor kunstmatige intelligentie in een digitaal tijdperk (AIDA) van het Europees Parlement stemde over haar resolutie over de kunstmatige intelligentie in een digitaal tijdperk op 22 maart, en onderstreepte het belang van Vrije Software voor KI met een ruime meerderheid. We vragen de medewetgevers van de EU nu om rekening te houden met dit standpunt evenals bepalingen en richtlijnen over Vrije Software op te nemen in de komende wetgeving.
Overheden die KI-systemen gebruiken moeten deze publiek beschikbaar stellen. Overheidsonderzoek dat KI-systemen uitvindt moet ze publiek beschikbaar maken. Transparantie in KI-technologieën is nodig om ze ze te testen, hun resultaten te evalueren en ze te verbeteren. De FSFE volgt het wetgevingsproces op de voet, analyseert hoe AI verifieerbaar en betrouwbaar kan blijven en ook kan leiden tot verdere innovatie met Vrije Software.
Duitsland heeft ambitieuze Vrije Software-plannen. Zullen deze worden gerealiseerd?
In het regeerakkoord van de Duitse regering werd digitalisering als een prioriteit gesteld en Vrije Software als een veilige en transparante oplossing genoemd. 100 dagen nadat de nieuwe Duitse regering aan het bewind is gekomen is er nog geen actie ondernomen. Integendeel: Duitse overheidsdiensten zijn verontrustend dichtbij het gebruik van Microsoft-produkten, waarmee ze de kans laten voorbijgaan om een strategie op basis van open interfaces te volgen. Alexander Sander, FSFE's beleidsadviseur, legt uit: "In plaats van eindelijk een 'Vrije Software cloud' voor overheden te bieden, zal de nieuwe regering weer vertrouwen op dure propriëtaire toepassingen." We roepen de regering op om haar eigen plannen te volgen.
Meer specifiek: samen met andere actoren zoals de Open Source Business Alliance en de Open Knowledge Foundation Duitsland eist de FSFE eist dat de Duitse regering digitale soevereiniteit opneemt in de federale begroting voor 2022 en reeds aangekondigde initiatieven voor softwarevrijheid implementeert. In een open brief (DE) richten de ondertekenaars zich tot de regeringsgroepen in de Bondsdag.
Plasma Mobile: draai een veilige GNU/Linux-telefoon die uw privacy respecteert
Wat zijn mijn mogelijkheden als ik mijn telefoon met Vrije Software wil laten werken? We interviewden Plasma Mobile-ontwikkelaar Bhushan Shah om meer over het project te weten te komen. Plasma Mobile is een volledig op Linux gebaseerd systeem dat een volledig transparant ontwikkelingsproces biedt. Als het gaat om privacy is Plasma Mobile een van de veiligste besturingssystemen voor telefoons. Er is geen tracking, spionage, noch datamining om gerichte advertenties te produceren. Bhushan geeft een duidelijk overzicht van Plasma Mobile, inclusief hoe het wordt ontwikkeld en hoe je het kunt krijgen.
Luister naar onze nieuwe podcast-afevering. Ontdek mesh-netwerken.
In onze nieuwe Software Freedom Podcast-aflevering praat Matthias Kirschner met onze gast, Elektra Wagenrad, over het ontstaan van Freifunk, het B.A.T.M.A.N.-protocol, en het Mesh Potato-project. Als u nieuw bent in de wereld van mesh-netwerken is deze aflevering een gemakkelijke ingang. Elektra legt de theorie achter de protocollen uit en duikt dieper in het filosofische idee ervan.
De meest energie-efficiënte PDF-lezer is Vrije Software. Gefeliciteerd, Okular!
Om precies te zijn is Okular een universele documentlezer. Dit betekent dat u niet alleen in staat bent om PDF's, strips, en EPub-boeken te lezen maar ook door afbeeldingsbestanden kunt bladeren, Markdown-documenten visualiseren en nog veel meer. In februari 2022 kreeg Okular het Blauwe Engel ecolabel: het officiële milieukeurmerk van de Duitse overheid. In 1978 was de Duitse Milieudienst de eerste die een een milieukeurmerk instelde; dit jaar werd de reikwijdte van het label uitgebreid tot softwareproducten, waardoor Okular het eerste eco-gecertificeerde computerprogramma is geworden.
Om het Blauwe Engel-ecolabel te krijgen moet een programma aan veel eisen voldoen, waaronder transparantie, achterwaartse compatibiliteit en de mogelijkheid om de toepassing te draaien op hardware die minstens vijf jaren oud is. Vrije Software blinkt meestal uit in deze voorwaarden. De FSFE feliciteert Okular en de hele KDE-gemeenschap!
Markeer de datum!
-
Donderdag 14 april is de dag van drie FSFE lokale groepsbijeenkomsten. Van 18:00 tot 21:00 uur vindt in Zürich de reguliere persoonlijke maandelijkse bijeenkomst plaatsvinden. Iedereen die geïnteresseerd is in Vrije Software en die wil opkomen voor de idealen van Vrije Software kan meedoen. De groep zal het hebben over manieren om nieuwe mensen te bereiken en over de komende Open Onderwijsdag. In Hamburg wordt ook de reguliere persoonlijke bijeenkomst georganiseerd. Word voor meer informatie alsjeblieft lid van de e-maillijst van de groep. En ook in Berlijn vindt de reguliere online maandelijkse bijeenkomst plaats. Schrijf u in op de e-maillijst of volg de Mastodon-pagina van de groep om op de hoogte te blijven.
-
Op woensdag 20 april houdt het FSFE landteam team Nederland zijn gewone online maandelijkse bijeenkomst.
-
Datum wordt aangekondigd. De lokale FSFE-groep Aarhus (Denemarken) heeft zijn eerste bijeenkomst uitgesteld. Als u geïnteresseerd bent, is het nu een goed moment om contact op te nemen met Carsten Agger (agger [at] fsfe [dot] org).
Wat hebben we gedaan
-
Op 30 maart liet programmamanager van de FSFE en duurzaamheidsexpert Erik Albers in de Digital Social Summit zien dat softwareontwerp en Vrije Softwarelicenties invloed hebben op de duurzaamheid van hardware en infrastructuur.
-
Op 24 maart brainstormde de lokale FSFE-groep Berlijn met Jessica Wawrzyniak van Digital Courage over hoe een witte lijst van geschikte Vrije Software voor Educatie zou kunnen werken en hoe de Duitse overheid zo'n zo'n lijst zou kunnen samenstellen.
-
Op 20 maart kwam de FSFE Vrouwengroep online samen om in discussie te gaan over voorbije en toekomstige evenementen.
-
Op 19 maart flitsten de deelnemers aan de Android Opwaarderen-werkgroep hun telefoons in Berlijn.
-
Op 16 maart hield het FSFE Landteam Nederland zijn maandelijkse online vergadering. Het team besprak de nieuwe telecommunicatiewet in België en de mogelijke acties om Routervrijheid veilig te stellen. De vrijwilligers hebben al contact opgenomen met Neutrinet. De open source strategie van de regering was ook een belangrijk onderwerp, evenals de toegenomen afhankelijkheid van DigID, de Nederlandse digitale identiteitsapp. Op 19 maart ontmoette het team elkaar persoonlijk op de bijeenkomst van de Nederlandse Linux Gebruikersgroep.
-
Op 15 maart nam Erik Albers deel aan 'Sustainable software for phones that last', een webinar georganiseerd door Fairphone. Een panel van deskundigen ging in gesprek over waarom de levensduur van telefoons blijft afnemen. Binnen het panel nam Erik een standpunt in over hoe het universele recht om Vrije Software-besturingssystemen op elk apparaat te installeren ons zal helpen om in een duurzamere digitale samenleving te leven.
-
Op 12 maart las Matthias Kirschner, auteur van Ada & Zangemann, het boek voor tijdens de Chemnitzer Linux-Tage. Een video van een lezende auteur tijdens het Wintercongres is nu beschikbaar.
-
Op 10 maart hield de FSFE lokale groep Berlijn haar maandelijkse bijeenkomst. De deelnemers bespraken zaken van financiering en veiligheid in verband met Vrije Software. De groep besprak de recente plannen van Mozilla om privacy-vriendelijk reclame te maken.
-
Op 10 maart besprak de plaatselijke FSFE-groep Zürich manieren om nieuwe mensen te bereiken en verkende mogelijke acties zoals werkgroepen en informatieve evenementen.
-
Op 9 maart vond de maandelijkse bijeenkomst van FSFE's lokale groep in Hamburg plaats.
Draag bij aan onze nieuwsbrief
Als u gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan naar ons. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. Wij verheugen ons erop van u te horen! Als u ook ons en ons werk steunen, word dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donateurs die ons werk mogelijk maken. En dank aan onze vertalers, die u in staat stellen deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.
Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou