Sinds 2001 heeft de FSFE gebruikersrechten versterkt door drempels voor softwarevrijheid af te breken. We hebben mensen en organisaties 20 jaren lang geholpen te begrijpen hoe Vrije Software bijdraagt aan vrijheid, transparantie en zelfbeschikking.

Voor de komende twee decennia hebben we uw hulp nodig. We willen dat iedereen in staat is om hun technologie zelf te controleren. Vrije Software en haar vrijheden om te gebruiken, bestuderen, delen en verbeteren zijn de sleutel voor dat doel.

Deze pagina is nog niet vertaald. Help ons alstublieft bij het vertalen van deze en andere pagina's op fsfe.org zodat mensen onze boodschap in hun moedertaal kunnen lezen.

News

News Archive for 2009

Fellowship Interview met Simon Josefsson

21 December 2009

Simon Josefsson is een Fellow en GNU-hacker met een bijzondere interesse voor beveiliging. Hij heeft bijgedragen aan wijdverspreide projecten zoals GnuTLS en libssh2. Onlangs nog mocht hij de Nordic Free Software Award ontvangen. Stian Rødven Eide interviewde Simon voor onze serie Fellowshipinterviews. Ze hebben gepraat over zijn projecten en andere zaken die verband houden met beveiliging.  

FSFE: EC treft regeling met Microsoft in browserzaak

16 December 2009

De Free Software Foundation Europe feliciteert de Europese Commissie met haar beslissing om Microsoft te verplichten haar klanten een vrije keuze te laten tussen verschillende browsers. "Het selectiescherm zal er de gebruikers attent op maken dat ze zelf keuzes kunnen maken", zegt Karsten Gerloff, voorzitter van de FSFE. "We zijn blij dat de FSFE er heeft toe bijgedragen dat de Commissie grenzen heeft gesteld aan het desktopmonopolie van Microsoft."  

FSFE: De EC geeft toe aan de propriëtaire lobby's inzake interoperabiliteit

27 November 2009

Bij de herziening van een belangrijk document over interoperabiliteit bij intergouvernementele elektronische diensten is de Europese Commissie gezwicht voor de lobbyisten van Microsoft en SAP. De Free Software Foundation Europe (FSFE) heeft de totstandkoming van de nieuwe versie van het European Interoperabitity Framework (EIF) geanalyseerd. Daaruit blijkt duidelijk dat de Commissie vertrokken is van de opmerkingen van de Business Software Alliance (BSA), een lobbygroep van de verkopers van propriëtaire software. De opmerkingen van een groot deel van de Europese Softwarebedrijven heeft ze naast zich neergelegd. Enkele recente opmerkingen over Vrije Software van de vicevoorzitter van EC doen bovendien vermoeden dat de Commissie slecht geïnformeerd is.  

Freedom Food: FSFE to cook for its donors

18 November 2009

For this year's round of fund-raising, the Free Software Foundation Europe (FSFE) has cooked up something special. The biggest donor of 2009 will share a cooking session with FSFE's President and other members of the organisation's executive team. FSFE is looking to raise 100,000 Euro during the last quarter of 2009. 

FSFE to award 36 Fellowship grants over the next 12 months!

09 November 2009

Starting in November 2009, Free Software Foundation Europe (FSFE) will award three people with a Fellowship grant every month for the coming year. Everybody who is actively working for Free Software but cannot afford the Fellowship contribution can apply for the grant. 

Fellowship Interview met Leif-Jöran Olsson

28 October 2009

Leif-Jöran Olsson is een taaltechnoloog en fervent voorstander van XML met een lange staat van dienst in de Zweedse solidariteitsbeweging. Ik heb met Leif-Jöran gepraat over zijn achtergrond, opleiding en de verschillende projecten waar hij aan gewerkt heeft.  

Oplossing voor Oracle/Sun deal: Maak MySQL onafhankelijk

23 October 2009

The Free Software Foundation Europe stelt voor dat Oracle MySQL overdraagt aan een onafhankelijke non-profit voogd. De Vrije Softwaregemeenschap kan MySQL maximaal verder ontwikkelen terwijl Oracle niet bang hoeft te zijn dat een concurrent het databaseproject zal overnemen.  

FSFE's banners die u over het hele web mag verspreiden!

22 October 2009

Een volledig nieuwe set van afbeeldingen met banners, web 2.0 knoppen en microknoppen staat online. U kan ze gebruiken om schenkingen te vragen voor de FSFE of om reclame te maken voor onze nieuwsbrief. Iedereen staat vrij ze te gebruiken in online prikborden, weblogs en websites. Kopieer de html-code naar je eigen pagina's en toon het web dat je geeft om Vrije Software en de FSFE.  

Windows 7 komt op de markt met een gekend veiligheidsprobleem

19 October 2009

Microsoft nieuwste besturingssysteem wordt momenteel verdeeld met een potentieel gevaarlijke fout. Nog voor de officiële globale lancering van het product op donderdag verspreidt het Duits federaal IT veiligheidagentschap (BSI) een waarschuwing voor [1] een veiligheidsprobleem met een hoog risico in het SMB2 protocol. Door dit probleem kan de computer via het netwerk uitgeschakeld worden door middel van een Denial of Service (DoS) aanval.  

Schikking met Microsoft zet Vrije Software in de kou

08 October 2009

De Europese Commissie heeft gisteren een voorlopig akkoord met Microsoft bekend gemaakt. De overeenkomst moet een regeling treffen voor het antitrustonderzoek naar de dominante positie van het bedrijf in de webbrowsermarkt. De Commissie is ook klaar om een schikking te treffen over interoperabiliteit. Men wil ervoor zorgen dat concurrerende producten kunnen samenwerken met desktoptoepassingen van Microsoft.  

Fellowship Interview met Andreas Tolf Tolfsen

02 October 2009

Andreas Tolf Tolfsen is een webtechnoloog, webontwikkelaar en aspirant-musicoloog. Hij werkt voor Opera Software en zet zich geregeld in voor de verdediging van digitale vrijheden. Ik heb een jabber-sessie met hem gehad en stelde vragen over zijn werk, zijn leven en zijn muziek.  

Vrije Software eist een plaatsje in de Duitse verkiezingscampagne

21 September 2009

Vragen rond Vrije Software zijn een thema geworden tijdens de Duitse verkiezingscampagne. Dankzij een campagne opgezet door de Free Software Foundation Europe (FSFE) hebben politici uit verschillende partijen het potentieel van Vrije Software en Open Standaarden voor Duitsland erkend. In hun antwoorden op de vragen die de FSFE hen stelde, antwoordde ze dat Vrije Software garant staat voor meer concurrentie, meer innovatie en kan helpen om de uitgaven te beperken.  

Thomas Jensch wordt coördinator van FSFE's edu-team

31 August 2009

Thomas Jensch, momenteel stagiair in het FSFE kantoor te Zürich, wordt coördinator FSFE's edu-team. Eén van zijn stageopdrachten is het reorganiseren en heropstarten van de FSFE's activiteiten die verband houden met Vrije Software in het onderwijs. Hij heeft er ook mee ingestemd deze functie als coördinator te blijven uitoefenen na het beëindigen van zijn stageperiode in november.  

EU browserzaak: Voor de FSFE zijn de details van de schikking van cruciaal belang

28 July 2009

De Free Software Foundation Europe (FSFE) feliciteert de Europese Commissie met haar standvastigheid in het antitrustonderzoek tegen Microsoft waardoor dit bedrijf is overgegaan tot het aanbieden van een schikking. Zoals altijd bij dit soort schikkingen zal het erop aan komen om de details goed af te spreken zodat concurrentie en innovatie hun herintrede kunnen doen in de browsermarkt.  

Fellowshipinterview met Smári McCarthy

02 July 2009

Smári McCarthy is een peinzend anarchist en een praktisch chaotische technicus met een sterke interesse in Vrije Software en democratie. Momenteel is hij de projectbeheerder voor het Icelandic Innovation Center. Smári werkt aan digitale productietechnieken en peer-to-peer opleidingen. In zijn vrije tijd ontrafelt hij de fundamentele theorieën over de organisatie van onze samenleving. Ik had een interessant gesprek met Smári over zijn projecten en de manier waarop ze bijdragen aan een meer duurzame wereld.  

Two year executive summary

20 June 2009

The 2009 general assembly marks the end of FSFEs third major transformation process, which began at the 2007 assembly in Brussels. This transformation included changes to FSFE's constitution, which were discussed during the general assembly in 2007, prepared by the Extended Executive Committee for the 2008 assembly in Zürich and ultimately adopted during an extraordinary assembly in October that year. The two most important changes made were the introduction of an executive director position, and the addition of Fellowship representation to FSFE's general assembly.  

Het is tijd voor de gemeenschap om de leiding over haar merk op zich te nemen

04 June 2009 –

Er zijn een aantal beginnersfouten bij het denken van Vrije Software in het algemeen en bij haar commerciële toepassing in het bijzonder. Eén ervan is om te geloven dat er een substantieel verschil was tussen de software die 'Vrije Software' en de software die 'Open Bron' werd genoemd. Dat is er niet. Als het om de daadwerkelijke software gaat zijn beide termen in het dagelijkse leven synoniem, en debatteren experts over de marginale details. De verschillen tussen de termen liggen op het gebied van framing en merk ('brand')

De FSFE zoekt een coördinator en vaste medewerkers voor haar juridische afdeling

15 May 2009

De FSFE werd in 2001 opgericht als een multiculturele organisatie met vrijwilligers en vaste medewerkers uit verschillenden Europese landen. We functioneren als een resultaatgerichte NGO en geloven in een constructieve dialoog om duurzame politieke en juridische veranderingen te bekomen. De structuren die rond de FSFE zijn opgebouwd reiken verder dan de Vrije Softwaregemeenschap en blijken een goede basis om projecten en initiatieven van gemotiveerde bekwame individuen vooruit te stuwen.  

Fellowshipinterview met Timo Jyrinki

08 May 2009

Naast zijn functies als mediagezicht voor Wikipedia Finland, contactpersoon voor Ubuntu Finland en oprichter van het lokale promotieproject Vapaa Suomi (Libre Finland), is Timo Jyrinki een actief ontwikkelaar en vertaler voor verschillende Vrije Softwareorganisaties zoals FSFE, Debian, GNOME en Openmoko. Hij heeft een groot deel van zijn leven gewerkt aan computergraphics, met bijzondere aandacht voor de interactie tussen mens en machine. Momenteel besteedt hij veel tijd aan het verbeteren van geïntegreerde systemen. Timo is dan ook een dankbaar onderwerp voor het Fellowshipinterview van deze maand.  

FSFE submission to European Patent Office

30 April 2009

Case G3/08: Referral under Art. 112(1)b) EPC by the President of the EPO (Patentability of programs for computers) to the Enlarged Board of Appeal, pending under Ref. Nº G 3/08.(PDF)  

De FSFE en de Fellowship reorganiseren hun domeinnamen

18 April 2009

De afgelopen maanden heeft de Free Software Foundation Europe (FSFE) hard gewerkt aan de technologische infrastructuur van de Fellowship. Het platform voor de blogs werd verplaatst naar een nieuwe site, de blogs van de Fellows worden nu geaggregeerd op onze Planet en we installeerden een verbeterde, functionele wiki.  

Fellowshipinterview met Myriam Schweingruber

15 April 2009

Myriam Schweingruber is een toegewijde pleitbezorgster voor Vrije Software met de gave om mensen te kunnen overtuigen. Door haar werk als vertaler, leerkracht en apotheker is ze zeer bedreven in het communiceren en komt ze heel geloofwaardig over. Ze is vooral actief in de Zwitserse gemeenschap en stond mee aan de wieg van Whilhelm Tux, een aan de FSFE geassocieerde organisatie, waar ze ook een tijdje voorzitter van was. Lees ons nieuwste artikel uit de serie Fellowshipinterviews - "The smallest unit of freedom".  

De FSFE zoekt een Executive Director

14 April 2009

De FSFE werd in 2001 opgericht als een multiculturele organisatie met vrijwilligers en vast personeel uit verschillende Europese landen. We hebben ons ingesteld als een NGO die resultaatgericht wil werken. We proberen dit bereiken door middel van een constructieve dialoog om duurzame politieke en juridische veranderingen te bekomen. De FSFE is de grenzen van de Vrije Softwaregemeenschap ontgroeit en biedt nu een unieke kans aan personen die projecten en losse initiatieven mee vooruit willen helpen.  

Vandaag is het DFD‘09, de internationale dag voor vrije documenten

25 March 2009

Een grote internationale gemeenschap organiseert vandaag bijeenkomsten om de tweede Document Freedom Day te vieren. Na een succesvolle dag in 2008 helpen ook dit jaar over heel de wereld verschillende Document Freedom Day-teams om vrije documenten en Open Standaarden beter bekend te maken.  

De FSFE organiseert de tweede Europese Vrije Softwareworkshop over licenties en wetgeving

23 March 2009

De Free Software Foundation Europe (FSFE) maakt vandaag bekend dat de tweede Europese Vrije Softwareworkshop over licenties en wetgeving georganiseerd zal worden op 23 en 24 april 2009 in hotel Okura, Amsterdam, Nederland. Tijdens deze conferentie zal gediscussieerd kunnen worden over supply chain beheer, licentiebeheer, communiceren met de gemeenschappen en andere juridische aspecten van de groeiende Vrije Softwaremarkt in Europa.  

De Free Software Foundation Europe viert haar achtste verjaardag

11 March 2009

De Free Software Foundation Europe werkt nu al acht jaar zonder verpozen voor basisrechten en grotere vrijheid in een steeds meer geïnformatiseerde maatschappij. Vandaag 11 maart 2009 bereiken we een nieuwe mijlpaal, de 2^3 (achtste) verjaardag wordt gevierd door vrienden, Fellows en geassocieerden.  

Fellowshipstemming voor GA-zetels – Nominaties

01 March 2009

De stemming voor de eerste Fellowshipzetel in de Algemene Vergadering wordt beëindigd op 1 juni. Ruim op tijd voor de volgende algemene vergadering die gepland is van 19 tot 21 juni in Miraflores de la Sierra, Spanje.  

Fellowshipinterview met Colin Turner

13 February 2009

Colin Turner is een zeer toegewijd Vrije Softwareactivist en lid van de Fellowship. Hij is wetenschapper en geeft les aan de Universiteit van Ulster in Noord-Ierland. Hij promoot al verschillende jaren het gebruik van Vrije Software in scholen en universiteiten. In dit vierde interview uit de reeks "the smallest unit of freedom" deelt hij enkele ervaringen uit zijn jarenlang engagement.  

Fellowshipinterview met Enrico Zini

20 January 2009

Enrico Zini is al jaren Fellow van de FSFE en een vooraanstaand Debianontwikkelaar. Hij is betrokken geweest bij verschillende Vrije Softwareprojecten en heeft een bijzondere interesse in de sociale vragen daarrond. Lees het vierde Fellowshipinterview in onze serie "the smallest unit of freedom".  

Webbrowserinteroperabiliteit: de FSFE is verheugd over de beslissing van de EC en biedt ondersteuning aan

20 January 2009

Op 16 januari heeft het DG voor concurrentie een mededeling van punten van bezwaar bekendgemaakt tegen het feit dat Microsoft haar Internet Explorer (IE) gekoppeld heeft aan de groep van Windows besturingssystemen. Deze actie is een gevolg van een klacht ingediend door Opera, een Europees bedrijf dat zelf betrokken is in de ontwikkeling van webbrowsers.  

Resultaten van de vertaalmarathon

11 January 2009

De vertaalmarathon die de FSFE deze eindejaarsperiode hield werd gisteren beëindigd met een respectabel resultaat: een groot aantal vrijwilligers hebben in 28 dagen 49 nieuwe vertalingen gemaakt en 137 documenten geüpdatet.

Het kernteam van de FSFE staat er op al de vrijwilligers die hieraan geholpen hebben, te bedanken. Jullie leverden waardevol werk door de informatie over Vrije Software en de activiteiten van de FSFE in verschillende lokale Europese talen beschikbaar te maken.