Sinds 2001 heeft de FSFE gebruikersrechten versterkt door drempels voor softwarevrijheid af te breken. We hebben mensen en organisaties 20 jaren lang geholpen te begrijpen hoe Vrije Software bijdraagt aan vrijheid, transparantie en zelfbeschikking.

Voor de komende twee decennia hebben we uw hulp nodig. We willen dat iedereen in staat is om hun technologie zelf te controleren. Vrije Software en haar vrijheden om te gebruiken, bestuderen, delen en verbeteren zijn de sleutel voor dat doel.

Deze pagina is nog niet vertaald. Help ons alstublieft bij het vertalen van deze en andere pagina's op fsfe.org zodat mensen onze boodschap in hun moedertaal kunnen lezen.

News

News Archive for 2019

Verslag van de FSFE-gemeenschapsontmoeting 2019 in Bolzano (Italië)

05 December 2019 –

Dit jaar vond de FSFE-gemeenschapsontmoeting plaats op vrijdag 15 november en zaterdag 16 november 2019 en wel in het kader van SFSCon: een jaarlijks evenement over Vrije Software in de stad Bolzano (Zuid-Tirol, Italië). Net als in vorige edities gaf het inbedden van onze gemeenschapsontmoeting in een ander evenement ons de mogelijkheid om verschillende delen van onze eigen gemeenschap te ontmoeten en om in contact te komen met mensen uit andere gemeenschappen. 

De laatste 12 maanden in het licht van softwarevrijheid

28 November 2019 –

In de afgelopen 12 maanden hebben we met de hulp van onze vrijwilligers, door hun donaties en harde werk, veel bereikt. Dankzij hun steun hebben we met succes onze PMPC-campagne kunnen voortzetten, de licentiepraktijken kunnen vereenvoudigen door middel van ons REUSE-initiatief en konden we opkomen voor routervrijheid in Europa. We zullen in 2020 met nog meer kracht voor ons werk terugkomen. Help ons alstublieft met een donatie zodat we onze succesvolle inzet voor Vrije Software kunnen voortzetten. 

FSFE verwelkomt beslissing van de CDU om Vrije Software verplicht te stellen

25 November 2019

De Free Software Foundation Europe verwelkomt de resolutie op de partijconferentie van de CDU over het gebruik van Vrije Software. Op de 32ste partij conferentie dit weekend heeft de CDU besloten om mee te doen met de eis van de FSFE dat software die met overheidsgeld is ontwikkeld openbaar beschikbaar zou moeten zijn als Vrije Software. Deze beslissing sluit aan bij onze "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne, die wordt ondersteund door meer dan 170 organisaties en 26.000 individuen. 

Input for the BEREC's guidelines on Router Freedom in Europe

20 November 2019 –

Router Freedom is the right of customers of any Internet Service Provider (ISP) to choose and use a private modem and router instead of a router that the ISP forces them to use. The Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) drafted guidelines for national agencies how to deal with Router Freedom in their countries. The Free Software Foundation Europe (FSFE) provided mixed feedback to an ongoing public consulation.  

Hoe we DRM in Portugal hebben opgelost (en dat kunt u ook)

13 November 2019 – Paula Simões, Marcos Marado

Na 15 jaar geprobeerd te hebben om het DRM-probleem op te lossen zijn de Portugese Vereniging voor Vrije Software ANSOL en de Vereniging voor Vrij Onderwijs AEL er eindelijk in geslaagd om te verkrijgen wat ze zochten: een oplossing voor de DRM-situatie in Portugal. 

Get Active: “Public Money? Public Code!” in the Kassel city parliament

12 November 2019 – Bonnie Mehring

Our EU-wide campaign "Public Money? Public Code!" has made it to the city parliament in Kassel (Germany). The parliamentary group, consisting of FDP, Freie Wähler (Free Voters) and Pirates, has proposed a motion "Public Money - Public Code as a Principle in Software Procurement". The motion calls on the magistrate to follow the principle of "Public Money, Public Code" when purchasing new software and to focus increasingly on Free Software as well as Open Standards.  

Oproep voor sessies "about:freedom" tijdens 36C3

02 November 2019 –

In de context van het 36e Chaos Communication Congress dat van 27 tot 30 december plaats zal vinden in Leipzig nodigt FSFE u weer met veel plezier uit als gast op een assemblee in het "about:freedom"-cluster. We bieden aandacht en een podium voor zelf-georganiseerde sessies door en voor onze gemeenschap en vrienden. Dit is onze oproep voor participatie. 

Routervrijheid: soevereiniteit over uw digitale apparatuur terugwinnen

28 October 2019 –

Het recht om uw eigen modem en router te kiezen is een basisvoorwaarde voor een neutrale, veilige en gezonde digitale omgeving. Als u uw router niet kunt beheren dan is uw digitale vrijheid waarschijnlijk gecompromitteerd. De FSFE vecht al jaren voor routervrijheid in Duitsland. Het debat is nu aangekomen op het Europese niveau waarbij de aanbieders van internetdiensten hun specifieke routers aan klanten opleggen. De FSFE heeft een activiteitenpakket voorbereid voor mensen en organisaties die geïnteresseerd zijn in het bepleiten van hun vrijheid om zich in te zetten voor de keuzevrijheid. 

Jaarverslag van de Free Software Foundation Europe 2019

22 October 2019

"Softwarevrijheid in Europa" is het jaarverslag van de Free Software Foundation Europe e.V. (FSFE). In één document geeft het u een overzicht van belangrijke dingen die de FSFE de afgelopen 12 maanden heeft gedaan en bereikt. Naast vele andere interessante verhalen leest u in het rapport van 2019 over ons lopende werk voor Routervrijheid in Europa, over het eerste Parlement in Europa dat zich aansluit bij onze "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne, over onze nieuwe versie van REUSE-gereedschappen om Vrije Software-ontwikkelaars te helpen met eenvoudige licentienaleving en over veel meer van ons veelzijdige beleidswerk: allemaal gezamenlijk gericht op een wereld waarin gebruikers de controle hebben over de technologie! 

Vandaag is de Dag Tegen DRM

12 October 2019

Doe met ons en de Free Software Foundation mee in het gevecht tegen DRM! Digitaal beperkingenbeheer (Digital Restrictions Management; DRM) is iedere technologie die is ingebouwd in een elektronisch product of dienst met het doel om haar gebruik te beperken. Het is ontworpen om te voorkomen dat gebruikers digitale technologie gebruiken op manieren die niet overeenkomen met de zakelijke agenda van een inhoudsleverancier of fabrikant van apparatuur.  

Freedomvote schijnt voor landelijke verkiezingen haar licht op Zwitserse kandidaten

07 October 2019 –

Freedomvote.ch is terug. Het doel van de Zwitserse Freedomvote-campagne is kiezers te adviseren over de kandidaten die meedoen aan de verkiezing. Net als in de vorige editie in 2015 biedt het kandidaten de mogelijkheid om hun posities ten aanzien van verschillende onderwerpen, waaronder Vrije Software, te presenteren. Meer dan 160 kandidaten doen al mee en bewijzen dat voor kiezers en kandidaten digitale onderwerpen steeds belangrijker worden.  

Open brief “Vrije en open bron EU beleidsaanbevelingen”

02 October 2019 –

Eind september organiseerden we een bijeenkomst in Brussel om Vrije Software-experts uit heel Europa bijeen te brengen. Doel van de bijeenkomst was om te discussiëren over Vrije Software en zijn drijvende rol in de digitale transformatie in Europa, en in het bijzonder over hoe de Europese instellingen deze ontwikkelingen verder kunnen faciliteren. 

Maak deel uit van FSFE's gemeenschapsontmoeting van dit jaar

30 September 2019 – Bonnie Mehring

Over minder dan 2 maanden vindt de jaarlijkse gemeenschapsontmoeting van de FSFE plaats: van 15 tot 17 november op SFScon in Bolzano (Italië). Er zullen inspirerende gesprekken plaatsvinden, zowel vanuit de FSFE-gemeenschap als vanuit SFScon en er zullen vele sociale bijeenkomsten zijn. Het maakt niet uit of u een oude vrijwilliger bent of dat u nog nooit van ons gehoord heeft: iedereen die geïnteresseerd is in de FSFE is welkom om deel te nemen.  

Afsluiten radiocommunicatie: kritiek op de controversiële richtlijn zal Europese Commissie waarschijnlijk niet van gedachten doen veranderen

99 August 2019 – ,

Sinds 2014 heeft een Europese richtlijn als gevolg dat gebruikers worden gehinderd bij het laden van software op hun radio-apparatuur, zoals mobiele telefoons, laptops en routers. Terwijl de Europese Commissie onlangs een feedbackperiode heeft afgesloten waarin burgers hun ideeën over de gevolgen van de richtlijn konden delen, maakt de FSFE zich zorgen dat de feedback heel goed onopgemerkt kan blijven. Lees meer over de ontvangen feedback en over wat er voor ons ligt. 

Google verbiedt Huawei toegang tot software en drie conclusies die we hieruit kunnen trekken

20 May 2019

Google verbiedt de Chinese IT-gigant Huawei toegang tot Google's propriëtaire onderdelen van het Android mobiel besturingssysteem hetgeen de IT-veiligheid bedreigt. Dit licht het belang van Vrije Software voor technologiegebruikers, overheden en bedrijven uit. De Free Software Foundation Europe (FSFE) presenteert drie essentiële lessen uit deze zaak. 

Publiek Geld, Publieke Code: München een stap terug; anderen twee stappen vooruit

15 May 2019

Meer dan twee jaar geleden beëindigde München haar strategie van het ontwikkelen van een onafhankelijke IT-infrastructuur gebouwd met Vrije Software en het vrije besturingssysteem GNU/Linux. Zij werden weer afhankelijk van propriëtaire software. We volgden dit proces op de voet en willen u vandaag op de hoogte brengen van wat er sindsdien is gebeurd in München en Europa als geheel. Is het ons gelukt om meer onafhankelijkheid en controle over onze IT te verkrijgen of zijn er meer afhankelijkheden op monopolies ontstaan tijdens de afgelopen twee jaar?  

Hoe het parlement van Asturië besloot om de open brief met het verzoek om "Publiek Geld? Publieke Code!" te ondertekenen: een interview met Iyán Méndez Veiga

14 May 2019 –

"Deze Algemene Vergadering steunt en bindt zich aan de internationale campagne "Publiek Geld? Publieke Code!" - dit is een citaat uit het eerste artikel in een recent voorstel van het Parlement van Asturië aan de regering. Dit is ook het succesvolle einde van de voortdurende invloed van Oviedo's lokale hackerspace "Pica Pica Hacklab", die gebruik maakt van FSFE-campagnemateriaal en haar zelf ontwikkelde "sociale hacking". Ondertussen heeft het Parlement van Asturië, als eerste Parlement ooit, deze woorden schriftelijk gesteund en officieel de open brief van onze campagne "Publiek geld? Publieke Code" ondertekend. Om licht te werpen op dit succesvolle verhaal en lokale groepen over de hele wereld te inspireren hebben we Iyán Méndez Veiga, een lid van Pica Pica Hacklab, geïnterviewd. 

#ilovefs Day verslag 2019

29 March 2019

Op donderdag 14 februari erkennen en vieren we de jaarlijkse "I love Free Software Day". Het is de dag om uw liefde voor Vrije Software te tonen en uw dankbaarheid voor uw favoriete stukjes Vrije Software te uiten. De Free Software Foundation Europe zou graag iedereen die heeft deelgenomen en heeft meegeholpen om er een speciale dag voor alle betrokkenen van te maken enorm willen bedanken. 

Auteursrechtrichtlijn: EU neemt op het laatste moment maatregelen voor Vrije Software [bijgewerkt]

26 March 2019

Het Europees Parlement nam de controversiële auteursrechtrichtlijn aan met 348 stemmen voor, 274 stemmen tegen en 36 onthoudingen. Deze stemming markeert het einde van jarenlange debatten in de Europese Unie. Verhitte debatten over de introductie van uploadfilters zijn geëindigd in protesten van tienduizenden mensen door heel Europa heen. In een actie op het laatste moment, in september 2018, nam het Europees Parlement een amendement aan en voerde de trialoog door om tenminste platforms te beschermen waarop Vrije en Open Bron Software wordt ontwikkeld. 

International Women's Day: No freedom without diversity and gender equality

08 March 2019 –

Today, the FSFE celebrates International Women's Day, a global day calling for women's rights and gender parity. As in many other communities, women in Free Software communities face gender discrimination on a daily basis. To help improve their environment and raise awareness, the FSFE wants to use today's occasion to share our ongoing efforts to improve gender balance and ensure gender equality.  

Join the I Love Free Software Day 2019

14 February 2019 – admin

Today, as with every year on February 14th, people around the globe are celebrating "I love Free Software" Day by expressing their love and thanks to all the people working behind each Free Software project. Follow the love with the hashtag #IloveFS today and add your own love dedication to the stream! 

Zaak-Huawei toont het belang van Vrije Software voor veiligheid

05 February 2019

De discussie over de bezorgdheid over de veiligheid van Huawei toont een algemeen vertrouwensvraagstuk als het gaat om cruciale infrastructuur. Een eerste stap om dit probleem op te lossen is het publiceren van de code onder een Vrije en Open Bron Softwarelicentie en het nemen van maatregelen om de onafhankelijke controleerbare distributie ervan te vergemakkelijken. 

FSFE publiceert expertbrochure over “Publiek geld? Publieke Money? Public Code!"

24 January 2019

Waarom zouden overheden Vrije Software moeten ontwikkelen? Waar genereert Vrije Software al voordelen in de publieke sector? Wat zijn Vrije Software bedrijfsmodellen? Antwoorden op deze vragen en praktische richtlijnen worden gegeven in de nieuwe expert beleidsbrochure die vandaag gepubliceerd wordt door de Free Software Foundation Europe. De brochure is geproduceerd met de beslissers in gedachten en zal een nuttige informatiebron zijn voor kandidaten en partijen die meedoen aan de verkiezing voor het Europees Parlement. Downloads en afdrukken zijn beschikbaar onder een Creative Commonslicentie. 

FSFE is hiring: Fundraising Manager

09 January 2019

We are looking for a Fundraising Manager to support our work to empower people to control technology. The person will work 35 hours per week with our team in the Berlin office, being in charge of the FSFE's individual and corporate fundraising.