Deze pagina is nog niet vertaald. Help ons alstublieft bij het vertalen van deze en andere pagina's op fsfe.org zodat mensen onze boodschap in hun moedertaal kunnen lezen.

News

News Archive for 2020

The FSFE empowers users to control technology with its diverse activities and concrete engagement for software freedom. Follow us and make sure to receive regular updates and deeper insights on our various channels.

Volg ons nieuws

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws door u te abonneren op onze RSS-feed en de verschillende mediakanalen bezoeken.

Sociale media

Voor nieuws in het kort volgt u ons op:

Interview met A. Cord-Landwehr over het aannemen van REUSE in de KDE-gemeenschap

15 December 2020

In slecht drie jaren heeft ons REUSE-initiatief licentiepraktijken van tenminste 500 projecten succesvol veranderd. 2020 Markeert weer een succesvol jaar met haar aanname door onder andere NGI0-projecten, een Corona Waarschuwings-app en KDE. We maakten gebruik van deze gelegenheid om met Andreas Cord-Landwehr te praten over het aannemen van REUSE in de KDE-gemeenschap. 

Publieke code voor met publiek geld gefinancierde internationale ontwikkelingssamenwerking

10 December 2020

Internationale ontwikkelingssamenwerking vindt steeds meer digitaal plaats. Vrije Software wordt daarom een fundamentele technologie om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te bereiken. Samen met experts op dit gebied vat de FSFE deze verbanden in een artikel samen en eist dat met publiek geld gefinancierde software gepubliceerd wordt als Vrije Software. 

Screenshot van Corona Waarschuwings-app

Duitse Corona tracerings-app beschikbaar zonder Google-diensten

08 December 2020

Enkele Vrije Software-ontwikkelaars hebben vandaag bereikt wat officiële lichamen maandenlang hebben gemist: ze hebben de Duitse Corona Waarschuwings-app voor het traceren van Covid-19 risicocontacten beschikbaar gemaakt in een versie die geheel vrij is van afhankelijkheden van Google en beschikbaar is in de Vrije Software app-winkel F-Droid.  

Een vijgenblad

EU Open Source-beleid: goede analyse maar we missen concrete vervolgstappen

23 October 2020

Woensdag publiceerde de Europese Commissie (EC) haar nieuwe Open Source-strategie. We zijn blij dat de EC de voordelen van Vrije Software en de vier vrijheden voor het gebruiken, bestuderen, delen en verbeteren erkent maar het ontbreekt aan concrete doelen en indicatoren om de strategie te implementeren. We zijn bezorgd dat zonder deze de strategie uiteindelijk te weinig voor elkaar zal krijgen! 

De FSFE pizzalunch

FSFE op SFSCon 2020

19 October 2020

De Zuid-Tiroolse Vrije Softwareconferentie, SFSCon, is een van Europa's meest gevestigde jaarlijkse conferenties over Vrije Software. In de afgelopen jaren waren we aanwezig met lezingen, werkgroepen en informatiekramen. Afgelopen jaar hebben we ook ons Gemeenschapsevenement in de context van SFSCon georganiseerd, zodat we niet alleen onze gemeenschap maar ook veel andere geïnteresseerde mensen konden ontmoeten en verslag konden uitbrengen over ons werk.  

Felicitaties aan de FSF voor haar 35ste verjaardag

09 October 2020

FSFE's zusterorganisatie FSF viert deze week haar 35ste verjaardag. 35 Jaar werken voor softwarevrijheid en veel mensen en organisaties inspireren om op te komen voor gebruikersvrijheden verdient een grote felicitatie. Bekijk en lees de felicitatielezing van FSFE's voorzitter Matthias Kirschner.  

Bulletin Board with a post saying: Make things happen

The FSFE is looking for an office assistant

04 September 2020

We are looking for an office assistant to support our work to empower people to control technology. The person will work 15-35 hours per week with our team in the Berlin office and will support the FSFE's Berlin office operations. 

Een gouden sleutel ligt op de enter-toets van een toetsenbord.

FSFE: EU zou het begrip "intellectueel eigendom" moeten heroverwegen

20 August 2020

Om bij te dragen aan de publieke consultatie van de Europese Commissie over de herziening van de regelgeving inzake "Intellectueel Eigendom" (IE) heeft de FSFE haar eerste feedback gepubliceerd. Op basis van haar wereldwijde ervaring met Vrije Software pleit de FSFE voor een meer inclusieve en gedecentraliseerde regelgeving die duurzame kennisdeling en immateriële rijkdom mogelijk maakt. 

Een puzzel met daarop een wereldbol

Uw en onze successen richting softwarevrijheid in Europa

20 July 2020

De verspreiding van Covid-19 bracht voor ons en onze samenlevingen dramatische en drastische veranderingen met zich mee. Deze werpen licht op de wereldwijde behoefte aan wereldwijde oplossingen zoals Vrije Software. Een korte samenvatting over de recente successen op het gebied van softwarevrijheid in Europa die we samen met uw hulp en ondanks de crisis hebben bereikt. 

Nieuwe Europese regels dagen Routervrijheid uit

01 June 2020 –

Vanaf 21 juni zal een nieuwe verzameling regels richtinggevend zijn voor de implementatie van Routervrijheid in Europa. De internalisering van de regels door de 27 lidstaten van de EU zal uitdagingen met negatieve gevolgen voor Routervrijheid met zich meebrengen. De FSFE heeft bijgedragen aan verschillende verbeteringen van de richtlijnen en zal toezien op de naleving ervan. 

NGI Pointer-architecten

NGI Pointer is begonnen met oproepen tot financiering voor projecten die ontworpen zijn om het internet te verbeteren

27 April 2020

NGI Pointer is een initiatief van de Europese Commissie dat ontworpen is om Vrije Softwareprojecten die het internet als platform kunnen verbeteren te voorzien van financiering en expertise. De FSFE neemt deel aan haar Raad van Adviseurs om hulp aan de deelnemende projecten te verlenen. De eerste oproep om deel te nemen aan NGI Pointer is tot 1 juni 2020 geopend. 

COVID-19 Hackathons: alleen Vrije Software creëert wereldwijde oplossingen

08 April 2020

Op dit moment zien we veel hackathons voor gereedschappen die helpen de crisis van de COVID-19-pandemie aan te pakken. Steeds meer regeringen en overheden zijn gastheer of financier van dergelijke hackathons. Om ervoor te zorgen dat de resultaten van deze hackathons wereldwijd kunnen worden gebruikt en lokaal kunnen worden aangepast, dat de software overal kan worden gebruikt, bestudeerd, gedeeld en verbeterd, vraagt de FSFE om de publicatie van de resultaten onder een Vrije Softwarelicentie. 

FSFE-supporters schrijven over Vrije Software voor werken op afstand

03 April 2020

Vanwege de uitbraak van het Covid-19-virus werken veel werknemers nu, vrijwillig of verplicht, op afstand. Veel organisaties die tot nu toe niet gewend waren om op afstand te werken hebben nu te maken met een aantal problemen om zich aan de situatie aan te passen. Om mogelijke lock-ins te vermijden schreven enkele FSFE-supporters collectief over de goede redenen om voor werken op afstand Vrije Software te gebruiken en verzamelden ze in onze wiki een gedetailleerde lijst van praktische oplossingen. 

FSFE in tijden van Corona: hoe een virus ons raakt

27 March 2020

Het SARS-CoV-2-virus en de bijbehorende COVID-19-ziekte veroorzaakt niet alleen ernstige ziekten en sterfgevallen maar houdt ook de FSFE en de hele Vrije Softwaregemeenschap in spanning. We zouden onze ervaringen en de lessen die we hebben geleerd uit de Corona-crisis voor onze gemeenschap en andere liefdadigheidsorganisaties willen delen 

[Updated] The FSFE is looking for an executive assistant

11 March 2020

We are looking for an executive assistant to support our work to empower people to control technology. The person will work 25-35 hours per week with our team in the Berlin office and will be in charge of the FSFE's Berlin office operations. Due to the current situation and the difficulty to onboard the the new person, the application period is enlarged as written below

Geïnteresseerde lezer met een Publiek Geld Publieke Code-brochure

Expertbrochure voor het moderniseren van publieke digitale infrastructuur met Publieke Code: vertaalde versies online

10 March 2020

Wat is Vrije Software? Hoe draagt het bij aan de digitale soevereiniteit, veiligheid en transparantie van de digitale staatsinfrastructuur? Welke stappen kunnen overheden nemen? Deze en andere vragen worden beantwoord in onze publicatie "Publiek Geld Publieke Code - Publieke infrastructuur met Vrije Software moderniseren". Na de succesvolle publicatie van de Engelse versie van onze brochure hebben we deze in nog drie andere talen vertaald: Duits, Tsjechisch en Braziliaans Portugees. 

Angst, onzekerheid en twijfel: de barrières naar Routervrijheid in Duitsland

02 March 2020 – ,

Beschouw dit hypothetische scenario: u bent verhuisd. Behalve alle stress rond het inpakken, transporteren en uitpaken van al uw spullen in uw nieuwe huis moest u ook worden aangesloten op alle nutsvoorzieningen. Het electriciteitsbedrijf deed moeilijker dan u had gedacht: zij zeiden dat u een andere televisie, een ander broodrooster en een andere koelkast moest kopen en de meeste lampen moest vervangen. 

I Love Free Software - en u?

12 February 2020

Terwijl u dit leest is er ergens iemand bezig met het verbeteren van de code van Vrije Software die u voor uzelf gebruikt. Vrije Software maakt al lange tijd deel uit van het dagelijks leven van miljarden gebruikers maar de mensen achter de respectievelijke projecten blijven nog vaak onzichtbaar. Samen willen we daar verandering in brengen. Op 14 februari is de "I love Free". Software Day": een dag om uw liefde te tonen en uw favoriete Vrije Software en haar medewerkers te vieren. Doe met ons mee! 

Verslag van 36c3, about:freedom - about:fsfe

22 January 2020 – Bonnie Mehring

Eind december was FSFE in Leipzig aanwezig op het 36e Chaos Communication Congress. Zoals in vorige jaren waren we op het congres aanwezig met veel informatiemateriaal, lezingen en werkgroepen. FSFE was een van de hoofd-organisatoren van het about:freedom-cluster: een vereniging van 12 organisaties en groepen uit de burgersamenleving. Samen met de andere organisaties legden we de focus op digitale rechten en zaken die te maken hebben met netwerkbeleid.