Sinds 2001 heeft de FSFE gebruikersrechten versterkt door drempels voor softwarevrijheid af te breken. We hebben mensen en organisaties 20 jaren lang geholpen te begrijpen hoe Vrije Software bijdraagt aan vrijheid, transparantie en zelfbeschikking.

Voor de komende twee decennia hebben we uw hulp nodig. We willen dat iedereen in staat is om hun technologie zelf te controleren. Vrije Software en haar vrijheden om te gebruiken, bestuderen, delen en verbeteren zijn de sleutel voor dat doel.

Deze pagina is nog niet vertaald. Help ons alstublieft bij het vertalen van deze en andere pagina's op fsfe.org zodat mensen onze boodschap in hun moedertaal kunnen lezen.

News

News Archive for 2008

Fellowshipinterview met Johannes (Hanno) Böck

18 December 2008

Deze maand hebben we Johannes Böck geïnterviewd over CAcert, Gentoo, OpenStreetMap, privacy, veiligheid en Vrije Softwarebedrijven. Dit is het derde interview uit onze serie Fellowshopinterviews - "the smallest unit of freedom".  

De FSFE start vertaalmarathon van 4 weken

15 December 2008

De Free Software Foundation Europe (FSFE) organiseert van 15 december 2008 tot 11 januari 2009 een vertaalmarathon van 4 weken voor hun webpagina's. De FSFE wil zo de informatie over Vrije Software en haar eigen werk in zo veel mogelijk talen beschikbaar stellen.  

De FTF en gpl-violations publiceren richtlijnen voor het rapporteren en herstellen van licentieovertredingen

08 December 2008

FSFE's Freedom Task Force (FTF) en GPL-violations.org publiceerden vandaag richtlijnen voor het rapporteren en herstellen van schendingen van de licentie. Deze richtlijnen moeten zowel gebruikers als ontwikkelaars helpen om gepast te reageren op licentieovertredingen. Men beschrijft hoe je problemen moet rapporteren en welke informatie zeker bijgevoegd moet worden. Voor projecten en bedrijven staat ook beschreven hoe ze eventueel kunnen reageren nadat ze zo'n rapport ontvangen hebben.  

Een evenwichtsonderzoek: Standaardisering en patenten

02 December 2008

Na de workshop "IPR in ICT Standardisation" in Brussel maakte Georg Greve, voorzitter van de FSFE, een analyse van de conflicten tussen standaarden en patenten. Deze studie gaat over de meest schadelijke gevolgen van patenten op standaarden, de efficiëntie van de bestaande remedies en mogelijke oplossingen voor de toekomst.  

Fellowshipinterview met Rolf Camps

28 October 2008

Ciarán O'Riordan interviewde deze maand Rolf Camps over vertaalwerk, vrijwilligerswerk en Vrije Software in België. Aangezien vertalingen onmisbaar zijn voor een Europese organisatie maar de vertalers slechts zelden in de bloemetjes worden gezet, informeerde Ciarán naar Rolf zijn motivatie en wat dat werk juist inhoudt. Dit is het tweede interview in onze reeks Fellowshipinterviews - "the smallest unit of freedom".  

FSFE steunt Freedom Not Fear

07 October 2008

De Free Software Foundation Europe (FSFE) ondersteunt Vrije Software zodat elke burger een onafhankelijke, actieve en verantwoordelijke rol kan spelen in onze informatiemaatschappij. Maar! Censuur, schendingen van het net neutraliteitsbeginsel en alsmaar meer controle op onze online activiteiten, bemoeilijken ons werk. De FSFE vraagt daarom om deel te nemen aan de wereldwijde actiedag "Freedom Not Fear", nu zaterdag 11 oktober.  

Gelukkige verjaardag GNU! De FSFE viert de 25ste verjaardag van het GNU-project.

27 September 2008

Vandaag is het precies vijfentwintig jaar geleden dat het GNU-project werd aangekondigd, een vooruitstrevend project om een besturingssysteem te ontwikkelen dat alle gebruikers de vrijheden geeft om het systeem te wijzigen en deze wijzigingen opnieuw te publiceren. Dit kan gebeuren op individuele basis en in groepsverband. De Free Software Foundation Europe (FSFE) wil even stilstaan bij enkele substantiële verwezelijkingen uit de eerste kwart-eeuw van GNU's bestaan. We kijken ook vooruit naar nieuwe mogelijkheden om ons gemeenschappelijk doel te bereiken door het creëren van goede omstandigheden voor de verdere ontwikkeling van de softwarevrijheden.  

25 jaar GNU = 25% vermindering gedurende 25 dagen

22 September 2008

25 jaar GNU = 25% vermindering gedurende 25 dagen. Om de 25ste verjaardag van het GNU-project te vieren, geeft de FSFE van 23 september tot 17 oktober 25% vermindering op haar koopwaar. Opgelet, deze vermindering geldt niet voor de verzendingskosten.  

De FSFE is verheugd dat KDE de Fiduciary Licence Agreement (FLA) gaat gebruiken

22 August 2008

"Wij beschouwen het gebruik van de FLA door KDE als een belangrijke stap in de groei van de Vrije Softwaregemeenschap", zegt Georg Greve, voorzitter van de Free Software Foundation Europe. "De FLA werd speciaal ontworpen om projecten juridisch beheersbaar te houden en om hun software op langere termijn te beschermen. KDE is één van de belangrijkste Vrije Softwareprojecten en speelt een centrale rol in de bevrijding van de desktop. Deze beslissing bewijst dat het KDE-project bewust nadenkt over methoden om deze vrijheid te vrijwaren."  

Zijwieltjes voor vrijheid: Wine 1.0

18 June 2008

"Natuurlijk zou het voor gebruikers interessanter zijn om zelfstandig te kunnen rijden, zonder afhankelijk te zijn van zijwieltjes. Maar toch zorgen die wieltjes ervoor dat de kinderen niet vallen, wat de vrijheid van zowel de ouders als de kinderen vergroot. Wine schenkt op dezelfde manier vrijheid en veiligheid aan de gebruikers. Dat is de reden van onze dankbaarheid en voor onze erkenning van hun werk."  

GPL-Violations.org en FSFE's Freedom Task Force gaan nauwer samenwerken

27 May 2008

"Juridisch is het klaar en duidelijk dat personen die Vrije Software verdelen zich ook aan de licentie moeten houden. GPL-Violations.org en de FTF bouwen samen aan een juridische structuur die daar ondersteuning voor moet bieden en tevens de licenties doet naleven", zegt Harald Welte. Shane Coughlan voegt hier nog aan toe :"Ik geloof dat deze nieuwe overeenkomst zal helpen om de juridische structuur die Vrije Software ondersteunt een duurzaam karakter te geven. "  

De FSFE is bezorgd over de kwaliteit van het standaardisatieproces

02 April 2008

"Technisch gesproken is de toestand van IS29500 bedroevend," zegt Marko Milenovic, lid van het Servische team van de FSFE die deel uitmaakt van de Servische technisch commissie voor DIS29500. "Het grootste deel ervan is technische proza van lage kwaliteit waarin zelfs de genormeerde terminologie, die gevraagd wordt in de ISO/IEC richtlijnen, niet gerespecteerd wordt. Er wordt ons gevraagd om te wachten op het onderhoudsproces om MS-OOXML bruikbaar te maken. Dat ISO een specificatie goedkeurt waarvan ze zelf weet dat die niet functioneel is, is ontgoochelend."  

26 maart 2008: Vandaag is het Document Freedom Day!

26 March 2008

Vandaag is het Document Freedom Day: Ongeveer 200 teams uit meer dan 60 landen organiseren lokale activiteiten om een groter bewustzijn te creëren rond Vrije Documenten en Open Standaarden. [...] Vrije Documenten zorgen ervoor dat je zelf controle hebt over je eigen informatie, dat overheden de volledige controle hebben over hun gegevens en dat je ook in de toekomst vrije keuzes kan maken. Je kan jezelf deze vrijheid vandaag cadeau doen [...]  

Petitie voor Open Standaarden in het Europees Parlement

06 March 2008

Op het moment dat de EU-commissie onderzoek doet naar het anti-competitieve gedrag van één van de dominante spelers in de markt, verplicht het Europees Parlement de burgers en zelfs haar eigen parlementsleden om die specifieke software te gebruiken. OpenForum Europe, de European Software Market Association en de Free Software Foundation Europe lanceerden vandaag een petitie om aan het EP te vragen om Open Standaarden te gebruiken zodat alle burgers kunnen deelnemen aan het democratisch proces.  

FSFE achtergrondinformatie: Interoperabiliteitsproblemen met MS-OOXML

05 March 2008

De FSFE heeft achtergrondinformatie over interoperabiliteitsproblemen veroorzaakt door het Microsoft Office OpenXML formaat. "De voorgestelde MS-OXML/DIS29500 specificaties geven aanleiding tot ernstige technische en juridische bezwaren. Dit document legt aan de hand van drie voorbeelden uit hoe de voorgestelde MS-OOXML specificaties en de praktische toepassing ervan in MS Office 2007 de interoperabiliteit hinderen, je afhankelijkheid van één bepaalde verkoper verhogen en hoe dat leidt tot een verstoorde markt."  

FSFE vraagt Microsoft om zijn interoperabiliteitsinformatie zonder beperkingen vrij te geven

28 February 2008

De Europese Commissie gaf Microsoft een boete van 899 miljoen Euro voor anti-competitief gedrag door de toegang tot zijn interoperabiliteitsinformatie te beperken. "Microsoft is het laatste bedrijf dat nog actief promotie maakt voor het gebruik van softwarepatenten om interoperabiliteit te beperken. Zo'n gedrag kan niet meer getolereerd worden in onze internetmaatschappij waar alle componenten, ongeacht hun oorsprong, naadloos moeten kunnen samenwerken", zegt Georg Greve, voorzitter van de Free Software Foundation Europe.  

Microsofts toezeggingen maken geen verschil voor zijn belangrijkste concurrenten

22 February 2008

Microsoft verspreidde gisteren een persbericht waarin ze hun voornemen bekend maakten om interoperabiliteitsinformatie bekend te maken voor hun vlaggeschipproducten. Dit persbericht bevatte eigenlijk weinig echt nieuws. Microsoft heeft de afgelopen jaren al verschillende gelijkaardige voornemens bekend gemaakt en telkens bleken ze de interoperabilieteit eerder te bemoeilijken dan te verbeteren. Als we de voorwaarden van hun laatste actie bestuderen zien we geen belangrijke verandering in hun beleid.  

26 maart: Een wereldwijde actiedag voor het vrij maken van documenten

20 February 2008

De Document Freedom Day (DFD) is een werelddag voor het vrij maken van documenten met acties vanuit de basis voor de promotie van Vrije Documentformaten en Open Standaarden in het algemeen. De DFD is een initiatief van, en wordt gesteund door, een groep van organisaties en bedrijven. De Free Software Foundation Europe, ODF Alliance, OpenForum Europe, IBM, Red Hat en Sun Microsystems, Inc. behoren, naast nog andere organisaties, tot de groep van initiatiefnemers. Op 26 maart 2008, zal de Document Freedom Day een wereldwijde ontmoetingsplaats zijn voor het vrij maken van documenten en voor Open Standaarden.  

FSFE Achtergrondinformatie: DIS-29500 - Al verworpen voor men het gebruikt?

18 February 2008

Toen ECMA het MS-OOXML-formaat aan ISO voorlegde als ECMA-376 voor een versnelde goedkeuring (fast-track), hebben veel landen de kritiek gegeven dat de standaard overlapt met de bestaande ISO-standaard ISO/IEC 26300:2006, het Open Document Format (ODF). [...] Aangezien het zogezegd 'bewaren van bestaande eigenaardigheden' als reden werd opgegeven voor het hele DIS-29500 ISO-proces, vindt de FSFE het echt de moeite om dit argument een van dichtbij te bekijken.  

NLnet blijft FSFE's Freedom Task Force steunen

18 January 2008

FSFE's Freedom Task Force werd in november 2006 gelanceerd om individuen, projecten en bedrijven te helpen met Vrije Softwarelicentiëring. De opstartfase van de FTF werd mogelijk gemaakt door de steun van de Nederlandse filantropische organisatie "stichting NLnet". Dankzij de steun van NLnet kreeg de FTF de mogelijkheid om cursussen te geven en advies te verstrekken. We konden daardoor ook in samenwerking met gpl-violations.org licentieovertredingen in de Europese regio aanpakken. De FTF heeft ook netwerken opgericht van juridische en technische specialisten om een samenwerking te organiseren tussen advocaten, projecten en bedrijven die vragen hebben over licenties. Vandaag, na meer dan twaalf maanden ononderbroken groei, geeft MLnet voor een tweede keer financiële steun aan dit innovatief juridisch project.