Deze pagina is nog niet vertaald. Help ons alstublieft bij het vertalen van deze en andere pagina's op fsfe.org zodat mensen onze boodschap in hun moedertaal kunnen lezen.

News

News Archive for 2018

The FSFE empowers users to control technology with its diverse activities and concrete engagement for software freedom. Follow us and make sure to receive regular updates and deeper insights on our various channels.

Volg ons nieuws

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws door u te abonneren op onze RSS-feed en de verschillende mediakanalen bezoeken.

Sociale media

Voor nieuws in het kort volgt u ons op:

De FSFE heeft uw steun nodig bij het verspreiden van softwarevrijheid in Europa!

05 December 2018

Sinds 2001 stelt de Free Software Foundation Europe softwaregebruikers in staat om controle uit te oefenen over de technologie die vandaag de dag zo diep met onze levens is verweven. Als organisatie zonder winstoogmerk wordt ons werk gesteund door de voortdurende en genereuze bijdragen van onze supporters. Van publiekscampagnes tot beleidsmonitoring, van het verwijderen van juridische barrieres tot het helpen van organisaties bij het begrijpen hoe software bijdraagt aan vrijheid, transparantie en zelfbeschikking: onze supporters hebben ons geholpen om ons werk te financieren. 

Jaarverslag van de Free Software Foundation Europe 2018

05 November 2018 –

"Softwarevrijheid in Europa" is het jaarverslag van de Free Software Foundation Europe (FSFE). In één document geeft het u een overzicht van belangrijke dingen die de FSFE de afgelopen 12 maanden heeft gedaan en bereikt. In het rapport van 2018 leest u over onze verkiezingscampagnes, onze input over de hervorming van het auteursrecht in de Europese Unie en over onze succesvolle aanpak in het eisen van publiek gefinancierde software die openbaar gemaakt wordt onder een Vrije Softwarelicentie. U krijgt ook inzicht in de evenementen die we (mede)georganiseerd hebben en over onze gemeenschap en groepen die ons geholpen hebben met deze prestaties. Tot slot zullen we een aantal cijfers tonen die laten zien op welke middelen we hebben gerekend en een vooruitblik geven voor het komende jaar. 

Oproep voor sessies voor FSFE's assemblee op 35C3

24 October 2018 – , admin

In het kader van het 35ste Chaos Communication Congress dat van 27 tot 30 december in Leipzig plaatsvindt, is de FSFE graag weer gastheer van een assemblee, die als informatiestand en ontmoetingspunt voor onze vrienden en alle vrienden van Vrije Software fungeert. Net als in vorige edities bieden we aandacht en een podium voor zelf georganiseerde sessies door en voor onze gemeenschap en dit is onze oproep tot deelname. 

Vrije Software verandert de octrooistrategie van Microsoft

23 October 2018

In oktober heeft Microsoft een grote stap gezet met betrekking tot zijn software-octrooien door zich aan te sluiten bij het LOT Netwerk (LOT staat voor "License on Transfer"; "licentie op overdracht", vert.) en het Open Invention Network (OIN); "Open Uitvinding Netwerk", vert. Dit is een duidelijk teken van vooruitgang op de lange weg naar de overhandiging van de controle van de technologie aan de mensen. De FSFE moedigt Microsoft aan om extra stappen in deze richting te zetten. 

Digital-O-Mat: Wat vinden de partijen in Hessen van Vrije Software?

10 October 2018 –

De Free Software Foundation Europe (FSFE) heeft voorafgaand aan de komende verkiezing voor de Landdag in Hessen met behulp van een "Digital-O-Mat" de posities van de partijen ten aanzien van Vrije Software onder de loep genomen. Opvallend zijn met name de zwaarwegende verschillen tussen de huidige coalitiepartners. Terwijl de CDU zich voor de status quo uitspreekt presenteert Bündnis 90/Die Grünen zich als ondersteuner van Vrije Software en spreekt zich expliciet uit voor het door de FSFE gepropageerde grondbeginsel "Publiek Geld, Publieke Code!" van de gelijknamige campagne uit. 

"Ga vandaag voor open, er is geen excuus om het niet te doen" - interview met Timo Aarnio, GIS-expert bij National Land Survey Finland

17 September 2018 – , Alexandra Busch

Oskari is een Vrije Software-platform voor het browsen, delen en analyseren van geografische informatie uit gedistribueerde data-bronnen. De ontwikkeling ervan wordt gecoördineerd door het National Land Survey van Finland en wordt georganiseerd via het Oskari-netwerk met meer dan 38 organisaties uit de private en publieke sector. Oskari ontving de tweede prijs in de internationale categorie van de Sharing and Reuse Awards Contest 2017 van de Europese Commissie. Ze gaat op dit moment door de incubatiefase om een officieel Open Source Geospatial Foundation (OSGeo) Project te worden. Om licht te laten schijnen op beste praktijken ten aanzien van Vrije Software die met publieke middelen zijn gefinancierd hebben we een interview gehouden met Timo Aarnio, GIS-expert bij de afdeling SDI-diensten van het National Land Survey van Finland.  

Nieuw FSFE-staflid Alexander Sander: programmamanager EU-overheidsbeleid

07 September 2018 –

De Free Software Foundation Europe verwelkomt ons nieuwste staflid Alexander Sander van harte. Alexander is ingehuurd als onze nieuwe programmamanager EU overheidsbeleid hij werkt voltijds op FSFE's kantoor in Berlijn. In zijn functie werkt Alexander met ons vooral op het gebied van beleidsonderwerpen die raken aan Vrije Software en Open Standaarden op het niveau van de EU en haar lidstaten. Verder helpt hij ons bij het identificeren en bijhouden van EU-beleidsontwikkelingen om FSFE's netwerk in te lichten over relevante onderwerpen. 

"Oproep tot actie: Red Vrije Software in deze september"

05 September 2018 – George Brooke-Smith

Vrije Software is in gevaar! Op 12 september zal de EU stemmen over een pakket "auteursrechtherziening" dat de basis waarop Vrije Software wordt gebouwd ondermijnt. Het voorgestelde Artikel 13 van de EU auteursrechtrichtlijn richt zicht op iedere online dienst die haar gebruikers in staat stelt om inhoud te uploaden en met elkaar te delen, dus inclusief platforms die code hosten. 

FSFE is hiring: project manager

16 July 2018

We are looking for a project manager to support our work to empower people to control technology. The person will work 35 hours per week with our team in the FSFE's Berlin office supporting FSFE projects and managing larger FSFE events. There will be coordination with remote staff and volunteers, as well as travels to other countries. 

Vrije Software gebruiken om een meer democratische, inclusieve en duurzame digitale samenleving te bouwen - interview met Francesca Bria, CTO van Barcelona

05 July 2018 –

Barcelona, de op een na grootste gemeente van Spanje, werkt actief aan een "smart city"-agenda die de hedendaagse stedelijke infrastructuur en technologieën hervormt om de behoeften van de burgers op de eerste plaats te zetten. De sleutel voor Barcelona's agenda is het gebruik en de promotie van Vrije Software en open technologieën als een sociaal goed, om samenwerking tussen overheden mogelijk te maken en te ontsnappen aan verkopers lock-in. Barcelona is ook het eerste stadsbestuur dat de open brief voor de “Publiek Geld? Publieke Code!”-campagne ondertekende. Om licht te schijnen over Barcelona's beste praktijk hebben we een interview gehouden met Francesca Bria, Hoofd Technologie en Digitale Innovatie-Officier bij het stadsbestuur van Barcelona, om haar te vragen naar lopende innovaties en ontwikkelingen in Barcelona. 

Technische notitie: uitdagingen rond e-mail op 8 juni

13 June 2018 – ,

Vrijdagmorgen vond er een fatale hardwarecrash plaats op een van onze e-mailservers. Dit had invloed op delen van onze e-mailinfrastructuur in e-maillijsten. Alle diensten functioneren nu weer. We willen u informeren over wat er gebeurde en welke problemen zijn veroorzaakt. In een notendop: verzeker u ervan dat uw e-mails zijn aangekomen en controleer uw SMTP-instellingen. 

Hoe Spaanse overheden software hergebruiken - een interview met Elena Muñoz Salinero over beste praktijken

01 June 2018 –

Het Technology Transfer Centre (CTT) is een initiatief van de Spaanse overheid met als doel het delen en hergebruiken van software en diensten tussen overheidsdiensten te vergemakkelijken. Om licht te werpen op deze beste praktijk, hebben we een interview afgenomen met Elena Muñoz Salinero, hoofd van CTT, om haar te vragen naar de juridische, politieke en technologische achtergrond van het CTT. 

LLW2018: De FSFE brengt top juridische experts bijeen om te debatteren over juridische en licentiëringsonderwerpen rond Vrije Software

30 May 2018 – Polina Malaja

Een meer dan een decennium lange traditie volgende, organiseerde de FSFE opnieuw haar jaarlijkse Vrije Software Juridische en Licentiëring Werkgroep (LLW) in 2018: een ontmoetingsplaats voor toonaangevende juridische experts om kwesties en beste praktijken rond Vrije Softwarelicenties te bespreken. Dit jaar hebben we besloten om het evenement terug te brengen naar zijn roots en het gedeelte "werkgroep" in de oorspronkelijke titel te benadrukken: ongeveer 120 juridische experts verzamelden zich voor een driedaagse conferentie in Barcelona (Spanje) met een ongekende hoeveelheid parallelle tracks en interactieve sessies die waren ontworpen om een duik te nemen in de meest controversiële onderwerpen in de juridische wereld van Vrije Software. 

FSFE vereenvoudigt lidmaatschapsprocedures voor bijdragers

26 May 2018 –

Tijdens de Algemene Vergadering van vorig jaar is aan de Raad van de FSFE gevraagd om een verandering van de statuten voor te bereiden om de zogenoemde "Fellowship-zetels" te verwijderen. Deze motie is aangenomen met 20-3 stemmen en nul absenties. Vandaag keurde de Algemene Vergadering van de FSFE in een buitengewone vergadering de verwijdering van Fellowship-zetels goed. In de toekomst zal toegang tot FSFE-lidmaatschap worden gefaciliteerd door middel van normale lidmaatschapsprocedures voor actieve FSFE-bijdragers. 

Oproep voor participatie: FSFE-gemeenschapsontmoeting en FSFE-track op de Libre Software Meeting in Straatsburg, Frankrijk

14 April 2018

De Libre Software Meeting (LSM) is wellicht de grootste door de gemeenschap gedreven Vrije Software-bijeenkomst in Frankrijk. Zij fungeert in 2018 ook als gastheer voor de FSFE-gemeenschapsontmoeting. Het vindt plaats in Straatsburg en de FSFE zal haar eigen trakn organiseren tijdens de eerste dagen van de LSM, van 7 tot 9 juli. Dit is uw kans op deel te nemen aan FSFE's gemeenschapsontmoeting en gelijktijdig een lezing te houden op LSM 2018. De deadline voor het aanmelden van een lezing is 30 april en voor u het vergeet, meldt u zich nu aan! 

Oproep voor participatie: FSFE-track over "digitale educatie" tijdens de Libre Software-ontmoeting in Straatsburg, Frankrijk

22 March 2018

Van 7 tot 12 juli zal de Libre Software-ontmoeting plaatsvinden in Straatsburg, Frankrijk. De conferentie, die ook bekend staat als RMLL, wordt jaarlijks op een andere locatie gehouden en is op dit moment het grootste Vrije Software-evenement in Frankrijk. Het belangrijkste onderwerp van dit jaar is "Digitale educatie: gevangenschap of opnieuw leren opkomen voor uzelf?". Met de FSFE-track zoeken we naar inspirerende inzichten over gouden kooien en bevrijding, niet alleen in onderwijsinstellingen maar ook in ons dagelijkse leven. 

Ask Your Candidates: Italian parties offer progress towards the use of Free Software in public entities

02 March 2018 –

The Free Software Foundation Europe (FSFE) publishes the results of the Ask Your Candidates campaign that FSFE Italy did run for the Italian election. Multiple questions have been sent to the major political parties that run for office in the national elections on March 4. We received positive statements by "Movimento 5 Stelle", "Liberi e Uguali", "Partito Democratico" and "Potere al Popolo". Unfortunately, there have been no answers by "+Europa", "Forza Italia", "Fratelli d'Italia" and "Lega Nord".  

FSFE Italië vraagt politieke partijen naar hun standpunten over Vrije Software

19 February 2018 –

In het kader van de komende verkiezingen in Italië op 4 maart heeft het landteam FSFE Italië verschillende vragen gestuurd naar de deelnemende partijen om ze uit te dagen ten aanzien van hun standpunt over Vrije Software in de overheid en het onderwijs. We zullen hun antwoorden na ontvangst publiceren en analyseren. 

Neem deel aan de I Love Free Software Day 2018

12 February 2018 –

De Free Software Foundation Europe roept iedereen op om alle bijdragers aan Vrije Software-projecten op 14 februari te bedanken. Vorig jaar zijn we op de jaarlijkse I Love Free Software Day offline actief geweest om met mensen buiten onze informatieluchtbel te praten over het belang van Vrije Software. Komende woensdag gaan we terug naar onze roots en richten we ons op de reden waarom deze dag eigenlijk is uitgevonden: om de Vrije Software-gemeenschap te vieren.