Uw geld, uw code, Softwarevrijheid! Steun ons werk en help ons om van Vrije Software de standaard voor de publieke sector te maken!

Deze pagina is nog niet vertaald. Help ons alstublieft bij het vertalen van deze en andere pagina's op fsfe.org zodat mensen onze boodschap in hun moedertaal kunnen lezen.

News

News Archive for 2021

The FSFE empowers users to control technology with its diverse activities and concrete engagement for software freedom. Follow us and make sure to receive regular updates and deeper insights on our various channels.

Volg ons nieuws

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws door u te abonneren op onze RSS-feed en de verschillende mediakanalen bezoeken.

Sociale media

Voor nieuws in het kort volgt u ons op:

Wet Digitale Markten: Apparaatneutraliteit wordt eindelijk realiteit

15 December 2021

Na vele iteraties en amendementen heeft het Europees Parlement de Wet Digitale Markten aangenomen met 642 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 46 onthoudingen. Met deze stemming wordt het beginsel van Apparaatneutraliteit ingevoerd. Tegelijkertijd heeft het Parlement de kans gemist om strenge eisen voor interoperabiliteit op basis van Open Standaarden in te voeren.  

A picture of our promo rack in the office

The FSFE is looking for an office assistant

10 December 2021

We are looking for an office assistant for 20-25 hours per week in our Berlin office. As part of our office management team you will organise the FSFE's day-to-day operations. Your job will be to provide clerical support to our staff and coordinate daily administrative activities.  

Android Opwaarderen: blijf uw telefoon gebruiken met Vrije Software

25 November 2021

In de Europese Week van de Afvalvermindering lanceert de FSFE haar nieuwe initiatief "Android Opwaarderen": telkens we onze telefoon blijven gebruiken in plaats van een nieuwe te kopen, steunen we een duurzamer gebruik van onze hulpbronnen. Android Opwaarderen helpt mensen om softwareveroudering aan te pakken en om hun telefoon te blijven gebruiken met Vrije Software.  

Software Freedom in Europe 2021

10 November 2021

Cancelling of large events, limitations in meetings, and travel restrictions: none of this stopped the FSFE from advancing software freedom in 2021. From Router Freedom to new podcast episodes to co-organising the Legal and Policy devroom at FOSDEM, we keep empowering people to control technology.  

Software vormt de samenleving, Vrije Software verbetert het.

02 November 2021

Bekijk onze nieuwe video die laat zien hoe verschillende praktijken in software tot verschillende modellen van de samenleving leiden. Software is ongrijpbaar, maar de resultaten zijn dat vaak niet. De beslissingen die we nemen over welk type software we gebruiken hebben effecten in het echte leven. Er is een type software dat in het voordee is van het algemeen belang en dat is Vrije Software.  

Richtlijn Ecologisch Ontwerp: FSFE roept op tot Apparaatneutraliteit en Opwaarderen van Software

15 October 2021

Als bijdrage aan de herziening van de Richtlijn Ecologisch Ontwerp van de EU en om de impact van softwareveroudering te helpen begrijpen publiceert de FSFE een studie over de duurzaamheid van software. De bevindingen van de studie monden uit in vijf kerneisen voor een duurzamere digitalisering, die betrekking hebben op de wisselwerking tussen apparaten, software en infrastructuur.  

Het team van vertalers: Meer mensen bereiken in hun moedertaal

11 October 2021

FSFE's team van vertalers heeft gedurende het hele tweede jaar van Covid-19 onvermoeibaar gewerkt om mensen in heel Europa in staat te stellen om in hun moedertaal over Vrije Software te lezen en te leren. Sinds het begin van 2021 hebben we meer dan 230 nieuwe vertalingen in 9 verschillende talen gekregen, zonder de Engelse originelen mee te tellen. 

Leer over Vrije Software in juridische context met FSFE's Legal Education Day

08 October 2021

De FSFE organiseert op zaterdag 6 november een juridische onderwijsdag. Dit online-evenement kan door iedereen worden bijgewoond. Het zal lezingen en vraag-en-antwoordsessies over de basisprincipes van auteursrecht, licenties en andere juridische onderwerpen bevatten. Het evenement zal Vrije Software-ontwikkelaars helpen om deze juridische onderwerpen te begrijpen zodat hun software-projecten hun volledige potentieel kunnen bereiken.  

Youth Hacking 4 Freedom: programmeerwedstrijd voor tieners start binnenkort

28 September 2021

De Free Software Foundation Europe (FSFE) is een liefdadigheidsorganisatie die gebruikers in staat stelt om technologie te controleren. Om de jongere generatie te inspireren tot softwarevrijheid organiseert de FSFE de programmeerwedstrijd ‘Youth Hacking 4 Freedom' (YH4F), waarin tieners uit heel Europa de kans hebben om op een eerlijke en leuke manier in competitie te gaan. De winnaars ontvangen een prijs in cash en een reis naar Brussel met andere jonge hackers.  

Interviews for the German federal election 2021

20 September 2021

The 2021 federal election in Germany (26.09.2021) is just around the corner. Digital sovereignty, through the use of Free Software, is at the centre of our exchange with the political parties, which we have also conducted via our organisations' election questions to the parties. We are pleased that, in a further step, we were able to talk personally with candidates from all parties with a chance of participating in the next government and ask them in more depth what they and their party would like to do to advance digitisation in Germany with Free software.  

Nederlandse autoriteit handhaaft Routervrijheid

05 August 2021

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft nieuwe regels gepubliceerd die Routervrijheid in Nederland vooruit zullen helpen. Binnen 6 maanden moeten Internet Service Providers (ISP's) hieraan voldoen en aan consumenten en bedrijven de mogelijkheid bieden om een modem of router naar eigen keuze aan te sluiten. De FSFE beschouwt deze beslissing als een belangrijke overwinning voor de rechten van de consument.  

FSFE: 20 jaren mensen in staat stellen technologie te controleren

21 July 2021

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de FSFE lichten we het belang van softwarevrijheid in Europa en van de belangrijke dingen uit die we sinds 2001 hebben verwezenlijkt. We werpen licht op onze gemeenschap met een verjaardagspagina waar u interviews met en video's over de gemeenschap kunt vinden. Mensen worden uitgenodigd om met ons mee te vieren en hun eigen verhalen te delen.  

Hoe Finland Routervrijheid implementeerde: het perspectief van de toezichthouder

29 June 2021

Finland is in het begin van het vorige decennium bekend geworden om zijn beleid inzake internettoegankelijkheid. In het kader van de telecomhervorming in de EU heeft Finland nu Routervrijheid zekergesteld. De FSFE beschouwt dit als een belangrijke overwinning voor de rechten van eindgebruikers. We interviewden Klaus Nieminen, een vertegenwoordiger van de Finse netwerktoezichthouder Traficom, om meer te leren over deze beslissing. 

20 Years FSFE: Interview with Torsten Grote

25 June 2021

In our fourth birthday publication we are interviewing Torsten Grote, who explored Free Software alternatives on smartphones for the FSFE as early as 2012. We reminisce about the emergence of our Free Your Android campaign and discuss with Torsten which options are available for liberating our phones today.  

PMPC

Nederland: participatie-app blijft gesloten voor het publiek

11 June 2021

De Tweede Kamer debatteert in het openbaar, zoals het hoort. Maar omdat niet iedereen in de gelegenheid is om naar Den Haag te gaan en op de tribune te zitten heeft de Tweede Kamer een app uitgebracht om de debatten via livestream te volgen. Helaas is deze app niet vrijgegeven onder een Vrije Softwarelicentie. Onze Nederlandse vrijwilliger Jos van den Oever wilde wel meedoen maar kon de app niet op zijn apparaat te draaien en werd actief. 

FSFE migreert haar aanwezigheid op IRC naar Libera Chat

25 May 2021 –

In antwoord op het recente massale ontslag van vrijwillige medewerkers van Freenode, een Internet Relay Chat (IRC) netwerk voor Vrije Software gemeenschappen, migreert de FSFE haar IRC-aanwezigheid naar Libera Chat, een nieuw IRC-netwerk met een vergelijkbare focus, opgericht door voormalige Freenode-stafleden.  

Nederlandse Digitale Autonomie moet gebaseerd zijn op Vrije Software en Open Standaarden

18 May 2021 – Rijk Ravestein

"Nederland verliest de grip op internetveiligheid en dreigt daarmee de grip op de democratie, de rechtsstaat en het economisch innovatiesysteem te verliezen." Deze waarschuwing komt van de Cyber Security Raad, een nationaal en onafhankelijk adviesorgaan van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven met leden uit de overheid, het bedrijfsleven en de academische wereld.  

Routervrijheid stappen

Routervrijheid: Griekenland zet een stap vooruit; Duitsland een achteruit

05 May 2021

De EU-lidstaten zijn bezig met het herzien van hun regels met betrekking tot wetgeving en implementatie van Routervrijheid. Griekenland en Duitsland hebben de eerste stappen gezet. Maar terwijl Griekenland zich heeft gericht op de belangen van eindgebruikers is Duitsland de andere kant op gegaan. De komende maanden zijn cruciaal voor Routervrijheid in Europa en lokale participatie is daarbij van het grootste belang.  

NGI0: Hoe de FSFE Vrije Software-ontwikkelaars helpt het internet te verbeteren

04 May 2021

Nu de FSFE met haar derde en laatste jaar van betrokkenheid bij het NGI0 Initiatief van de Europese Commissie bezig is, is de feedback over ons werk op dit gebied positief. Vandaag geven we u updates over waar het team aan gewerkt heeft in het kader van dit initiatief en delen we de feedback van verschillende ontwikkelaars over hoe we erin geslaagd zijn om hen te helpen. 

20 Years FSFE: Interview with Fernanda Weiden

20 April 2021

In our third birthday publication we interview Fernanda Weiden - co-founder of the FSF Latin America and former Vice President of the FSFE - about the early starts of Free Software in Latin America, nowadays use of Free Software in Big Tech and about support of diversity in different communities.  

Dortmund vertrouwt op Vrije Software - Dit baant de weg voor Publiek Geld? Publieke Code!

31 March 2021

Met een baanbrekende resolutie heeft Dortmund zich gecommitteerd aan het gebruik van Vrije Software. Met een overweldigende meerderheid van verschillende fracties heeft de gemeenteraad de weg vrijgemaakt voor "Publiek Geld? Publieke Code!" In de toekomst zal software, ontwikkeld of besteld door de overheid, publiek beschikbaar worden gesteld. 

Routervrijheid hangt af van het engagement van de gemeenschap

FSFE lanceert Routervrijheid Activiteitenpakket

30 March 2021

In de context van de herziening van telecommunicatiewetten implementeren EU-lidstaten op dit moment wetgeving met een directe impact op Routervrijheid. De FSFE heeft een activiteitenpakket gelanceerd voor organisaties en individuen ter vergroting van het bewustzijn en hen in staat te stellen om in hun landen op te komen voor de soevereiniteit van gebruikers over hun apparaten.  

Statement on Richard Stallman rejoining the FSF board

24 March 2021

We learnt through a public announcement that Richard Stallman is again part of the board of directors of the Free Software Foundation, one of our independent sister organisations. We disapprove of this step that came without any message of remorse or willingness to change.  

  "I Love Free Software Day" report for 2021

  19 March 2021

  This year we celebrated the 11th edition of the "I Love Free Software Day". Every year on 14 February we show our love for Free Software and say thank you to the people working for software freedom. To all of you who took part and celebrated the "I Love Free Software Day", we - the Free Software Foundation Europe - would like to thank you so much. 

  Cory Doctorow at FSFE's Community Event

  FSFE at FOSDEM 2021

  11 March 2021

  FOSDEM, the biggest annual Free Software event in Europe, took place again this year on the first weekend in February. As we do every year, we organised a community event before FOSDEM and this year we also co-organised the Legal and Policy Devroom for the first time. 

  20 Years FSFE: Interview with Reinhard Müller

  05 March 2021

  In 2021, the Free Software Foundation Europe turns 20. This is a moment that we want to use to celebrate our community with a series of publications. In our second publication we interview Reinhard Müller who has contributed as a volunteer since 2002 in various roles from local activities to the European core team.  

  Terugbetaling van voorgeïnstalleerde Windows: Lenovo moet 20.000 euro schadevergoeding betalen

  02 March 2021

  In een historisch vonnis in Italië, in een zaak aangespannen door FSFE-supporter Luca Bonissi, werd Lenovo veroordeeld tot het betalen van 20.000 euro schadevergoeding wegens misbruik door te weigeren om de prijs van een voorgeïnstalleerde Windows-licentie terug te betalen. In een motiverend gebaar voor Vrije Software schonk Luca 15.000 euro aan de FSFE.  

  Light bulb drawn on a pinboard, representing an idea, next to fsfe and ilovefs-logo

  Call to apply for FSFE support for your local project

  19 February 2021

  It is no secret that the FSFE's activities are only possible with the priceless help of our contributors and supporters around Europe. In return we support local engagement financially, with our expertise, information material and networks. To help formalize this process, we run our next call for FSFE community projects. 

  Join us I Love Free Software Day 2021

  14 February 2021

  Today on the "I Love Free Software Day" we want to celebrate and share our love for Free Software. With this special day we say thank you to all the Free Software friends who supported, developed, campaigned, translated and worked for Free Software. On 14 February, let us show our love and thank all those people involved in Free Software. 

  20 years FSFE: Interview with Georg Greve, founder president

  04 February 2021

  In 2021 the Free Software Foundation Europe turns 20. This is a moment that we want to use to celebrate our community with a series of publications, both those who have accompanied us in the past and those are still doing so. In our first publication we look back where everything got started and have conducted an interview with the FSFE's first president, Georg C. F. Greve.  

  FSFE FOSDEM booth

  FOSDEM21: Legal and Policy Issues Devroom agenda

  04 February 2021

  As every year, the FSFE will be present at FOSDEM, the biggest annual Free Software event in Europe. In 2021, the FSFE is honored to co-organise the Legal and Policy Devroom at FOSDEM. We are excited and look forward to presenting you an interesting programme throughout the whole weekend. 

  Binnenkort: I Love Free Software Day 2021

  03 February 2021

  Over de hele wereld werken mensen hard aan het beheren van Vrije Software en wij moeten het daarvan hebben om verbonden te blijven. Laten we op de "I love Free Software Day" van dit jaar denken aan de ontwikkelaars, bijdragers, ontwerpers en zij die het gebruik van Vrije Software promoten en de velen die hun tijd besteden aan het delen, verbeteren en creëren van Vrije Software. Op 14 februari tonen we onze liefde en bedanken we zij die werken voor Vrije Software.