Sinds 2001 heeft de FSFE gebruikersrechten versterkt door drempels voor softwarevrijheid af te breken. We hebben mensen en organisaties 20 jaren lang geholpen te begrijpen hoe Vrije Software bijdraagt aan vrijheid, transparantie en zelfbeschikking.

Voor de komende twee decennia hebben we uw hulp nodig. We willen dat iedereen in staat is om hun technologie zelf te controleren. Vrije Software en haar vrijheden om te gebruiken, bestuderen, delen en verbeteren zijn de sleutel voor dat doel.

Deze pagina is nog niet vertaald. Help ons alstublieft bij het vertalen van deze en andere pagina's op fsfe.org zodat mensen onze boodschap in hun moedertaal kunnen lezen.

News

News Archive for 2006

De FSFE wordt de juridische voogd van het Bacula Project

21 November 2006

Kern Sibbald, de stichter en hoofdontwikkelaar van de Bacula network backup solution, wees zijn auteursrecht toe aan de FSFE. "Ik wilde het engagement van het Bacula project voor Vrije Software benadrukken", zei Kern. "Bacula is altijd al een community project geweest, wij willen dat consolideren op lange-termijn. Ik ben blij dat de FSFE deze dienst aanbiedt, aangezien het een groot deel van de administratieve lasten van onze schouders neemt, zodat wij ons kunnen focussen op de taak van het programmeren."  

Lancering Freedom Task Force, in samenwerking met gpl-violations.org

13 November 2006

"Het is ons voornaamste doel ervoor te zorgen dat bedrijven zich al vanaf het begin houden aan de licentie, in plaats van achteraf de overtredingen te moeten bekampen," verteld Mr. Coughlan. "De mensen in de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor licenties, willen we aanmoedigen om ons te contacteren, zodat we samen problemen kunnen voorkomen, dat is veel eenvoudiger dan achteraf zaken op te lossen die we vooraf reeds konden bespreken."  

DRM.info: Informatie over de gevaren van het beheren van het privaat gebruik van media

03 October 2006

Een groep van organisaties en auteurs lanceerden vanmorgen DRM.info. Dit initiatief, voorgesteld door de Free Software Foundation Europa (FSFE), wil een gemeenschappelijk informatieplatform over de gevaren van het beheer van digitale beperkingen, Digital Restrictions Management (DRM), aanbieden. De initiatiefnemers komen uit verschillende sectoren, waaronder digitale vrijheidsbewegingen, internet-activisten, consumentenorganistaties en bibliotheken.  

GPL Versie 3, Tweede Proeftekst Gepubliceerd

27 July 2006

Na zes maanden publieke discussie, staat de tweede proeftekst nu on line - we hopen onder andere een antwoord te geven op de commentaren over patenten, Digital Restrictions Management en de wereldwijde afdwingbaarheid.  

Commissie aan Microsoft: Interoperabiliteit verhinderen heeft een prijs

12 July 2006

De Europese Commissie beboet Microsoft voor 1,5 miljoen Euro per dag met terugwerkende kracht tot 16 december 2005, in totaal 280,5 miljoen Euro. Indien Microsoft zich tegen eind juli 2006 niet in regel stelt kan deze boete verdubbelen. Deze boetes worden opgelegd omdat Microsoft blijft weigeren zich te schikken naar de beslissing van de Europese Commissie om de informatie vrij te geven die nodig is om interoperabiliteit met concurrenten mogelijk te maken. Deze richtlijnen creëren een omgeving waar eerlijke concurrentie mogelijk is. De FSFE steunt de Europese Commissie sinds het begin van de zaak in 2001.  

Details voor de GPLv3 Internationale conferentie online

13 June 2006

De derde Internationale GPLv3 Conferentie, die het eerste halve jaar markeert van de conslultatieperiode om de meestgebruikte Vrije Softwarelicentie te herwerken, heeft experten vanuit Europa en de rest van de wereld te gast.
De locatie, het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ligt in het hart van de stad. Tijdens dit tweedaagse evenement worden onder andere presentaties gegeven door Richard Stallman, voorzitter FSF, Eben Moglen, voorzitter van het Software Freedom Law Center, Georg Greve, voorzitter van de FSF Europa en Harald Welte, oprichter van de gpl-violations.org.  

De FSFE verwelkomt KDE e.V. als nieuwe geassocieerde organisatie

09 May 2006

De KDE e.V. - een geregistreerde non-profit organisatie die de K Desktop Environment (KDE®) helpt met juridische en fiscale zaken - en de Free Software Foundation Europa (FSFE) zijn blij u hun associatie te melden, ze werken samen aan de promotie en de bescherming van Vrije Software voor de desktops in Europa en de wereld.  

Samba en FSFE: "Microsoft verhindert innovatie in de geïnformatiseerde samenleving"

27 April 2006

"Bedrijven en overheden betalen een kunstmatig hooggehouden prijs voor hun software omdat Microsoft weigert de protocollen, om met haar producten te communiceren, bekend te maken. Dit is nochtans de gangbare praktijk in deze industrie." Dit verklaarde Andrew Tridgell, voorzitter en oprichter van het Samba Team, vandaag in naam van de FSFE voor het Europees Hof.  

Microsoft: "Onze patenten voorkomen samenwerking"

27 April 2006

Carlo Piana, advocaat voor de Free Software Foundation Europa in deze zaak, geeft meer uitleg:"Hun tussenkomsten maakten het duidelijk dat de "blauwe bel" alleen bestaat in de pleidooien van hun advocaten. Microsoft laat er zeker geen twijfel over bestaan dat de bel wel een juridische basis heeft: ze beweren een conglomeraat van 46 patenten op de active directory services te hebben, met als belangrijkste doel het voorkomen van samenwerking met andere systemen ,wat uiteindelijk elke vorm van concurrentie onmogelijk moet maken.  

Notebook loterij: En de winnaars zijn...

03 April 2006

De notebooks zijn verloot en twee gelukkige Fellows uit Italië en Nederland wonnen een HP Compaq Notebook met daarop Debian GNU/Linux geïnstalleerd.  

FSFE tegen Microsoft: Stop met zagen en beantwoord de vragen!

16 February 2006

"Na jaren vooronderzoek, een eerste uitspraak in 2004 en een zaak voor het Europees Hof die bijna 2 jaar aansleepte, moeten we nu wel besluiten dat Microsoft nooit de intentie heeft gehad zich te schikken naar de besluiten aangaande mededinging door de Europese Instellingen," verklaart Georg Greve, voorzitter van de Free Software Foundation Europa (FSFE). "Jarenlang moeten we nu al toezien op de vertragingsmanoeuvres van Microsoft, terwijl ze helemaal geen aanstalten maakt haar producten meer toegankelijk te maken voor concurrenten, waaronder Vrije Software en Samba, zodat echte vrije concurrentie onmogelijk blijft."